Välj en sida

Hur man sparar pengar på eteriska oljor

Hur man sparar pengar på eteriska oljor

Eteriska oljor är dyra. Jag säger säkert det uppenbara, men kostnaden är verkligen en av de största överväganden som vi måste göra när vi köper eteriska oljor.

När jag för första gången hörde termen ”aromaterapi” på 1990-talet återhämtade jag mig känslomässigt och ekonomiskt från ett svårt äktenskap, en skilsmässa och en vårdnadstvist. Det var en riktigt tuff tid för mig, och jag hade hoppats på att hitta något naturligt som kunde hjälpa mig att slappna av och bättre hantera stress och ångest. Jag drömde om att ligga i en hängmatta, bara lyssna på naturens ljud och känna lugnet sprida sig i mig. När jag för första gången hörde termen ”aromaterapi” blev jag nyfiken på att lära mig mer. Jag visste inte ens (ännu) vad en eterisk olja var.

Och faktiskt skulle jag genast upptäcka hur hjälpsamma eteriska oljor är (när de används på rätt sätt och på ett säkert sätt).

… Men jag fick en stunds andning inför kostnaden.

Rena eteriska oljor av god kvalitet från hederliga företag är inte billiga.

Vet du varför eteriska oljor är så dyra?

Det krävs en stor mängd växtmaterial för att producera även små mängder eterisk olja. Var och en av dina 5 ml, 10 ml eller 15 ml flaskor med eterisk olja krävde destillation av stora mängder eteriska oljebärande växter för att producera det som finns i den lilla flaskan. Det krävs till exempel alla kronblad från 30-50 rosor för att framställa en enda droppe eterisk olja från Rose Otto. [Referens: Andrea Butje, The Heart of Aromatherapy (Carlsbad, CA: Hay House, Inc., 2017), 6.]

Eteriska oljor är extremt koncentrerade. En liten mängd räcker väldigt långt.

Även om det är frestande är det inte alltid det mest ekonomiska att köpa de billigaste eteriska oljorna. Billiga eteriska oljor löper större risk att vara helt falska eller förfalskade. I det långa loppet är falska och förfalskade eteriska oljor de mest kostsamma eftersom de ger minimal (om ens någon) terapeutisk nytta.

10 tips som kan hjälpa dig att spara pengar när du köper eteriska oljor

1. Mindre är mer när det gäller eteriska oljor
Eteriska oljor är mycket koncentrerade och en liten mängd räcker väldigt, väldigt långt.

Vissa försäljare uppmuntrar sina kunder att använda eteriska oljor mycket överdådigt eftersom ju mer deras kunder använder, desto mer kommer deras kunder att köpa av dem. Var försiktig när du köper eteriska oljor från dem som förespråkar att man ska använda eteriska oljor outspädda på huden eller som föreslår att man ska använda eteriska oljor på mycket frikostiga sätt. Dubbelkontrollera alltid säkerhetsriktlinjer från en varumärkesneutral, välrenommerad källa som Essential Oil Safety Edition 2 av Robert Tisserand.

2. Överväg att köpa eteriska oljeblandningar i stället för enskilda enskilda oljor.
Genom att köpa färdiga eteriska oljeblandningar från välrenommerade företag kan du slippa köpa alla enskilda eteriska oljor som behövs för att skapa blandningen individuellt.

3. Överväg att köpa förspädda ädeloljor eller roll-on-oljor.
Mer kostsamma eteriska oljor som Rose Otto och Neroli kan ibland köpas som förspädda eteriska oljor som ger en mycket lägre prislapp. Detta kan ge ett mycket mer prisvärt alternativ för att arbeta med och lära sig mer värdefulla eteriska oljor. Se bara till att säljaren helt och hållet upplyser om vilken bärarolja den eteriska oljan är utspädd i (t.ex. jojobaolja eller fraktionerad kokosolja) och i vilken utspädningsgrad. Utspädningsgrader på 2, 5 och 10 % är vanliga.

4. Ibland kan det vara mest meningsfullt att köpa mindre storlekar
Överväg att köpa oljemängder på 2 ml eller 5 ml för oljor som du inte har provat tidigare eller som du inte är säker på att du kommer att använda ofta. Det kan vara frestande att köpa större storlekar för att få mängdrabatt, men om det slutar med att du inte använder oljan har du slösat bort dina pengar och allt växtmaterial och alla resurser som gått åt för att producera oljan har också gått till spillo.

Kostnaden per ml eller per ounce minskar vanligtvis när du köper större flaskor med eterisk olja. Med det sagt kan det vara slöseri med pengar att köpa den större storleken om du inte slutar använda allt innan hållbarhetstiden är slut. Eteriska oljor blir inte härskna som vegetabiliska oljor (bäraroljor) gör, men de oxiderar, och denna process kan påverka oljans terapeutiska fördelar och aromatiska kvalitet.

5. Överväg att köpa ett kit
Satser erbjuder ofta ett lägre pris jämfört med den totala kostnaden för varje enskild produkt i en sats. Var dock mycket försiktig när du köper kit, eftersom kitpriset blir ett lägre värde om det slutar med att du inte använder alla de eteriska oljor eller tillbehör som ingår i kitet. När du överväger att köpa ett kit, gör en anteckning om bara de artiklar som du verkligen vill ha och summera kostnaden som du skulle få om du köpte dem individuellt. Räkna inte in de artiklar som är mindre intressanta för dig i kitet. Om det totala penningvärdet av de artiklar du verkligen vill ha överstiger kostnaden för paketet är paketet värt att överväga att köpa.

6. Akta dig för falska eteriska oljor
Var försiktig så att du inte låter dig hypnotiseras av otroligt superlåga priser eller utförsäljningar. Detta händer framför allt med varumärken som främst säljer via Amazon eller stormarknader, även för eteriska oljor som är märkta som ”rena”.

7. Bekanta dig med välrenommerade eteriska oljemärken
Ibland får nya användare av eteriska oljor höra att det bara finns ett ”bra” eteriskt oljemärke och att alla andra eteriska oljemärken är sämre. Det finns faktiskt många företag som säljer förfalskade eller problematiska eteriska oljor. Den fantastiska nyheten är dock att det finns en hel del företag som säljer eteriska oljor av hög kvalitet och som ägs och drivs av otroligt hjälpsamma och kunniga personer som har stor erfarenhet av att arbeta med och studera eteriska oljor.

Genom att hitta flera företag för eteriska oljor som du tycker om och litar på kan du få tillgång till ett stort urval av eteriska oljor och jämföra dina inköp samtidigt som du hjälper till att stödja många underbara mindre, ärliga företag.

8. Håll utkik efter försäljningar och rabattkoder som erbjuds av välrenommerade företag.
När du stöter på välrenommerade företag för eteriska oljor eller varumärken som du gillar, se till att lägga till dig själv på deras sändlistor och gilla/följa deras sociala medier. Håll ett öga på deras utskick, hemsida och sociala medier för att se om de erbjuder försäljning och rabattkoder. Nyckelordet här är dock att de är välrenommerade.

9. Spara pengar genom att investera i din kunskap om eteriska oljor
Du behöver inte ha alla typer av eteriska oljor i ditt hem för att kunna dra stor nytta av dem. Att ha ens bara en enda eterisk olja av god kvalitet till hands och lära sig allt du kan om den eteriska oljan kan vara mycket mer fördelaktigt än att äga många eteriska oljor av låg kvalitet eller eventuellt förfalskade eteriska oljor.

Ett av de mest kostsamma misstagen som vissa människor gör är att köpa eteriska oljor innan de har en grundläggande kunskapsnivå om hur de ska användas. Naturligtvis är det omöjligt att lära sig fullt ut om en eterisk olja utan att först arbeta med den, men du kan ändå lära dig en hel del i förväg som kan hjälpa dig att göra bättre val av eteriska oljor.

Även om pengarna är mycket knappa för dig kan du börja lära dig om eteriska oljor och hur man effektivt använder dem genom att hänvisa till välrenommerade gratiskällor som Aromatisk.se. Läs successivt igenom artiklarna och profilerna för eteriska oljor på Aromatisk.se och återkom till dem så ofta du behöver. Informationen på Aromatisk.se är gratis för dig att läsa (men du får inte publicera/trycka Aromatisk.se information utan uttryckligt tillstånd).

Investera långsamt i dina kunskaper om eteriska oljor genom att köpa och läsa välrenommerade böcker om eteriska oljor. Innan jag köpte (eller ens luktade på) min första eteriska olja hade jag turen att få rekommendationer om bra, prisvärda böcker om eteriska oljor, och jag började läsa dem. Pengarna var knappa för mig, och mina böcker hjälpte mig att ge mig den grund jag behövde för att kunna fatta prisvärda och kloka beslut om inköp och användning.

För att få ännu mer kunskap som hjälper dig att få ut mesta möjliga nytta och värde av dina eteriska oljor kan du överväga att gå en aromaterapikurs. Du hittar ett urval av underbara aromaterapiskolor och utbildare i hos oss på Aromatisk.se.

10. Var försiktig om du känner dig pressad att köpa eteriska oljor
Pressas du av vänner eller familjemedlemmar att köpa eteriska oljor?

Om du inte känner dig tvingad att köpa eller använda eteriska oljor ska du inte känna att du borde köpa dem bara för att dina vänner eller familjemedlemmar alla är ivriga att du ska dyka in. Se också till att komplettera all användningsinformation som de ger dig med opartisk information från välrenommerade källor som inte är anslutna till mycket specifika märken.

Jag är så tacksam för de otaliga sätt som eteriska oljor har förbättrat mitt liv på. Jag var dock välsignad över att kunna uppleva deras fördelar på mina villkor och fick ledningen att till en början lära mig om dem från välrenommerade, tryckfria källor. Du kommer att ha svårt att uppleva samma fördelar som jag gjorde om du känner dig pressad att köpa eller använda eteriska oljor.

Försök att inte känna dig dålig om du har vänner som har lättare att ha råd med eteriska oljor. Det kan vara lätt för vänner att bli tävlingsinriktade om hur många eteriska oljor de har i sin ”samling av eteriska oljor”. Läs gärna Essentiella oljor är inte samlarobjekt för mer information om detta.

Med det sagt, om du har en eller flera stödjande vänner som delar ett genuint intresse för eteriska oljor kan ni eventuellt spara pengar genom att göra era beställningar tillsammans och sedan dela upp de eteriska oljorna när ni får dem. Om du och två vänner till exempel alla vill ha 10 ml eterisk olja av svart gran, kan ni gå in på en beställning och köpa en 30 ml flaska av oljan plus tre tomma 10 ml-flaskor och etiketter. Vid mottagandet delar du sedan upp de 30 ml oljan omsorgsfullt mellan 10 ml-flaskorna och märker dem. Naturligtvis kan man använda den ursprungliga 30 ml-flaskan i stället för att använda en tredje 10 ml-flaska, men huvudutrymmet i en flaska som inte är full kan främja oxidation. Kostnadsbesparingen, i det här exemplet, är ungefär 2,50 dollar per person, beroende på oljans aktuella marknadsvärde, var du köper den och kostnaden för flaskorna och etiketterna. Naturligtvis är det inte en enorm besparing i det här exemplet, men förhoppningsvis kan det här exemplet väcka några kreativa idéer för att spara pengar.

Aktuellt

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk oljaDiffusion av eterisk olja är processen att sprida eteriska oljor så att deras arom fyller ett rum eller ett område med den naturliga doften. Från det enkla till det utarbetade finns det många olika metoder för att sprida eteriska...

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta digIngen svensk statlig myndighet eller allmänt accepterad organisation "betygsätter" eller "certifierar" eteriska oljor som terapeutisk kvalitet, medicinsk kvalitet eller aromaterapiklass. Det finns ingen formellt...

Aromaterapiprodukter

Aromaterapiprodukter

Aromaterapi produktlistaTips om vad du ska leta efter när du handlar aromaterapiprodukter (och vad du ska se upp med!) I den här artikeln refererar jag löst till alla flyktiga aromaterapioljor inklusive eteriska oljor, absoluter och CO2 tillsammans som "eteriska...

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlistaNedan är ett urval av de typer av aromaterapiprodukter som är allmänt tillgängliga. Vissa produkter kan gälla för flera kategorier. Den här listan medföljer den detaljerade artikeln om hur man köper aromaterapiprodukter . Emotionellt välmående...

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljorI den här artikeln hänvisar jag löst till alla flyktiga organiska aromatiska oljor inklusive eteriska oljor och CO2 tillsammans som "organiska eteriska oljor." Generellt sett är certifierade ekologiska eteriska oljor vanligtvis överlägsna...

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk oljaAromatisk.se tillhandahåller 700 sidor med objektiva, varumärkesneutrala artiklar, guider, profiler för eterisk olja och bärarolja, blandningar, recept och annan användbar information. Men det finns så mycket...

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättningNär du köper eteriska oljor är det inte ovanligt att hitta enorma prisskillnader mellan företag. För den individ som är ny på att handla eteriska oljor kan kostnadsskillnaden mellan leverantörer av eteriska oljor vara skrämmande....