Välj en sida

Så använder du Eukalyptusolja

Eukalyptusolja

Eukalyptusolja är en naturlig olja som utvinns ur bladen av olika arter av eukalyptusträd, som är inhemska i Australien. Den är känd för sin starka, distinkta lukt och har ett antal användningsområden, bland annat som ett naturligt botemedel mot luftvägsproblem, som ett naturligt insektsmedel och som en ingrediens i rengöringsprodukter och produkter för personlig vård.

Eukalyptusolja utvinns ur eukalyptusträdets blad med hjälp av ångdestillation, en process där ånga används för att separera oljan från växtmaterialet. Den resulterande oljan är en klar, färglös vätska med en stark, träig och lätt söt doft.

Eukalyptusolja är rik på ett antal aktiva föreningar, bland annat eukalyptol, som är ansvarig för den starka, karakteristiska lukten. Eukalyptol är känt för att ha ett antal medicinska egenskaper och används ofta som en ingrediens i host- och förkylningsmediciner. Eukalyptusolja innehåller också andra aktiva föreningar, t.ex. cineol, som anses ha antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

Eukalyptusolja har ett antal användningsområden och används ofta som ett naturligt botemedel mot luftvägsproblem, såsom förkylning, influensa och bihåleinflammation. Den tros hjälpa till att öppna luftvägarna och göra det lättare att andas genom att bryta ner slem och minska inflammation i luftvägarna. Eukalyptusolja kan inhaleras direkt eller tillsättas i en diffusor för att släppa ut oljan i luften. Den kan också appliceras lokalt, utspädd med en bärarolja, på bröstet och ryggen för att hjälpa till att lindra trängsel och hosta.

Förutom att den används som ett naturligt botemedel mot luftvägsproblem används eukalyptusolja också som ett naturligt insektsmedel. Man tror att den är effektiv för att avvisa myggor, fästingar och andra insekter på grund av sin starka lukt och insektsavvisande egenskaper. Eukalyptusolja kan appliceras lokalt, utspädd med en bärarolja, på huden för att hjälpa till att hålla insekter på avstånd.

Eukalyptusolja används också ofta som ingrediens i rengöringsprodukter och produkter för personlig vård på grund av dess starka, uppfriskande doft och antimikrobiella egenskaper. Den används ofta i luftfräschare, tvättmedel och universalrengöringsmedel för att hjälpa till att eliminera lukter och döda bakterier. Den används också i ett antal produkter för personlig vård, t.ex. schampo, balsam och lotioner, för att lugna huden och främja friskt hår och hårbotten.

Hur använder man eukalyptusolja?

Det finns flera sätt att använda eukalyptusolja, beroende på dina specifika behov och preferenser. Här är några förslag på hur du kan använda eukalyptusolja:

 • Inhalera eukalyptusolja: Ett av de vanligaste sätten att använda eukalyptusolja är att inhalera den för att lindra luftvägsproblem som förkylning, influensa och bihåleinflammation. För att använda eukalyptusolja på detta sätt kan du lägga några droppar av oljan i en skål med varmt vatten, täcka huvudet med en handduk och andas in ångan. Du kan också tillsätta några droppar eukalyptusolja i en diffusor för att släppa ut oljan i luften.
 • Applicera eukalyptusolja lokalt: Eukalyptusolja kan också appliceras lokalt, utspädd med en bärarolja, på huden för att hjälpa till att lindra muskel- och ledvärk, minska inflammation och lugna huden. För att använda eukalyptusolja på detta sätt späder du ut några droppar av oljan med en bärarolja, till exempel kokosolja eller jojobaolja, och masserar in den i det drabbade området. Det är viktigt att späda ut eukalyptusoljan innan du applicerar den på huden, eftersom den kan vara irriterande för vissa människor när den används outspädd.
 • Användning av eukalyptusolja som ett insektsmedel: Eukalyptusolja kan också användas som ett naturligt insektsmedel för att hålla myggor, fästingar och andra insekter borta. För att använda eukalyptusolja på detta sätt späder du ut några droppar av oljan med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja och applicerar den på huden. Du kan också tillsätta några droppar eukalyptusolja i en diffusor för att hjälpa till att hålla insekter borta från ditt hem.
 • Tillsätt eukalyptusolja till rengöringsprodukter: Eukalyptusolja kan också användas som en ingrediens i rengöringsprodukter för att hjälpa till att eliminera lukter och döda bakterier. För att använda eukalyptusolja på detta sätt kan du tillsätta några droppar av oljan till ditt allrengöringsmedel, tvättmedel eller luftfräschare för att ge det en uppfriskande, naturlig doft.
 • Användning av eukalyptusolja i produkter för personlig vård: Eukalyptusolja används också ofta som en ingrediens i produkter för personlig vård som schampo, balsam och lotioner för att hjälpa till att lugna huden och främja friskt hår och hårbotten. För att använda eukalyptusolja på detta sätt kan du leta efter personliga vårdprodukter som innehåller eukalyptusolja som ingrediens, eller så kan du tillsätta några droppar av oljan i dina egna produkter.

Det är viktigt att använda eukalyptusolja med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas och kan orsaka hudirritation hos vissa personer om den används outspädd. Följ alltid instruktionerna på etiketten och rådfråga en sjukvårdspersonal om du har några funderingar kring användningen av eukalyptusolja.

Bästa eukalyptusoljan, vilken ska jag välja? 

När du köper en eukalyptusolja finns det några faktorer som du bör ta hänsyn till för att försäkra dig om att du får en högkvalitativ produkt:

 • Renhet: Sök efter en eukalyptusolja som är ren och inte innehåller några tillsatser eller fyllmedel.
 • Källa: Tänk på källan till eukalyptusoljan. Leta efter en produkt som är tillverkad av eukalyptusblad som är hållbart skördade och odlade på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt.
 • Utvinningsmetod: Leta efter en eukalyptusolja som utvinns med hjälp av ångdestillation, eftersom detta är den mest effektiva och skonsamma utvinningsmetoden.
 • Förpackning: Välj en eukalyptusolja som är förpackad i en mörk glasflaska, eftersom detta hjälper till att skydda oljan från ljus och förlänger dess hållbarhet.
 • Pris: Tänk på priset på eukalyptusoljan, men tänk på att ett högre pris inte nödvändigtvis är lika med en produkt av högre kvalitet.
 • Varumärkesrykte: Leta efter en eukalyptusolja från ett välrenommerat varumärke som har ett gott rykte om att producera högkvalitativa produkter.

Utifrån dessa faktorer är vår rekommendation Greenbalance Ekologisk Eterisk Eukalyptusolja (100%)

Eukalyptusolja i hudvård

Eukalyptusolja kan användas i hudvård som ett naturligt sätt att lugna och återfukta huden. Den anses ha ett antal positiva egenskaper för huden, bland annat antiinflammatoriska och sammandragande egenskaper som kan hjälpa till att minska rodnad och inflammation samt strama upp och tona huden.

För att använda eukalyptusolja i hudvård är det viktigt att späda ut den med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja, eftersom eukalyptusolja kan vara irriterande för vissa människor när den används outspädd. Du kan sedan applicera den utspädda eukalyptusoljan på huden med hjälp av en bomullspad eller fingrarna. Du kan också tillsätta några droppar eukalyptusolja till din fuktkräm eller andra hudvårdsprodukter för att öka deras effektivitet.

Eukalyptusolja är särskilt lämplig att använda på fet eller aknebenägen hud, eftersom den kan hjälpa till att minska överflödig oljeproduktion och döda bakterier som kan leda till utbrott. Den kan också användas för att lugna solbränd eller irriterad hud och för att lindra muskel- och ledvärk.

Det är viktigt att använda eukalyptusolja med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas och kan orsaka hudirritation hos vissa personer. Följ alltid instruktionerna på etiketten och rådfråga en sjukvårdspersonal om du har några funderingar kring användningen av eukalyptusolja i din hudvårdsrutin.

Eukalyptusolja i hårvård

Eukalyptusolja kan användas i hårvård för att främja ett friskt och starkt hår och en frisk hårbotten. Den anses ha ett antal positiva egenskaper för hår och hårbotten, bland annat antimikrobiella och sammandragande egenskaper som kan hjälpa till att döda bakterier och minska överflödig oljeproduktion.

För att använda eukalyptusolja i hårvård kan du tillsätta några droppar av oljan till ditt schampo eller balsam för att öka deras effektivitet. Du kan också skapa din egen hårvårdskur genom att blanda några droppar eukalyptusolja med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja och massera in den i hårbotten och håret. Låt behandlingen sitta i håret i 30 minuter till en timme innan du tvättar ut den med ditt vanliga schampo.

Eukalyptusolja är särskilt väl lämpad för användning på fett hår och fet hårbotten, eftersom den kan hjälpa till att minska överflödig oljeproduktion och förbättra hårbottens hälsa. Den kan också användas för att lugna en kliande hårbotten och för att hjälpa till att stimulera hårväxten.

Det är viktigt att använda eukalyptusolja med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas och kan orsaka hudirritation hos vissa personer. Följ alltid instruktionerna på etiketten och rådfråga en sjukvårdspersonal om du har några funderingar kring användningen av eukalyptusolja i din hårvårdsrutin.

Potentiella positiva hälsoeffekter med eukalyptusolja

Eukalyptusolja är känd för sin starka, distinkta doft och anses ha ett antal hälsofördelar tack vare de aktiva föreningar som den innehåller, bland annat eukalyptol och cineol. Här är några potentiella positiva hälsofördelar med att använda eukalyptusolja:

 • Stöd för andningsorganen: Eukalyptusolja används ofta som ett naturligt botemedel mot luftvägsproblem som förkylning, influensa och bihåleinflammation. Man tror att den hjälper till att öppna luftvägarna och göra det lättare att andas genom att bryta ner slem och minska inflammation i luftvägarna. För att använda eukalyptusolja på detta sätt kan du lägga några droppar av oljan i en skål med varmt vatten, täcka huvudet med en handduk och andas in ångan. Du kan också tillsätta några droppar eukalyptusolja i en diffusor för att släppa ut oljan i luften.
 • Smärtlindring: Eukalyptusolja tros också ha smärtlindrande egenskaper på grund av den aktiva föreningen cineol, som tros ha antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. För att använda eukalyptusolja för smärtlindring kan du späda ut några droppar av oljan med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja och massera in den på det drabbade området.
 • Antimikrobiell aktivitet: Eukalyptusolja anses också ha antimikrobiella egenskaper, vilket innebär att den kan hjälpa till att döda bakterier, virus och andra mikroorganismer. Detta gör den till ett effektivt naturligt desinfektionsmedel och kan vara användbar för att rengöra ytor och eliminera lukter. För att använda eukalyptusolja på detta sätt kan du tillsätta några droppar av oljan till ditt allrengöringsmedel eller andra rengöringsprodukter.
 • Hudvård: Eukalyptusolja används också ofta i hudvårdsprodukter på grund av dess antiinflammatoriska och sammandragande egenskaper. Man tror att den hjälper till att minska rodnad och inflammation och att strama upp och tona huden. För att använda eukalyptusolja i hudvård kan du späda ut några droppar av oljan med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja och applicera den på huden med hjälp av en bomullspad eller fingrarna. Du kan också tillsätta några droppar eukalyptusolja till din fuktkräm eller andra hudvårdsprodukter för att öka deras effektivitet.
 • Hårvård: Eukalyptusolja används också ofta i hårvårdsprodukter på grund av dess antimikrobiella och sammandragande egenskaper. Man tror att den hjälper till att minska överflödig oljeproduktion och förbättra hårbottens hälsa. För att använda eukalyptusolja i hårvård kan du tillsätta några droppar av oljan i ditt schampo eller balsam, eller skapa din egen hårvårdskur genom att blanda några droppar eukalyptusolja med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja och massera in den i hårbotten och håret.

Hur gör man sin egen eukalyptusolja

Det rekommenderas inte att göra egen eukalyptusolja hemma, eftersom processen för att utvinna oljan ur växtmaterialet är komplicerad och kräver specialutrustning och expertis. Dessutom är det viktigt att vara försiktig när man hanterar eukalyptusolja, eftersom den kan vara giftig om den intas och kan orsaka hudirritation hos vissa personer om den används outspädd.

Om du är intresserad av att använda eukalyptusolja är det i allmänhet säkrare och mer tillförlitligt att köpa den från en välrenommerad källa. Eukalyptusolja finns i stor utsträckning i hälsokostbutiker, butiker för naturliga skönheter och på nätet. När du köper eukalyptusolja ska du se till att leta efter en produkt som är ren och högkvalitativ och följa instruktionerna på etiketten för säker användning.

Aktuellt

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärtaLåt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som...

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystemI dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet - och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi...

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionismSå många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas "bästa sidor" överallt, att det kan få människor att känna att de inte...

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika delar av växter, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen har dessa olika växtdelar olika...

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara "dofter"Alltför ofta hör jag människor referera till både eteriska oljor och doftoljor som "dofter". Detta händer oftast när man lyssnar på personer som inte riktigt förstår skillnaden mellan de båda typerna av aromatiska oljor. En annan...

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och...

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?Antalet personer som utvecklar celiaki, glutenkänslighet/glutenintolerans och veteallergier ökar i alarmerande takt. Jag har upprepade gånger hört att ungefär 1 procent av befolkningen i Sverige har problem med att smälta gluten....

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...