Välj en sida

Bästa metoderna för att använda eteriska oljor

Bästa metoderna för att använda eteriska oljor

Eteriska oljor är mycket kraftfulla växtallierade i vår verktygslåda för välbefinnande. De kan spela en anmärkningsvärd roll för att optimera vårt känslomässiga och fysiska välbefinnande när de används på ett förnuftigt och klokt sätt.

Den metod vi använder en eterisk olja på kan göra skillnad för hur effektiv den eteriska oljan kommer att vara när det gäller att ge de resultat som vi vill ha.

Om vi till exempel vill använda en eterisk olja för att hjälpa oss att sluta röka är det inte den mest idealiska metoden att applicera den eteriska oljan på våra fötter. Istället kan inhalation av eteriska oljor med hjälp av en personlig inhalator vara en mer effektiv användningsmetod för att hjälpa till med rökstoppet.

Ytterligare två snabba exempel:

Även om vi vet att eterisk olja av ingefära kan vara bra för matsmältningen och att eterisk olja av lavendel kan vara avslappnande, behöver vi också veta vilka de bästa sätten är att använda eterisk olja av ingefära för att underlätta matsmältningen och vilka de bästa sätten är att använda eterisk olja av lavendel för att hjälpa oss att slappna av eller sova.

Metoder för användning av eteriska oljor

Inom ramen för holistisk aromaterapi och terapi med eteriska oljor är följande de fyra primära sätten som eteriska oljor vanligtvis används på. Var och en av dessa metoder kommer att diskuteras mer ingående senare i denna artikel.

 • Inandning
 • Topisk applicering
 • Intag (rekommenderas inte!)
 • Användning i hushållsrengöringsprodukter

Inhalering av eteriska oljor

Inhalationsmetoder är metoder där man andas in en eterisk olja. Sådana metoder omfattar, men är inte begränsade till, användning av en diffusor för eteriska oljor, en personlig inhalator, dofttestremsor, aromatiska smycken* eller ett aromaterapipatch* och andra metoder som underlättar inandning av eteriska oljor när vi andas.

För känslomässiga tillämpningar finner jag att en diffusor, personlig inhalator eller användning av en dofttestremsa är mest effektivt för mig.

De aromatiska molekyler som finns i eteriska oljor är mycket lätta. De avdunstar snabbt i luften och kan snabbt tränga in i lungorna och sedan in i vårt blodsystem. Därför kan eteriska oljor ha en omedelbar effekt på våra känslor.

Inhalation av eteriska oljor är vanligtvis till hjälp för dessa tillämpningar:

 • Känslomässigt välbefinnande
 • Stöd för andningsorganen
 • Stöd för immunförsvaret
 • Matsmältning (korslistad)

* Även om smycken med eteriska oljor och aromaterapipatchar vanligtvis ligger mot vår hud är de utformade för inandning av de eteriska oljor som appliceras på dem. Smycken och plåster bör utformas så att oljorna inte kommer i kontakt med huden om de inte är ordentligt utspädda för lokal användning.

Eterisk olja topisk tillämpning

Metoder för topisk applicering av eteriska oljor innebär att man applicerar ordentligt utspädda eteriska oljor på huden, hårbotten eller håret.

Lokal tillämpning är användbar för dessa användningsområden (de två första är ganska uppenbara):

 • Hudvård
 • Hårvård
 • Sårvård
 • Matsmältning (korslistad)
 • Kramper
 • Skonsam massage
 • Parfym/personlig doft

Lokal applicering fungerar bäst genom att direkt stödja det område som du applicerar den utspädda eteriska oljeblandningen på. Om jag till exempel har besvär i leder eller muskler kan jag applicera en korrekt utspädd blandning direkt på området där besvären uppstår.

Att applicera en korrekt utspädd eterisk olja (eller eterisk oljeblandning) på den ömma muskeln är vanligtvis alltid effektivare än metoder för inhalation av eteriska oljor. Lugnande, antiinflammatoriska balsam och salvor kan tillverkas av naturliga vegetabiliska oljor, vegetabiliska smörjmedel och eteriska oljor.

Vissa människor använder lotioner, roll-on och andra topiska formuleringar för att främja sömn, lugna nerverna eller tvärtom hjälpa till att ge energi åt kroppen. När det gäller känslomässiga tillämpningar anser jag dock att en diffusor, en personlig inhalator eller användning av en testremsa för dofttestning är effektivare än att använda en stressblandning i rullform eller applicera oljor lokalt.

Med detta sagt kan massage med hjälp av en korrekt utspädd blandning av eteriska oljor vara ett synergistiskt sätt att hjälpa till att lindra stress och stödja känslomässigt välbefinnande. Att applicera eteriska oljeblandningar lokalt kan vara lugnande och ge fördelar under de stunder då du kan inhalera de eteriska oljemolekyler som finns i blandningen. Lokal applicering av hudsäkra eteriska oljeblandningar är dock kanske inte lika effektiv som direkt inandning av eteriska oljor med hjälp av en diffusor eller personlig inhalator.

Jag har hört rekommendationer om att applicera eteriska oljor på fötterna för att lindra stress och stödja känslomässigt välbefinnande. Att massera en utspädd eterisk oljeblandning på fötterna kan vara mycket lugnande, så detta kan verkligen vara en härlig komfortåtgärd. Den aromatiska fördelen försvinner dock avsevärt när man inte längre kan känna lukten (inandning) av de aromatiska eteriska oljemolekylerna.

Intag av eteriska oljor (rekommenderas inte!)

Även om eteriska oljor är kallpressade eller ångdestillerade från en rad citrusfrukter och vanliga kryddor som citroner, apelsiner, grapefrukter, kryddpeppar, basilika, svartpeppar, kanel, kryddnejlika, fänkål, ingefära, rosmarin och ett antal andra botaniska växter som rutinmässigt intas utan att det behövs information om försiktighetsåtgärder vid användning, är eteriska oljor mycket koncentrerade och bör inte intas utan att ha en grundlig förståelse för lämplig användning och riskerna för varje olja.

För att stödja denna viktiga punkt kommer jag att citera ett uttalande som finns i den andra upplagan av Essential Oil Safety skriven av aromaterapiexperterna och utbildarna Robert Tisserand och Rodney Young. De rekommenderar följande: ”…endast utövare som är kvalificerade att ställa diagnoser, som är utbildade för att väga risker mot fördelar och som har kunskap om eteriska oljors farmakologi bör förskriva eteriska oljor för oral administrering”. [Robert Tisserand och Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 50.]

Hur är det med matsmältningen?

När jag ibland har matsmältningsbesvär brukar jag använda stödjande eteriska oljor i en personlig inhalator och/eller utspädda och försiktigt masserade på magen.

Även om det kan verka lämpligt att inta eteriska oljor när vårt matsmältningssystem orsakar oss besvär, kan du potentiellt orsaka mer skada än nytta genom att göra det.

Intag av eteriska oljor rekommenderas inte, inte ens vid matsmältningsproblem, om du inte har stor erfarenhet/utbildning av att arbeta med eteriska oljor eller har fått goda råd om hur du ska göra av en kvalificerad aromaterapeut.

Aktuellt

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljorAtt sprida eterisk olja i hemmet har blivit allt mer populärt de senaste åren med ett stort urval av diffusorer tillgängliga, allt från enkla ljusbrännare till dyra, högteknologiska, trådlösa,...

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smyckenVad är aromaterapi och smycken med eteriska oljor? Smycken som är speciellt framtagna så att de kan doftas subtilt med eteriska oljor är vanligtvis kända som aromaterapismycken eller eteriska oljors smycken . Denna form av smycken...

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...