Välj en sida

Aromaterapi: Fungerar verkligen eteriska oljor?

Aromaterapi: Fungerar verkligen eteriska oljor?

Eteriska oljor har blivit mycket populära under de senaste åren som en möjlig behandling för en mängd olika sjukdomar, allt från huvudvärk och sömnlöshet till halsont. Men fungerar dessa högkoncentrerade oljor från växter verkligen?

Så länge du använder dem på ett ansvarsfullt sätt har eteriska oljor potential att ha en positiv effekt på både din hälsa och ditt välbefinnande.

Vill du experimentera med eteriska oljor? Eftersom alla produkter inte är lika, bör du utbilda dig om de problem som de kan hjälpa till att bota samt hur du hittar utmärkta eteriska oljor.

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är helt enkelt växtextrakt. De framställs genom att ånga eller pressa olika delar av en växt (blommor, bark, blad eller frukt) för att extrahera de aromatiska kemikalier som ger växten dess doft. Det kan krävas flera kilo av en växt för att utvinna tillräckligt med eterisk olja för att fylla en enda flaska. Eteriska oljor finns i växter, och förutom att producera arom tjänar de en mängd andra syften.

Vad är aromaterapi?

Användning av eteriska oljor för att uppnå en terapeutisk effekt kallas aromaterapi. Aromaterapi är en metod som har funnits i århundraden. När eteriska oljor andas in går doftmolekylerna från luktnerverna direkt till hjärnan, där de har en djupgående effekt, särskilt på amygdala, som ligger i hjärnans innersta kärna.

Huden är en annan potentiell väg för absorption av eteriska oljor. Under en massage kan en terapeut tillsätta en eller två droppar vintergröna eteriska oljor till den olja som används för att hjälpa till att slappna av klientens spända muskler. Badsalt kan göras till ett lugnande bad genom att lavendel tillsätts av en hudvårdsfirma.

Vad är eteriska oljor bra för?

Det har inte gjorts tillräckligt många studier för att fastställa om eteriska oljor är bra för människors hälsa eller inte, trots att många människor tror att de är naturliga botemedel för en rad olika sjukdomar. Resultaten av laboratorieforskning är uppmuntrande; till exempel upptäckte en studie vid Johns Hopkins University att vissa eteriska oljor dödade en form av borrelia-bakterier mer effektivt än vad antibiotika gjorde; dock är resultaten av kliniska prövningar som involverar människor inkonsekventa.

I vissa försök visade sig användningen av eteriska oljor ha positiva effekter, men i andra försök fanns det ingen signifikant förändring av symtomen. I kliniska studier har eteriska oljor undersökts för att se om de bidrar till att minska symtomen på sjukdomar som t.ex:

  • Ångest
  • Depression
  • Illamående
  • Sömnlöshet
  • Låg aptit
  • Torr mun

Hur kan du använda eteriska oljor på ett säkert sätt?

Det finns en stor variation i kvaliteten på de eteriska oljor som kan köpas på marknaden, från 100 % rena eteriska oljor till eteriska oljor som har spätts ut med andra, mindre kostsamma ämnen. Och eftersom det inte finns några bestämmelser kanske etiketten på flaskan du köper inte ens anger allt som ingår i den. Intag av eteriska oljor rekommenderas inte av samma anledning.

Johns Hopkins rekommenderar inte heller användning av diffusorer för eteriska oljor, som är mycket billiga hemutrustningar som genererar doftdimma. Diffusion kan ha varierande effekter på individer, särskilt när den sker i en offentlig miljö eller i en familj med många personer. Till exempel föreslås pepparmynta ofta som ett botemedel mot huvudvärk. Den kan dock bli irriterad om du använder den i närvaro av ett barn som är yngre än 30 månader. Det är möjligt att detta får en skadlig inverkan. Dessutom kan de som har en snabb puls få en obehaglig reaktion på pepparmynta.

Nedan följer några av de säkraste användningsområdena för eteriska oljor:

  • Tillbehör för aromaterapi: Halsband, armband och nyckelringar tillverkade av absorberande material som du kan applicera eteriska oljor på och sniffa på under dagen.
  • Kroppsolja: En blandning av eteriska oljor med en bärarolja som olivolja, jojoba- eller kokosolja som kan masseras in i huden. Eftersom eteriska oljor är koncentrerade kan de orsaka irritation. Undvik att använda dem i full styrka på huden.
  • Aromapinne: Dessa bärbara plastpinnar, som även kallas för en inhalator för eteriska oljor, har en absorberande veke som suger upp eteriska oljor. De levereras med ett lock för att hålla doften under lupp tills du är redo.

Vilka eteriska oljor är bäst?

Det finns hundratals olika eteriska oljor, som alla har en distinkt arom och en distinkt kemisk sammansättning. Vilka eteriska oljor som är mest effektiva beror på vilka symtom du försöker lindra eller vilka dofter du tycker bäst om. Nedan följer några av de mest använda eteriska oljorna:

Lavendelolja: Många tycker att lavendeldoften är avslappnande. Den används ofta för att lindra stress och ångest och främja god sömn.

Tea tree-olja: Denna eteriska olja, som även kallas melaleuca, användes av Australiens aboriginer för sårläkning. Idag används den ofta mot akne, fotröta och insektsbett.

Pepparmyntolja: Det finns vissa bevis för att eterisk olja av pepparmynta hjälper till att lindra symtom på irritabel tarm (IBS) när den tas i en enteriskt belagd kapsel (från en pålitlig leverantör av hälsokosttillskott). Den kan också lindra spänningshuvudvärk när den appliceras lokalt.

Citronolja: Många människor tycker att citronoljans citrusdoft är en humörhöjare. Den används också ofta i hemmagjorda rengöringsprodukter.

Hur man hittar eteriska oljor av hög kvalitet

När det gäller inköp av eteriska oljor är produktkvaliteten den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Men det kan vara svårt att avgöra vilka oljor som är de finaste eftersom det inte finns någon statlig enhet i USA som erbjuder ett klassificeringssystem eller en certifiering för eteriska oljor. Detta gör det svårt att välja de bästa oljorna. Ett stort problem? Uttrycket ”therapeutic grade” används av många olika företag för att beskriva sina eteriska oljor, även om det bara är ett marknadsföringsord.

Olyckligtvis finns det ett stort antal artiklar som antingen inte är skördade på rätt sätt eller kan innehålla en ingrediens som inte anges på etiketten som kan köpas antingen online eller på fysiska platser.

Du kan lättare få rena eteriska oljor om du följer dessa shoppingtips:

Titta på etiketten på den: Det latinska namnet på växten, information om dess renhet eller om eventuella ämnen som kan ha tillsatts, och det land där den odlades bör ingå.

Undersök organisationen på följande sätt: Se till att det aromaterapiföretag du köper dina varor från är välkänt och respekterat och att det har varit verksamt i ett stort antal år.

Välj förvaringsbehållare av mörkfärgat glas: Rena eteriska oljor har en mycket hög koncentration av beståndsdelar. De har potential att bryta ner plastflaskor med tiden, vilket skulle förorena oljan. För att bibehålla sin höga kvalitetsstandard förvarar de flesta företag eteriska oljor i små flaskor av brunt eller blått glas.

Ett varningens ord: håll dig borta från ”doftoljor”. Doft- eller parfymoljor skapas genom att kombinera eteriska oljor med kemikalier eller genom att göra dem helt och hållet av kemikalier. De lämpar sig inte för aromaterapi, utan du bör snarare leta efter flaskor som innehåller en enda eterisk olja i sin mest oförfalskade form (en som till hundra procent består av eterisk olja och inte innehåller några ytterligare ingredienser).

Jämför priser: Kostnaden för eteriska oljor kan variera kraftigt beroende på hur arbetsintensiv processen för att samla in och producera oljan är. Det bör finnas ett brett kostnadsintervall tillgängligt inom ett sortiment. Rose absolute och sandelträolja bör ligga i den dyrare änden, medan söt apelsinolja bör ligga i den mer prisvärda änden. Om du kan få en dyr eterisk olja till ett löjligt lågt pris kan du vara säker på att den inte är 100 % ren.

Aktuellt

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärtaLåt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som...

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystemI dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet - och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi...

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionismSå många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas "bästa sidor" överallt, att det kan få människor att känna att de inte...

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika delar av växter, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen har dessa olika växtdelar olika...

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara "dofter"Alltför ofta hör jag människor referera till både eteriska oljor och doftoljor som "dofter". Detta händer oftast när man lyssnar på personer som inte riktigt förstår skillnaden mellan de båda typerna av aromatiska oljor. En annan...

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och...

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?Antalet personer som utvecklar celiaki, glutenkänslighet/glutenintolerans och veteallergier ökar i alarmerande takt. Jag har upprepade gånger hört att ungefär 1 procent av befolkningen i Sverige har problem med att smälta gluten....

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...