Välj en sida

Så använder du Lavendelolja

Lavendelolja

Lavendelolja är en eterisk olja som utvinns ur lavendelväxten (Lavandula angustifolia), som tillhör myntafamiljen. Den har en söt, blommig doft och är känd för sina många terapeutiska egenskaper, inklusive dess förmåga att främja avslappning, lugn och sömn.

Det finns flera sätt att använda lavendelolja, bland annat följande:

 • Inhalation: Du kan använda lavendelolja som aromaterapibehandling genom att inhalera dess doft. För att göra detta kan du lägga några droppar lavendelolja i en diffusor eller i en skål med ångande vatten och sedan andas in ångan. Du kan också lägga några droppar lavendelolja på en vävnad eller en näsduk och inhalera direkt.
 • Lokal tillämpning: Du kan också använda lavendelolja lokalt genom att applicera den direkt på huden. För att göra detta kan du späda ut lavendeloljan med en bärarolja, till exempel mandelolja eller jojobaolja, för att minska dess styrka och förhindra irritation. Du kan sedan applicera lavendeloljeblandningen på det önskade området på huden med försiktiga cirkulära rörelser.
 • Massera: Du kan använda lavendelolja i massage genom att tillsätta några droppar av oljan till en massageolja eller lotion. Detta kan hjälpa till att slappna av och lugna musklerna, och det kan också ge de terapeutiska fördelarna med lavendeloljan.
 • Hårvård: Du kan också använda lavendelolja i din hårvårdsrutin, genom att tillsätta några droppar av oljan i ditt schampo eller balsam. Detta kan hjälpa till att ge näring och fukt åt håret, och det kan också ge håret en behaglig och uppfriskande doft.
 • Hudvård: Du kan också använda lavendelolja i din hudvårdsrutin genom att tillsätta några droppar av oljan i din fuktkräm eller ansiktsmask. Detta kan bidra till att förbättra hudens hälsa och utseende, och det kan också ge lavendeloljans terapeutiska fördelar.
 • Bad: Du kan också använda lavendelolja i ditt bad genom att tillsätta några droppar av oljan i badvattnet. Detta kan hjälpa till att slappna av och lugna kroppen, och det kan också ge lavendeloljans terapeutiska fördelar.

Överlag är lavendelolja en mångsidig och terapeutisk eterisk olja som kan användas på många olika sätt. Den kan främja avslappning, lugn och sömn, och den kan också ge andra terapeutiska fördelar. Oavsett om du använder den för aromaterapi, topisk applicering, massage, hårvård, hudvård eller bad kan lavendelolja vara ett utmärkt komplement till din wellnessrutin.

Bästa lavendeloljan, vilken ska jag välja? 

När du köper en lavendelolja finns det några faktorer som du bör ta hänsyn till för att försäkra dig om att du får en högkvalitativ produkt:

 • Renhet: Sök efter en lavendelolja som är ren och inte innehåller några tillsatser eller fyllmedel.
 • Källa: Tänk på källan till lavendeloljan. Leta efter en produkt som är tillverkad av lavendel som är hållbart skördade och odlade på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt.
 • Utvinningsmetod: Leta efter en lavendelolja som utvinns med hjälp av ångdestillation, eftersom detta är den mest effektiva och skonsamma utvinningsmetoden.
 • Förpackning: Välj en lavendelolja som är förpackad i en mörk glasflaska, eftersom detta hjälper till att skydda oljan från ljus och förlänger dess hållbarhet.
 • Pris: Tänk på priset på lavendeloljan, men tänk på att ett högre pris inte nödvändigtvis är lika med en produkt av högre kvalitet.
 • Varumärkesrykte: Leta efter en lavendelolja från ett välrenommerat varumärke som har ett gott rykte om att producera högkvalitativa produkter.

Utifrån dessa faktorer är vår rekommendation Greenbalance Ekologisk Eterisk Fransk Lavendelolja (100%)

Lavendelolja I hudvård

Lavendelolja kan också användas i hudvård, och den kan ge många fördelar för huden. Här är några av de sätt på vilka lavendelolja kan användas i hudvård:

Acne: Lavendelolja har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att minska svårighetsgraden och frekvensen av akneutbrott. Den kan också hjälpa till att lugna och läka huden, och den kan minska rodnad och svullnad. För att använda lavendelolja mot akne kan du späda ut oljan med en bärarolja, till exempel mandelolja eller jojobaolja, och sedan applicera den på det drabbade hudområdet med hjälp av en bomullspinne.

Torrhet: Lavendelolja kan också hjälpa till att återfukta och återfukta torr hud. Den kan förbättra hudens elasticitet och textur, och den kan också utgöra en skyddande barriär mot miljöfaktorer som kan orsaka torrhet och irritation. För att använda lavendelolja för torr hud kan du späda ut oljan med en bärarolja, till exempel kokosolja eller olivolja, och sedan applicera den på huden med mjuka cirkulära rörelser.

Åldrande: Lavendelolja kan också hjälpa till att minska ålderstecken som rynkor, fina linjer och åldersfläckar. Den kan stimulera produktionen av kollagen och elastin, som är viktiga för att upprätthålla hudens elasticitet och fasthet. För att använda lavendelolja för åldrande hud kan du späda ut oljan med en bärarolja, till exempel nyponolja eller nattljusolja, och sedan applicera den på huden med mjuka cirkulära rörelser.

Lavendelolja kan vara ett värdefullt tillägg till din hudvårdsrutin och den kan ge många fördelar för huden. Oavsett om du använder den för akne, torrhet, åldrande eller andra hudproblem kan lavendelolja bidra till att förbättra din huds hälsa och utseende.

Lavendelolja i hårvård

Ett sätt att använda lavendelolja i hårvård är att tillsätta några droppar av oljan i ditt schampo eller balsam. Detta kan hjälpa till att ge näring och fukt åt håret, och det kan också ge håret en behaglig och uppfriskande doft.

För att använda lavendelolja i din hårvårdsrutin behöver du följande:

 • En flaska lavendelolja
 • En flaska schampo eller balsam
 • En liten skål eller kopp
 • En sked eller mätbägare

Här är stegen för att använda lavendelolja i din hårvårdsrutin:

 1. Mät upp en liten mängd schampo eller balsam med hjälp av en sked eller mätbägare.
 2. Häll schampot eller balsamet i en liten skål eller kopp.
 3. Tillsätt några droppar lavendelolja till schampot eller balsamet, med hjälp av en droppare eller en sked.
 4. Blanda lavendeloljan och schampot eller balsamet väl med hjälp av en sked eller en liten visp.
 5. Blöt håret med varmt vatten och applicera sedan lavendeloljeblandningen och schampot eller balsamet i håret.
 6. Massera in blandningen i hårbotten och håret med mjuka cirkulära rörelser.
 7. Skölj håret noggrant med varmt vatten och styla sedan håret som vanligt.

Genom att använda lavendelolja i din hårvårdsrutin kan du ge ditt hår näring och fukt, och du kan också njuta av lavendeloljans avslappnande och uppfriskande doft. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förbättra ditt hårs hälsa och utseende, och det kan också ge lavendeloljans terapeutiska fördelar.

Lavendeloljans positiva hälsoeffekter

Lavendelolja är en eterisk olja som utvinns ur lavendelväxten (Lavandula angustifolia), som tillhör myntafamiljen. Den har en söt, blommig doft och är känd för sina många terapeutiska egenskaper.

Det finns många positiva hälsofördelar med att använda lavendelolja, bland annat följande:

Avslappning och stresslindring: En av de mest kända fördelarna med lavendelolja är dess förmåga att främja avslappning och stresslindring. Detta beror på att doften av lavendelolja kan bidra till att minska ångest, spänningar och irritabilitet, och den kan också främja en känsla av lugn och välbefinnande. Detta kan vara särskilt bra för personer som har svårt att sova eller som upplever stress och ångest.

Smärtlindring: Lavendelolja kan också användas för att ge smärtlindring, både vid akut och kronisk smärta. Detta beror på att lavendeloljan kan bidra till att minska inflammation, svullnad och stelhet, och den kan också bidra till att förbättra cirkulationen och minska muskelspasmer. Detta kan vara särskilt användbart för personer som upplever huvudvärk, migrän, muskelsmärta, ledvärk eller menstruationskramper.

Förbättrad sömn: Lavendelolja kan också användas för att förbättra sömnen, genom att främja avslappning och minska ångest. Detta beror på att doften av lavendelolja kan hjälpa till att reglera kroppens sömn-vakancykel, och den kan också främja en känsla av lugn och välbefinnande. Detta kan vara särskilt användbart för personer som har svårt att somna, eller som lider av sömnlöshet eller andra sömnstörningar.

Hur gör man sin egen lavendelolja?

För att göra din egen lavendelolja behöver du följande:

 • Färska lavendelblommor
 • En burk eller flaska med tättslutande lock.
 • En bärarolja, t.ex. mandelolja, jojobaolja eller olivolja.
 • En sil eller ostduk

Här är stegen för att göra din egen lavendelolja:

 1. Samla färska lavendelblommor från en lavendelplanta. Se till att välja blommor som är i full blomning och undvik dem som är vissna eller skadade.
 1. Skölj lavendelblommorna under kallt vatten för att avlägsna eventuell smuts eller skräp.
 1. Placera lavendelblommorna i en burk eller flaska och täck dem med en bärarolja, till exempel mandelolja, jojobaolja eller olivolja.
 1. Stäng burken eller flaskan med ett tättslutande lock och låt den stå på en sval, mörk plats i 2-4 veckor.
 1. Skaka burken eller flaskan försiktigt varje dag för att hjälpa lavendelblommorna att genomsyra bäroljan med sin doft och sina terapeutiska egenskaper.
 1. Efter 2-4 veckor silar du lavendeloljan genom en sil eller ostduk för att ta bort lavendelblommorna.
 1. Överför lavendeloljan till en ren burk eller flaska och förvara den på en sval och mörk plats.

Genom att göra din egen lavendelolja kan du njuta av lavendelns terapeutiska fördelar i en naturlig och praktisk form. Du kan använda lavendeloljan för aromaterapi, topisk applicering, massage, hårvård, hudvård eller bad, och du kan också tillsätta den till andra produkter eller recept för att förstärka deras doft och terapeutiska egenskaper.

Aktuellt

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärtaLåt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som...

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystemI dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet - och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi...

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionismSå många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas "bästa sidor" överallt, att det kan få människor att känna att de inte...

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika delar av växter, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen har dessa olika växtdelar olika...

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara "dofter"Alltför ofta hör jag människor referera till både eteriska oljor och doftoljor som "dofter". Detta händer oftast när man lyssnar på personer som inte riktigt förstår skillnaden mellan de båda typerna av aromatiska oljor. En annan...

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och...

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?Antalet personer som utvecklar celiaki, glutenkänslighet/glutenintolerans och veteallergier ökar i alarmerande takt. Jag har upprepade gånger hört att ungefär 1 procent av befolkningen i Sverige har problem med att smälta gluten....

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...