Välj en sida

Guide till utspädning av eteriska oljor

Utspädning av eteriska oljor

Ofördelad användning av eteriska oljor på huden kan vara skadlig och kan orsaka allvarlig irritation eller sensibilisering. Jag upptäcker regelbundet aromaterapiförfattare och utbildare som förmedlar tumregeln att det är säkert att använda vissa eteriska oljor på huden, särskilt lavendel och tea tree, utan att först späda ut dem i en bärarolja. Att använda eteriska oljor på huden utan att späda ut dem kallas att applicera dem ”rent”.

Använd aldrig outspädda eteriska oljor på huden.
Inte ens lavendel eller tea tree.

Späd alltid ut eteriska oljor ordentligt innan du applicerar dem på huden, hårbotten eller håret.

Det finns fall då erfarna aromaterapeuter gör undantag från denna försiktighetsåtgärd. Först när du har fått betydande kunskaper om eteriska oljor bör du någonsin försöka applicera någon outspädd eterisk olja på huden.

Jag har varit en del av aromaterapin i över 20 år. Ibland hör jag om dem som har använt outspädda eteriska oljor och som har utvecklat permanent sensibilisering, även om de bara använt en enda droppe eterisk lavendelolja per användning. Det är verkligen inte värt risken. Att spädda dina eteriska oljor på ett adekvat sätt bidrar inte bara till att skydda ditt välbefinnande, utan kan också spara pengar.

Marge Clark delar med sig av sina erfarenheter av sensibilisering i sin bok Essential Oils and Aromatics. Marge delar med sig av sin erfarenhet och sina olyckliga långtidskonsekvenser av att ha använt outspädd eterisk lavendelolja:

”En av mina mentorer påminner mig om att ’sensibilisering är för evigt’. Och jag vet att hon har rätt. För flera år sedan läste jag böckerna där det stod att lavendelolja kunde användas ren (outspädd). Jag använde mycket oklokt oavslutad lavendel på trasig hud och satte därmed igång en överkänslighetsreaktion. Idag, nästan två decennier senare, om jag kommer i kontakt med lavendel i någon form, startar jag omedelbart en ny omgång kontaktdermatit som kan ta månader att läka.” [Marge Clark, Essential Oils and Aromatics (Sandy, UT: Silverleaf Press, 2008), 32.]

Vad är sensibilisering?

Symptomen på sensibilisering kan variera från individ till individ, men tänk på det som en hudallergi som resulterar i ett kraftigt och/eller kliande utslag. Allvarligare fall av sensibilisering kan potentiellt leda till andningsproblem eller tydligen till och med till anafylaktisk chock. När du väl har utvecklat sensibilisering mot en eterisk olja är det troligt att du förblir permanent sensibiliserad mot den eteriska oljan, även om du börjar späda ut den på lämpligt sätt. Du kan också utveckla en reaktion mot andra eteriska oljor också och kommer också att uppleva reaktioner på produkter som innehåller dessa oljor.

Behandla eteriska oljor med respekt

Behandla eteriska oljor med samma omsorg som du behandlar läkemedel. Du behöver inte vara rädd eller undvika eteriska oljor och jag försöker verkligen inte skrämma någon från att njuta av alla de fördelar som aromaterapi erbjuder. De kan vara en fantastisk välsignelse inom ramen för en holistisk livsstil. Kom dock ihåg att mindre är mer när du arbetar med eteriska oljor.

Späd dina eteriska oljor tillräckligt innan du använder dem på huden och var ytterst försiktig med oljor som är mer benägna att orsaka irritation och sensibilisering. Kom ihåg att även om du hittills har använt en eller flera eteriska oljor outspädda och inte haft några problem, garanterar det inte att du inte kommer att utveckla sensibilisering vid upprepad exponering. Korrekt utspädning rekommenderas alltid.

Hur du späder ut dina eteriska oljor för topisk användning

Att använda en utspädning av eteriska oljor med 2 % anses i allmänhet vara en säker riktlinje för topisk applicering av eteriska oljor på vuxna när en eterisk olja har ett maximalt dermalt värde på 2 % eller högre enligt andra upplagan av Essential Oil Safety av Robert Tisserand och Rodney Young. Om den maximala dermalvärdet för en eterisk olja är lägre än 2 % är det viktigt att du inte överskrider det maximala dermalvärdet. För barn eller äldre bör du använda en utspädning på endast 1 %. När det gäller barn, använd endast eteriska oljor som anses vara säkra för barn.

I de profiler för eteriska oljor som finns på Aromatisk.se citeras Tisserand and Youngs riktlinjer för maximalt tillåtna koncentrationer på huden där det är möjligt. Essential Oil Safety innehåller mycket kompletterande profilinformation som är rekommenderad läsning, så det är mycket bra att hänvisa direkt till boken för fullständig information om dermal användning och säkerhet.

Många människor har blivit vana vid starkt doftande kommersiella dofter, lotioner, kosmetika, tvålar och rumsfräschare som främst är doftsatta med syntetiska ämnen. Aromen i en 2 % utspädning kan till en början verka svag eller knappt aromatisk. Om du är van vid starkt doftande produkter kan du vara säker på att du med tiden kommer att börja anpassa dig och njuta av nyanserna i dina utspädda blandningar.

Det enklaste sättet att göra en 2-procentig utspädning

När du arbetar med små mängder eteriska oljor för eget bruk är det lättaste sättet att mäta droppvis. Tyvärr kan en droppe av en eterisk olja vara större eller mindre än en annan på grund av oljans viskositet och temperatur och storleken på dropparen eller reduceringen av öppningen. Att mäta med droppen är därför inte den mest exakta metoden för att mäta eteriska oljor eller bäraroljor, men det är i allmänhet okej för att skapa små topiska blandningar och recept för ditt eget, personliga bruk. Det mest exakta sättet att mäta är med vikt, inte droppvis eller volymmässigt. Att mäta efter vikt rekommenderas för mer exakt blandning och noggrannhet. Eftersom de flesta som hänvisar till den här artikeln är nya i arbetet med eteriska oljor och inte är bekanta med att mäta ut små mängder eteriska oljor efter vikt, fokuserar den här artikeln på mätning efter droppe.

En bra tumregel när man försöker göra en 2 % utspädning med hjälp av droppmetoden är att tillsätta 12 droppar eterisk olja till varje fl. ounce (30 ml) kallpressad bärolja, lotion, vegetabiliskt smör eller annan naturlig lipid/fuktgivare.

I genomsnitt, baserat på mina tester med olika munstycken, pipetter, droppare och oljor av varierande tjocklek, motsvarar 600 droppar eterisk olja 30 ml eller 1 fl. ounce – i genomsnitt. Vissa aromaterapiexperter och utbildare som jag har stor respekt för anger dock att antalet droppar per ounce från deras egna erfarenheter och tester är annorlunda. Jag tvekar att ge efter eftersom jag föredrar att vara mer konservativ när jag presenterar denna information för så många nybörjare inom aromaterapi, så jag fortsätter att hålla fast vid min grundsats på 600 droppar per ounce.

2 % av 600 droppar är lika med 12 droppar (600x.02). Men som jag fortsätter att betona kan detta variera kraftigt beroende på storlek och typ av pipett, droppare eller öppningsreducerare som används och viskositeten (tjockleken) hos den specifika eteriska oljan.

För att enkelt kunna uppskatta en utspädning på 2 %, tillsätt 12 droppar av den valda eteriska oljan till 30 ml (1 fl oz) av bäraroljan. Tekniskt sett är denna mätmetod inte helt exakt – 2 % eterisk olja ska tillsättas till endast 98/100 av en ounce bärare, men att tillsätta den till en hel ounce gör detta så mycket lättare för de flesta individer att mäta.

Aktuellt

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk oljaDiffusion av eterisk olja är processen att sprida eteriska oljor så att deras arom fyller ett rum eller ett område med den naturliga doften. Från det enkla till det utarbetade finns det många olika metoder för att sprida eteriska...

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta digIngen svensk statlig myndighet eller allmänt accepterad organisation "betygsätter" eller "certifierar" eteriska oljor som terapeutisk kvalitet, medicinsk kvalitet eller aromaterapiklass. Det finns ingen formellt...

Aromaterapiprodukter

Aromaterapiprodukter

Aromaterapi produktlistaTips om vad du ska leta efter när du handlar aromaterapiprodukter (och vad du ska se upp med!) I den här artikeln refererar jag löst till alla flyktiga aromaterapioljor inklusive eteriska oljor, absoluter och CO2 tillsammans som "eteriska...

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlistaNedan är ett urval av de typer av aromaterapiprodukter som är allmänt tillgängliga. Vissa produkter kan gälla för flera kategorier. Den här listan medföljer den detaljerade artikeln om hur man köper aromaterapiprodukter . Emotionellt välmående...

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljorI den här artikeln hänvisar jag löst till alla flyktiga organiska aromatiska oljor inklusive eteriska oljor och CO2 tillsammans som "organiska eteriska oljor." Generellt sett är certifierade ekologiska eteriska oljor vanligtvis överlägsna...

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk oljaAromatisk.se tillhandahåller 700 sidor med objektiva, varumärkesneutrala artiklar, guider, profiler för eterisk olja och bärarolja, blandningar, recept och annan användbar information. Men det finns så mycket...

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättningNär du köper eteriska oljor är det inte ovanligt att hitta enorma prisskillnader mellan företag. För den individ som är ny på att handla eteriska oljor kan kostnadsskillnaden mellan leverantörer av eteriska oljor vara skrämmande....