Välj en sida

Bästa metoderna för att använda eteriska oljor

Bästa metoderna för att använda eteriska oljor

Eteriska oljor är mycket kraftfulla växtallierade i vår verktygslåda för välbefinnande. De kan spela en anmärkningsvärd roll för att optimera vårt känslomässiga och fysiska välbefinnande när de används på ett förnuftigt och klokt sätt.

Den metod vi använder en eterisk olja på kan göra skillnad för hur effektiv den eteriska oljan kommer att vara när det gäller att ge de resultat som vi vill ha.

Om vi till exempel vill använda en eterisk olja för att hjälpa oss att sluta röka är det inte den mest idealiska metoden att applicera den eteriska oljan på våra fötter. Istället kan inhalation av eteriska oljor med hjälp av en personlig inhalator vara en mer effektiv användningsmetod för att hjälpa till med rökstoppet.

Ytterligare två snabba exempel:

Även om vi vet att eterisk olja av ingefära kan vara bra för matsmältningen och att eterisk olja av lavendel kan vara avslappnande, behöver vi också veta vilka de bästa sätten är att använda eterisk olja av ingefära för att underlätta matsmältningen och vilka de bästa sätten är att använda eterisk olja av lavendel för att hjälpa oss att slappna av eller sova.

Metoder för användning av eteriska oljor

Inom ramen för holistisk aromaterapi och terapi med eteriska oljor är följande de fyra primära sätten som eteriska oljor vanligtvis används på. Var och en av dessa metoder kommer att diskuteras mer ingående senare i denna artikel.

 • Inandning
 • Topisk applicering
 • Intag (rekommenderas inte!)
 • Användning i hushållsrengöringsprodukter

Inhalering av eteriska oljor

Inhalationsmetoder är metoder där man andas in en eterisk olja. Sådana metoder omfattar, men är inte begränsade till, användning av en diffusor för eteriska oljor, en personlig inhalator, dofttestremsor, aromatiska smycken* eller ett aromaterapipatch* och andra metoder som underlättar inandning av eteriska oljor när vi andas.

För känslomässiga tillämpningar finner jag att en diffusor, personlig inhalator eller användning av en dofttestremsa är mest effektivt för mig.

De aromatiska molekyler som finns i eteriska oljor är mycket lätta. De avdunstar snabbt i luften och kan snabbt tränga in i lungorna och sedan in i vårt blodsystem. Därför kan eteriska oljor ha en omedelbar effekt på våra känslor.

Inhalation av eteriska oljor är vanligtvis till hjälp för dessa tillämpningar:

 • Känslomässigt välbefinnande
 • Stöd för andningsorganen
 • Stöd för immunförsvaret
 • Matsmältning (korslistad)

* Även om smycken med eteriska oljor och aromaterapipatchar vanligtvis ligger mot vår hud är de utformade för inandning av de eteriska oljor som appliceras på dem. Smycken och plåster bör utformas så att oljorna inte kommer i kontakt med huden om de inte är ordentligt utspädda för lokal användning.

Eterisk olja topisk tillämpning

Metoder för topisk applicering av eteriska oljor innebär att man applicerar ordentligt utspädda eteriska oljor på huden, hårbotten eller håret.

Lokal tillämpning är användbar för dessa användningsområden (de två första är ganska uppenbara):

 • Hudvård
 • Hårvård
 • Sårvård
 • Matsmältning (korslistad)
 • Kramper
 • Skonsam massage
 • Parfym/personlig doft

Lokal applicering fungerar bäst genom att direkt stödja det område som du applicerar den utspädda eteriska oljeblandningen på. Om jag till exempel har besvär i leder eller muskler kan jag applicera en korrekt utspädd blandning direkt på området där besvären uppstår.

Att applicera en korrekt utspädd eterisk olja (eller eterisk oljeblandning) på den ömma muskeln är vanligtvis alltid effektivare än metoder för inhalation av eteriska oljor. Lugnande, antiinflammatoriska balsam och salvor kan tillverkas av naturliga vegetabiliska oljor, vegetabiliska smörjmedel och eteriska oljor.

Vissa människor använder lotioner, roll-on och andra topiska formuleringar för att främja sömn, lugna nerverna eller tvärtom hjälpa till att ge energi åt kroppen. När det gäller känslomässiga tillämpningar anser jag dock att en diffusor, en personlig inhalator eller användning av en testremsa för dofttestning är effektivare än att använda en stressblandning i rullform eller applicera oljor lokalt.

Med detta sagt kan massage med hjälp av en korrekt utspädd blandning av eteriska oljor vara ett synergistiskt sätt att hjälpa till att lindra stress och stödja känslomässigt välbefinnande. Att applicera eteriska oljeblandningar lokalt kan vara lugnande och ge fördelar under de stunder då du kan inhalera de eteriska oljemolekyler som finns i blandningen. Lokal applicering av hudsäkra eteriska oljeblandningar är dock kanske inte lika effektiv som direkt inandning av eteriska oljor med hjälp av en diffusor eller personlig inhalator.

Jag har hört rekommendationer om att applicera eteriska oljor på fötterna för att lindra stress och stödja känslomässigt välbefinnande. Att massera en utspädd eterisk oljeblandning på fötterna kan vara mycket lugnande, så detta kan verkligen vara en härlig komfortåtgärd. Den aromatiska fördelen försvinner dock avsevärt när man inte längre kan känna lukten (inandning) av de aromatiska eteriska oljemolekylerna.

Intag av eteriska oljor (rekommenderas inte!)

Även om eteriska oljor är kallpressade eller ångdestillerade från en rad citrusfrukter och vanliga kryddor som citroner, apelsiner, grapefrukter, kryddpeppar, basilika, svartpeppar, kanel, kryddnejlika, fänkål, ingefära, rosmarin och ett antal andra botaniska växter som rutinmässigt intas utan att det behövs information om försiktighetsåtgärder vid användning, är eteriska oljor mycket koncentrerade och bör inte intas utan att ha en grundlig förståelse för lämplig användning och riskerna för varje olja.

För att stödja denna viktiga punkt kommer jag att citera ett uttalande som finns i den andra upplagan av Essential Oil Safety skriven av aromaterapiexperterna och utbildarna Robert Tisserand och Rodney Young. De rekommenderar följande: ”…endast utövare som är kvalificerade att ställa diagnoser, som är utbildade för att väga risker mot fördelar och som har kunskap om eteriska oljors farmakologi bör förskriva eteriska oljor för oral administrering”. [Robert Tisserand och Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 50.]

Hur är det med matsmältningen?

När jag ibland har matsmältningsbesvär brukar jag använda stödjande eteriska oljor i en personlig inhalator och/eller utspädda och försiktigt masserade på magen.

Även om det kan verka lämpligt att inta eteriska oljor när vårt matsmältningssystem orsakar oss besvär, kan du potentiellt orsaka mer skada än nytta genom att göra det.

Intag av eteriska oljor rekommenderas inte, inte ens vid matsmältningsproblem, om du inte har stor erfarenhet/utbildning av att arbeta med eteriska oljor eller har fått goda råd om hur du ska göra av en kvalificerad aromaterapeut.

Aktuellt

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärtaLåt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som...

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystemI dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet - och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi...

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionismSå många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas "bästa sidor" överallt, att det kan få människor att känna att de inte...

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika delar av växter, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen har dessa olika växtdelar olika...

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara "dofter"Alltför ofta hör jag människor referera till både eteriska oljor och doftoljor som "dofter". Detta händer oftast när man lyssnar på personer som inte riktigt förstår skillnaden mellan de båda typerna av aromatiska oljor. En annan...

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och...

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?Antalet personer som utvecklar celiaki, glutenkänslighet/glutenintolerans och veteallergier ökar i alarmerande takt. Jag har upprepade gånger hört att ungefär 1 procent av befolkningen i Sverige har problem med att smälta gluten....

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...