Välj en sida

De växtdelar som producerar eteriska oljor

De växtdelar som producerar eteriska oljor

Eteriska oljor kan destilleras från många olika växtdelar, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen tjänar dessa olika växtdelar olika syften och att veta vilken växtdel en olja kommer från kan ge oss en verklig inblick i oljans egenskaper och effekter.

Detta är ett ganska avancerat koncept, men det kan vara till stor hjälp när du skapar dina egna terapeutiska blandningar. Här är en användbar sammanfattning av de viktigaste fördelarna som härrör från olika växtdelar.

Eteriska oljor från rötter

Rötterna är växtens ankare som ger stabilitet och balans. De absorberar också vatten och näringsämnen som växten behöver för att växa och frodas.

Eteriska oljor från rötter är bland annat Angelica, ingefära, Plai, Spikenard och Vetivert.

Som man kan förvänta sig har eteriska oljor från rötter jordande, vårdande och värmande egenskaper. De är särskilt användbara för att ge stabilitet och balans när man känner sig ängslig, orolig, stressad, osäker, rädd eller ur balans!

Blandningar att prova:

Angelica är en kraftfull tonic för stress och nervösa spänningar och uppmuntrar känslor av komfort, självförtroende och säkerhet. Prova att diffusera en balanserande blandning av 2 droppar Angelica med 4 droppar Geranium.

Ingefära har en värmande, lugnande och stärkande verkan som kan vara till hjälp för att lindra stress och trötthet. Prova att sprida 2 droppar ingefära, 2 droppar svartpeppar, 4 droppar rosmarin och 6 droppar söt apelsin.

Vetivert är naturligt jordnära. Den är känd som lugnets olja och är utmärkt för att hjälpa till med avslappning och återställa lugnet. För balans under natten och en mer vilsam sömn, prova en lugnande massage med 15 ml druvfröolja, 1 droppe vetivert, 2 droppar geranium och 3 droppar salvia.

Eteriska oljor från stjälkar, nålar och blad.

Det är i växtens luftdelar som fotosyntesen och gasutbytet sker, vilket ger oljor från dessa delar en naturlig affinitet med andningssystemet. Växter som finns i kallare klimat (t.ex. barrträd) är också typiskt värmande och stärkande, vilket kanske återspeglar de egenskaper som de behöver för att överleva.

Eteriska oljor från stammar, nålar och blad är bland annat svartgran, kanelblad, cypress, kajeput, eukalyptus, granbarr, kanuka, niaouli, tallbarr, ravensara, saro och tea tree.

Dessa oljor är inte bara till hjälp vid fysiska problem som luftvägsinfektioner utan kan också underlätta andningen när den påverkas av känslomässiga problem som ångest och stress. De kan också hjälpa till att rensa och fokusera sinnet, släppa svåra känslor, uppmuntra positiv energi och hjälpa till med värk och smärta.

Blandningar att prova:

Eukalyptus, Niaouli och Ravensara är alla utmärkta för att stärka immunförsvaret och bekämpa infektioner. De används ofta vid andningsproblem som hosta, förkylning och influensa och kan också hjälpa till att stimulera och lyfta sinnet och motverka trötthet.

För att avkona andningsorganen och rensa huvudet kan du göra en ånginhalation med 3 droppar eukalyptus, 3 droppar niaouli och 2 droppar ravensara. Alternativt, för att lösa upp trängsel när du är ute och reser, kan du helt enkelt lägga 2 droppar niaouli och 1 droppe eukalyptus i en aromaterapiinhalator och sniffa vid behov.

Fir Needle är en uppiggande, stärkande olja som är bra vid trötthet, andningsproblem och ömma muskler. För en härlig vintervärmande massageolja blanda 1 droppe Fir Needle, 2 droppar Cinnamon Leaf och 3 droppar Tangerine med 15 ml bärolja och massera in i kroppen i riktning mot hjärtat.

Eteriska oljor från gräs

Gräs har fibrösa rotsystem och långa, smala, linjära blad. De är viktiga ur ekonomisk synvinkel eftersom de används som betesmark, djurfoder och för spannmål som utgör en del av vår basföda.

Bland de eteriska oljor som framställs av aromatiska gräs finns citronella, citrongräs och palmarosa.

Gräsoljor har vårdande egenskaper som är bra för att ge känslomässig tröst och stöd. De kan också vara användbara vid svaghet, letargi och trötthet (både känslomässigt och fysiskt) och för att stödja immunförsvaret.

Blandningar att prova:

För att hålla dig energisk och motiverad under hela dagen, lägg 2 droppar citrongräs och 1 droppe lime i en inhalator för aromaterapi och sniffa när du behöver en liten boost.

För att lugna och höja sinnet diffundera 2 droppar palmarosa, 1 droppe geranium och 1 droppe av antingen ros eller jasmin.

Eteriska oljor från träslag

Vissa växter som träd och buskar har träiga stammar som ger aromatiska eteriska oljor. Dessa vedartade delar är ansvariga för att ge stabilitet i kärnan och leda vatten och näringsämnen från rötterna till stjälkar, blad och blommor.

Eteriska oljor som härrör från träslag är bland annat amyris, cederträ, rosenträd och sandelträ.

Vedartade eteriska oljor tenderar att ge kärnstöd, balans och styrka. De är utmärkta om du behöver känna dig mer centrerad och är bra för att underlätta meditation. I likhet med oljor från blad, nålar och stjälkar har de också en affinitet med andningssystemet.

Blandningar att prova:

Amyris, även känd som västindiskt sandelträ, kan hjälpa till att rensa och lugna sinnet, framkalla ett meditativt tillstånd, ge mod och stärka beslutsamheten. För en härlig spritz som stödjer din meditation blanda 100 ml Orange Flower Hydrolat med 10 droppar Amyris, 10 droppar Cederträ och 10 droppar Neroli.

Cederträ lugnar också sinnet och främjar inre styrka. Det är populärt att använda under meditation och bra mot kronisk hosta och bronkit. För en otäck hosta prova en ånginhalation med 3 droppar vardera av cederträ, sandelträ och ravensara.

Sandelträ är djupt avslappnande och ett annat populärt val för att lugna ner och fokusera sinnet. Det är också den bästa eteriska oljan för ihållande hosta, halsont och andra luftvägsproblem inklusive astma. För att lindra halsont blandar du 15 ml bärarolja med 6 droppar sandelträ, 2 droppar benzoin och 1 droppe eukalyptus och masserar in på hals och bröst.

Rosenträd är balanserande och harmoniserande och en kraftfull immunstimulerande faktor. För att balansera känslorna och återställa det inre lugnet, prova att sprida 2 droppar vardera av rosenträd, mandarin och ros eller geranium.

Eteriska oljor från blommor

Blommor är den reproduktiva delen av växten och förknippas därför med nytt liv och tillväxt. Oljor från blommor har vanligtvis intensiva, ofta sensuella aromer och en affinitet med det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket är ett eko av blommans biologiska roll. De är också utmärkta för att stödja känslorna, lugna sinnet, lugna hjärtat, stärka självförtroendet och uppmuntra ny energi och kreativitet. Deras lugnande och regenererande egenskaper gör dem också utmärkta för hudvård.

Eteriska oljor från blommor är bland annat kamomill, jasmin, helichrysum, neroli, ros och ylang ylang.

Blandningar att prova:

Ros och jasmin är utmärkta för att balansera känslor och är kända för sina afrodisiakala effekter. För en sensuell, stämningshöjande rumsspray, blanda 150 ml Rose Hydrolat med 2 droppar ros, 2 droppar jasmin och 6 droppar vardera av bergamott och sandelträ.

Om blommig doft är din grej kan du göra din egen naturliga pulspunkstämningsparfym med 10 ml jojoba och 4 droppar vardera av jasmin, neroli och ros.

För att inspirera till kreativitet kan du tillsätta 1 droppe vardera av jasmin, ros och myrra i en inhalator för aromaterapi och sniffa när du behöver lite mild inspiration.

Kamomill är utmärkt för att lindra stress och spänningar. Prova en lugnande massage eller ett dopp i badet för att hjälpa dig att slappna av och varva ner. Blanda 4 droppar tysk kamomill, 1 droppe ros och 2 droppar bergamott och tillsätt till antingen 15 ml bärarolja eller badolja.

Eteriska oljor från frukter och frön

Hos blommande växter finns fröna som bildas under förökningen i blommans äggstock. Hos vissa växter kan äggstocken expandera och bli en frukt (eller ett bär). Eteriska oljor kan utvinnas ur frön och olika typer av frukter; från små frukter som används som kryddor till stora citrusfrukter där oljan utvinns ur skalet.

  • Eteriska oljor från frön är bland annat stjärnanis, kardemumma, morotsfrö, koriander, kummin och fänkål.
  • Eteriska oljor från frukter/bär inkluderar svartpeppar, enbär och May Chang (Litsea cubeba).
  • Eteriska oljor från skal från citrusfrukter är bland annat bergamott, grapefrukt, citron, lime, apelsin, mandarin och Yuzu.
  • Frukt- och fröoljor har en affinitet med matsmältningssystemet både fysiskt och mentalt.
  • Kryddiga oljor från antingen frön eller hela frukter tenderar att vara uppfriskande, vitaliserande och stärkande.
  • Citrusoljor är upplyftande och ger känslor av lycka. De tenderar att vara klargörande, energigivande och fokuserande och kan också uppmuntra till kreativitet.

Blandningar att prova:

För en naturlig energiboost på morgonen blanda 10 droppar Grapefrukt, 7 droppar Rosmarin, 4 droppar Fänkål och 3 droppar Enbär med 45 ml duschgel. Detta räcker till 3 duschar eller bad.

Om du har överdrivit och vill avgifta ditt matsmältningssystem prova en renande massage med 15 ml bärolja, 3 droppar grapefrukt, 2 droppar enbär och 1 droppe fänkål. Du kan också använda den eteriska oljeblandningen i en aromaterapidiffusor.

För att lugna en upprörd mage blandar du 15 ml bärolja med 3 droppar kardemumma och 3 droppar mandarin eller mandarin och masserar försiktigt in i buken medurs.

För att lyfta och balansera känslor diffundera 3 droppar Yuzu, 2 droppar Bergamott och 2 droppar Geranium.

Eteriska oljor från hartser

När vissa vedartade växter, nämligen träd, skadas (eller skärs av) producerar de en tjock, klibbig, ibland fast, kåda. Dessa hartser har använts i tusentals år som helande medel och för rökelse och parfymering.

Bland de eteriska oljor som framställs av hartser finns bland annat benzoin, elemi, frankincense, galbanum, myrra och perubalsam.

Liksom träiga eteriska oljor är hartsoljor bra för andningsorganen, ger balans och styrka och stödjer meditation och djup reflektion. Deras lugnande, helande verkan är lugnande för känslomässiga sår och de används också ofta i hudvård för att hjälpa till att läka och regenerera huden – precis som trädet gör när det ”skärs”.

Blandningar att prova:

Galbanum är lugnande, jordnära och balanserande för sinnet och anden! Prova att sprida 3 droppar Galbanum, 2 droppar Lavendel och 2 droppar Ros.

För att hjälpa till att läka spruckna, torra händer, blanda 50 ml fuktkräm med 5 ml hampfröolja, 5 ml kokosnötssmör och 10 droppar vardera av benzoin, elemi och myrra.

För att lindra trängsel i andningsvägarna, försök att massera rygg och bröst med 3 droppar benzoin och 2 droppar frankincense.

Eller gör en ånginhalation med 2 droppar perubalsam och 2 droppar eukalyptus.

Avslutande överväganden

En sista sak att komma ihåg är att det ibland är möjligt att hitta eteriska oljor som framställts från andra växtdelar eller från flera delar av en växt.

Enbärsolja kan till exempel framställas från antingen bären eller nålarna/grenarna. Båda har liknande egenskaper men oljan från bäret anses ha överlägsna terapeutiska effekter. Nåloljan har också en något annorlunda doft som är lite mer tallliknande.

Oljor från örter som mejram, melissa, pepparmynta, rosmarin och timjan destilleras från de flygande delarna/blommande topparna, som omfattar stjälkar, blommor och blad/nålar.

Kanelolja kan också utvinnas från trädets yttre bark samt bladet och kryddnejlikaolja kan också utvinnas från bladen och frukten. Både kanelbark- och kryddnejlikabladolja bör dock undvikas för användning i aromaterapi eftersom de anses vara potentiellt farliga.

Som du ser kan det ge stor insikt om dess egenskaper och användningsområden att veta vilken del av en växt din olja kommer från. Dessutom kan det hjälpa dig att kombinera oljor som utvinns från olika växter och växtdelar för att få fram en blandning som har kompletterande terapeutiska effekter.

Aktuellt

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk oljaDiffusion av eterisk olja är processen att sprida eteriska oljor så att deras arom fyller ett rum eller ett område med den naturliga doften. Från det enkla till det utarbetade finns det många olika metoder för att sprida eteriska...

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta digIngen svensk statlig myndighet eller allmänt accepterad organisation "betygsätter" eller "certifierar" eteriska oljor som terapeutisk kvalitet, medicinsk kvalitet eller aromaterapiklass. Det finns ingen formellt...

Aromaterapiprodukter

Aromaterapiprodukter

Aromaterapi produktlistaTips om vad du ska leta efter när du handlar aromaterapiprodukter (och vad du ska se upp med!) I den här artikeln refererar jag löst till alla flyktiga aromaterapioljor inklusive eteriska oljor, absoluter och CO2 tillsammans som "eteriska...

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlistaNedan är ett urval av de typer av aromaterapiprodukter som är allmänt tillgängliga. Vissa produkter kan gälla för flera kategorier. Den här listan medföljer den detaljerade artikeln om hur man köper aromaterapiprodukter . Emotionellt välmående...

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljorI den här artikeln hänvisar jag löst till alla flyktiga organiska aromatiska oljor inklusive eteriska oljor och CO2 tillsammans som "organiska eteriska oljor." Generellt sett är certifierade ekologiska eteriska oljor vanligtvis överlägsna...

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk oljaAromatisk.se tillhandahåller 700 sidor med objektiva, varumärkesneutrala artiklar, guider, profiler för eterisk olja och bärarolja, blandningar, recept och annan användbar information. Men det finns så mycket...

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättningNär du köper eteriska oljor är det inte ovanligt att hitta enorma prisskillnader mellan företag. För den individ som är ny på att handla eteriska oljor kan kostnadsskillnaden mellan leverantörer av eteriska oljor vara skrämmande....