Välj en sida

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

När vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna.

Realistiskt sett får vi sällan en vacker vinterupplevelse när vi bor i Storbritannien. Ofta vaknar vi till grå himmel, bitande vindar och iskalla skyfall. Släng in mörka morgnar på väg till jobbet och hemåt när natten har satt in, och vintrarna kan kännas långa och dystra. I dessa stunder kan rätt utrustning för våra små underverk göra all skillnad. Att välja rätt barnvagn är inte bara praktiskt för kyliga promenader men kan också addera en strimma av komfort och glädje till de mörkaste dagarna. För råd om hur man väljer en barnvagn som möter vinterns utmaningar, finns det en mängd resurser och experttips som kan guida dig genom processen, säkerställande att varje familjeutflykt blir så behaglig som möjligt.

Vintern är den vanligaste årstiden när människor drabbas av säsongsbunden affektiv störning (SAD), med 1 av 15 personer som drabbas av SAD. NHS definierar SAD som ”en typ av depression som kommer och går i ett säsongsmönster.” 

Ofta känner vi en rejäl press att driva igenom vintermånaderna, vi kan kämpa med vinterblues, sänka immunförsvaret och kan känna oss trötta eller sakna motivation. Många av oss saktar verkligen ner när våra kroppar gör oss fysiskt. Under förkylnings- och influensasäsongen när våra kroppar kämpar mot virus kan detta vara en av de enda gångerna vi slutar för att ta hand om oss själva. Vi har flera förblandade eteriska oljor som hjälper dig att slappna av, besegra insekterna eller göra det möjligt för dig att andas lugnt.

Hur man trivs under de kallare månaderna

Vi lever i en modern värld där vi alla ofta är extremt upptagna. Oavsett om det är sommar eller vinter har vi samma ansvar, men om vi tänker på hur naturen omfamnar vintern kan vi lära oss en läxa eller två om hur vi också kan njuta av vintern.

Många djur är ofta upptagna under vår-, sommar- och höstmånaderna med att förbereda sig för de kommande vintermånaderna. När vintern väl kommer tar de den här tiden att stanna och ladda om.

Honungsbin samlar nektar för att förvandlas till honung för att lagra över vintern. När det kallare vädret väl kommer, stannar de i sin kupa och frossar på sin honung. Under hela höstmånaderna är ekorrar upptagna med att samla och lagra nötter för att förbereda sig för de kommande vintermånaderna. På samma sätt som dessa arter förbereder sig och skapar ett mysigt tillhåll för vintern, kan vi också inspireras av naturen när vi anpassar våra hem för säsongen. Att välja det rätta porslinet och dekorera våra boenden med omsorg kan förvandla varje måltid till en värmande sammankomst, likt en kupa fylld med honung eller ett förråd av nötter. Det finns specialiserade butiker online som erbjuder allt från elegant porslin till genomtänkt heminredning, vilket gör det enkelt att införa en bit av denna naturliga förberedelse och komfort in i våra egna utrymmen.

Växter och träd använder också tekniker för att se igenom dem. Träden börjar tappa sina löv i mitten av sommaren. Genom att förlora sina löv hjälper det trädet att behålla vatten och använda mindre energi på vintern. I huvudsak saktar träden ner.

Naturvärlden förstår att vintern är en tid att dra sig tillbaka, vila och anamma en långsammare livstakt.

Även om vi förståeligt nog inte kan övervintra under vintermånaderna, men kanske som naturen kan vi ta tillfället i akt som vintern ger för att njuta av en långsammare tillvaro.

Idéer som hjälper dig att anamma vintern

 • Lämna alla stora projekt för sommarmånaderna men planera dem på vintern.
 • Omfamna vinterhobbyerna: Sticka, måla, läsa eller göra en sticksåg.
 • Varva varmt och bege dig ut när vintersolen skiner.
 • Baka bröd eller bakverk och andas in deras vackra doft.
 • Beställ dina vårlökar eller lägg till blommande växter, som en vinterljung i din trädgård.
 • Tänd elden, ta en fluffig filt och tillsätt tröstande eteriska oljor till din diffusor.

Vi kan också använda naturen i form av eteriska oljor för att uppmuntra en långsammare livstakt och ge oss komfort under vintern.

Mina bästa eteriska oljor för att hjälpa dig vila och dra dig tillbaka

Här är mina favoritoljor som kan hjälpa dig att dra dig tillbaka och koppla av under vintermånaderna.

Clary Sage (Salvia sclarea) handlar om avkoppling. Med sina lugnande egenskaper och lugnande arom kommer den att få dig att känna dig avslappnad på nolltid.

Frankincense (Boswellia carterii) är en vacker lugnande olja. Det kan hjälpa dig att sakta ner din andning och hitta inre frid. Den ultimata eteriska oljan som hjälper dig att omfamna de kallare månaderna.

Andas in den söta och blommiga doften av Geranium (Pelargonium graveolens) och känn hur dina bekymmer försvinner. Geranium är balanserande och hjälper till att lyfta dina känslor.

Grapefrukt (Citrus x paradisi) har en underbar arom för att föryngra och stimulera. När du känner dig slö, kämpar med vinterblues eller SAD, leta då inte längre än grapefruktolja för att ge dig lite lycka.

Jasmin (Jasminum officinale) har en söt men ändå värmande arom. Det är en användbar olja att använda under vintermånaderna när vi kan behöva fokusera mer på vår egenvård.

Jag har valt Patchouli (Pogostemon cablin), för att hjälpa dig genom vintern då den är både lugnande och stabiliserande. Den rika och myskiga doften av patchouli är balanserande och vacker att använda om du lider av depression, ångest eller dåligt humör.

Sandelträ (Santalum album) eterisk olja är inte bara en av de bästa oljorna att använda i meditation, tack vare dess förmåga att lugna sinnet, den har också antidepressiva egenskaper som hjälper dig genom vinterns blues.

Mandarin (Citrus reticulata) är en glad eterisk olja. Det är upplyftande, men har också lugnande egenskaper och kan vara fördelaktigt för att stödja ett överaktivt sinne.

Diffuserblandningar och affirmationer för vintern

Att använda en aromaterapidiffusor är ett utmärkt sätt att njuta av ovanstående eteriska oljor. Tillsätt upp till 8 droppar av en av de eteriska oljorna som nämns, i vatten, i antingen en elektrisk aromaterapidiffusor eller ljusbrännare och sprid in i ditt valda rum i högst 20 minuter eller alternativt gör en av följande blandningar med samma metod :

Blanda ett ögonblick för mig: Sprid ut 2 droppar Clary Sage, 2 droppar Frankincense och 3 droppar Jasmin eterisk olja.

Låt oss ladda blandningen: Sprid ut 2 droppar geranium, 3 droppar grapefrukt och 2 droppar eterisk patchouliolja.

Ultimat avslappnande blandning: Sprid ut 2 droppar Clary Sage, 3 droppar sandelträ och 3 droppar mandarin eterisk olja.

Blunda, andas in din valda eteriska olja eller blandning. Andas in växtmagin genom näsan och andas ut. Välj sedan en av vinterbekräftelserna nedan för att hjälpa dig att omfamna de kallare månaderna och upprepa:

 1. Vinterns stillhet gör att jag kan sakta ner.
 2. Inget mörker kan dämpa mitt ljus.
 3. Allt jag behöver kommer till mig vid en perfekt tidpunkt.
 4. Jag bjuder in mindfulness och lugn.
 5. Jag omfamnar magin som mörkret ger.

Slutgiltiga tankar…

Livet är hektiskt och det är svårt att ta en stund att pausa. Vi känner en rejäl press att fortsätta driva igenom, men som naturen gör, varför inte omfamna de kallare månaderna och använda det till din fördel. Ge dig själv tillåtelse att stanna, vila och ladda. En vistelse på ett hotell kan vara precis vad du behöver för att hitta den där pausen, att få en nystart. Det behöver inte vara dyrt eller långt borta; ibland är en kort getaway inom räckhåll allt som krävs för att återställa balansen. Det finns platser där du kan boka en sådan vistelse online, till priser som inte tömmer plånboken, och som erbjuder en välbehövlig miljöförändring. Efter en vilsam paus, när vintern långsamt övergår till vår, kommer du att märka hur mycket lättare det känns att välkomna de längre dagarna, de sjungande fåglarna och den varmare solen. Våren är här, och med den, en förnyad känsla av energi och förhoppning.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljorAtt sprida eterisk olja i hemmet har blivit allt mer populärt de senaste åren med ett stort urval av diffusorer tillgängliga, allt från enkla ljusbrännare till dyra, högteknologiska, trådlösa,...