Välj en sida

Att tänka på när man köper eteriska oljor

Att tänka på när man köper eteriska oljor

För att köpa kvalitativa eteriska oljor som passar bäst för dina behov och din budget finns det ett antal viktiga faktorer att tänka på. Läs listan med viktiga tips för att lära dig vad du behöver veta när du jämför eteriska oljor som erbjuds från olika återförsäljare, grossister och andra källor.

Lista med 23 viktiga tips att tänka på när du köper eteriska oljor:

 • Till en början är vissa personer förståeligt nog tveksamma till att köpa eteriska oljor på nätet. Du kan vara säker på att det finns många välrenommerade återförsäljare och leverantörer av eteriska oljor och aromaterapi som säljer sina eteriska oljor på nätet. Genom att köpa på nätet får du möjlighet att handla med många fler välrenommerade företag än om du bara skulle vara begränsad till de företag som finns på din ort. De välrenommerade företagen är experter på att tappas på rätt sätt och att förpacka sina oljor för leverans.
 • När du handlar eteriska oljor ska du se upp för ord som ”doftolja”, ”naturidentisk olja” eller ”parfymolja”. Dessa ord indikerar att det du ser inte är en ren, enskild eterisk olja. Jag har sett företag märka doftoljor (som kan vara kombinationer av eteriska oljor och kemikalier eller bara rena kemikalier) och parfymoljor som lämpliga för aromaterapi. Detta är ett tips om att säljaren vet lite om aromaterapi. Otaliga försäljare av rena doftoljor har skrivit till mig för att be om reklam för sina ”aromaterapioljor” (jag accepterar inte sådan reklam). Nybörjare måste se upp för återförsäljare/leverantörer som felaktigt använder termen aromaterapi för att få egen försäljning.
 • Var försiktig med leverantörer som marknadsför sina eteriska oljor som ”terapeutisk kvalitet” eller ”aromaterapikvalitet”. Det finns inget statligt reglerande organ som klassificerar eller certifierar eteriska oljor som ”terapeutisk kvalitet” eller ”aromaterapikvalitet”. (För mer information, läs artikeln om eteriska oljor av ”terapeutisk kvalitet” och ”aromaterapikvalitet”). Alla företag använder inte dessa termer med någon form av bedrägeri i åtanke, men vissa kan göra det. Därför är det viktigt att förstå bakgrunden bakom denna terminologi och utvärdera dessa leverantörer utifrån andra faktorer och de tips som visas nedan.
 • Termen ”ren eterisk olja” är också en term som överanvänds inom aromaterapibranschen. Termen kan ge dig en ledtråd om att åtminstone återförsäljaren/leverantören är medveten om vikten av att söka efter rena oljor, men lita inte enbart på att säljaren använder termen ”ren” när du bestämmer dig för att köpa. Rena eteriska oljor kan destilleras från grödor av dålig kvalitet, stå i någons lager eller på en butiks hyllor i flera år, lagras på ett sätt som skadar oljorna eller hanteras felaktigt av säljarna så att oljorna av misstag blandas vid tappningen. Så bli inte alltför imponerad av en försäljare som märker sina oljor som ”rena”.
 • De flesta försäljare som säljer kvalitetsoljor i storlekar på 4 oz eller mindre säljer sina oljor i mörkfärgade glas. Var försiktig med försäljare som säljer oljor i dessa storlekar i behållare av plast eller klart glas.
 • När du köper oljor på nätet är det inte ovanligt att större storlekar av eteriska oljor skickas i behållare som inte är av glas för att undvika att de går sönder och för att minska fraktkostnaderna. Eteriska oljor kan dock lösa upp plastflaskor och oljans kvalitet kan försämras snabbare. När du får oljor som skickas i plast eller klart glas, se till att omedelbart överföra de eteriska oljorna till mörkfärgade glasflaskor, om du inte planerar att använda den eteriska oljan (dvs. formulera med den) omedelbart. Det är en smart idé att ha tomma flaskor till hands. Om du köper från en leverantör som skickar i plast, fråga dem hur länge oljan har förvarats i plastflaskorna före leverans. Helst vill du arbeta med leverantörer som övergår till plast strax före leverans.
 • Vissa försäljare säljer också större mängder olja i aluminiumflaskor. Aluminium sägs vara acceptabelt om flaskans insida är fodrad.
 • Undvik att köpa eller förvara eteriska oljor som är förpackade i flaskor som har gummilampor för ögondroppar i toppen. Med tiden är eteriska oljor tillräckligt starka för att lösa upp gummidropparna och förorena oljan. Istället tenderar små detaljhandelsstorlekar av eteriska oljor att säljas i flaskor som innehåller en öppningsreducerare , ibland kallad eurodroppare, som är tillverkad av ett material som inte kontaminerar oljorna. Om eteriska oljor förpackas eller förvaras i flaskor som inte har någon reducerare kan en pipett användas för att fördela eteriska oljor droppvis. Större storlekar av eteriska oljor tenderar att förpackas utan munstyckeförminskare eftersom större storlekar av eteriska oljor tenderar att köpas av dem som förbereder större recept och mätning med dropp skulle vara olämpligt för dem.
 • Sök upp försäljare som ger detaljerad information om sina oljor och som ger dig förtroende för deras kunskap och bakgrund. Var uppmärksam på den utbildningsbakgrund som de tillhandahåller och hur länge de har varit verksamma.
 • Om du jämför onlineförsäljare kan du skicka e-post till dem och ställa frågor som du har. Om du inte har några, tänk ut något att fråga så att du har en anledning att skriva till dem. Ta reda på hur hjälpsamma och kunniga de verkar vara.
 • Se upp för försäljare som säljer alla sina ”eteriska oljor” till samma pris. Detta garanterar inte att oljorna inte är rena eller av god kvalitet, men det är verkligen oroväckande. Generellt sett borde till exempel neroli, jasmin och ros kosta mycket mer än geranium och ylang ylang, och alla som är seriösa när det gäller att sälja eteriska oljor borde inse det och vara medvetna om att det är en röd flagga för kunniga konsumenter att sälja alla oljor till samma pris. Patchouli av god kvalitet kostar vanligtvis mer än eukalyptus. De grundläggande, vanliga citrusoljorna, inklusive apelsinoljor, är några av de billigaste oljorna.
 • När du köper eteriska oljor lokalt, se efter oljor som har damm på flaskornas eller lådornas överdel. Detta är ett tecken på att oljorna har stått och legat. Med tiden oxiderar de flesta oljor, förlorar sina terapeutiska egenskaper och deras arom minskar. Flaskorna bör vara förseglade så att oljan inte kan förorenas av andra kunder. En fördel med att köpa oljor personligen är att de ofta tillhandahåller ”testflaskor” så att du kan utvärdera aromen. Tänk dock på att den eteriska oljan i testflaskorna inte nödvändigtvis återspeglar den exakta aromen hos den olja du kommer att få, eftersom testflaskorna är mer benägna att oxidera på grund av det antal gånger som flaskorna öppnas och stängs. Dessutom är testflaskorna inte alltid från samma parti.
 • Även om jag ofta handlar och stöder ett antal hälsokostbutiker i mitt område och inte vill avskräcka någon från att stödja sina lokala holistiska hälsorelaterade butiker, är de produkter som är uppenbart frånvarande i min kundvagn i hälsokostbutiker eteriska oljor eller bäraroljor. Jag är inget fan av att köpa eteriska oljor i hälsokostbutiker eftersom oljorna inte säljs särskilt snabbt och har större risk att åldras/oxidera medan de står på hyllorna. Dessutom tenderar de märken som vanligtvis säljs i hälsokostbutiker (men inte alltid) att vara oljor av lägre kvalitet eller riskerar att förvaras på ett mindre optimalt sätt (dvs. när de inte står på hyllan, förvaras de i ett varmt förvaringsutrymme som kan vara skadligt för oljan). Det finns säkert undantag, men hälsobutiksägare och deras personal vet i allmänhet helt enkelt inte lika mycket om eteriska oljor som återförsäljare och leverantörer som specialiserar sig på eteriska oljor och aromaterapi, ofta med ägare som aktivt och formellt har studerat och arbetat med oljorna.
 • Undvik att köpa oljor från återförsäljare/leverantörer som inte anger den eteriska oljans botaniska namn (latinska namn), ursprungsland eller utvinningsmetod. Jag har köpt oljor av god kvalitet från företag som inte bryr sig om att ange denna information (även om jag kontaktar dem för att bekräfta denna information före köpet), men jag undrar ofta varför en verkligt kunnig försäljare inte skulle inse vikten av att automatiskt inkludera denna information. Det finns till exempel flera olika sorter av björnbär, cederträ, kamomill, eukalyptus och så vidare. Alla har olika terapeutiska egenskaper. Oljornas ursprungsland är också viktigt eftersom klimat- och jordförhållandena kan påverka oljans resulterande egenskaper. Är den där rosenoljan ångdestillerad eller är det en absolut olja? Varje bra försäljare av aromaterapi bör inse att det är nödvändigt att tillhandahålla denna information.
 • Flera företag säljer eteriska oljor via MLM- och distributörsarrangemang. Det är förståeligt att du kanske vill lita på varje uttalande och förslag som din älskade bästa vän, släkting eller till och med den ”ärliga” vännen från kyrkan berättar om de eteriska oljor som han/hon så entusiastiskt försöker sälja till dig som distributör. Eteriska oljor erbjuder många imponerande fördelar. Om påståendena du hör låter för bra för att vara sanna är det dock okej för dig att vara skeptisk. Var försiktig. Var försiktig. Det är säkrast att göra din egen oberoende hemläxa med hjälp av flera källor och bekräfta användnings- och säkerhetsinformation först.
 • Var mycket försiktig när du köper eteriska oljor från Amazon. Jag handlar på Amazon för vissa saker, men inte för eteriska oljor eller bäraroljor. När jag skriver detta tror jag inte att Amazon gör något för att ”verifiera” äktheten eller kvaliteten på de eteriska oljemärken som de säljer. Dr Robert Pappas från Essential Oil University har testat ett urval av eteriska oljor från olika eteriska oljebolag som säljer via Amazon och har funnit ett alarmerande antal problem med förfalskningar. Även för oljor som har fantastiska betyg. Med detta sagt vill jag vara tydlig med att jag inte menar att alla märken eller eteriska oljor som säljs via Amazon är förfalskade. Jag känner till åtminstone ett högt respekterat varumärke för eteriska oljor som erbjuder sina oljor via Amazon (utöver att sälja dem via sin egen webbplats). Min poäng är att uttrycka att det finns anledning att vara mycket noggrann och mycket försiktig om man överväger att köpa eteriska oljor via Amazon.
 • Utbilda dig om FDA:s riktlinjer för eteriska oljor och aromaterapiprodukter. För mer information, läs FDA Regulation of Aromatherapy Products.
 • Ekologiska oljor är vanligtvis bättre än icke-ekologiska oljor. Läs artikeln Organiska eteriska oljor för mer information.
 • Var försiktig när du köper eteriska oljor från företag som i första hand säljer till livsmedels- och dryckesindustrin eller parfymindustrin. Vissa försäljare som främst säljer till dessa industrier kan ha andra mål med inköp och försäljning av sina eteriska oljor än de mål som säljare som säljer oljor specifikt för terapeutisk aromaterapi har. Restaurang- och parfymindustrin vill vanligtvis ha eteriska oljor som har en standardiserad (konsekvent) arom eller smak. De oljor som säljs av dessa källor kan vara omdestillerade för att ta bort eller lägga till specifika beståndsdelar (naturliga kemikalier som finns i oljorna). Dessa omdestillationer eller förfalskningar är i allmänhet inte lika fördelaktiga. Det kan dock vara frestande att handla hos sådana försäljare eftersom deras priser kan vara billigare. Om du vill köpa från en sådan säljare, fråga först om deras metoder.
 • De flesta av oss måste se till hur mycket vi spenderar. Det är mycket frestande att köpa eteriska oljor från de företag som säljer dem till lägsta pris. Priset i sig är inte en indikation på kvalitet, men det kan det vara. Kunniga försäljare som ägnar oräkneliga timmar åt att hitta kvalitetsoljor, betalar de dyra avgifterna för att testa sina oljor (se de länkar som finns längst ner på sidan för att lära sig mer om testning av eteriska oljor) och tillhandahåller resultaten till kunderna samt tillhandahåller gratisprover på begäran bör med rätta ta mer betalt för sina eteriska oljor än återförsäljare som lagerhåller oljor som de har fått från de billigaste källorna.
 • När du väljer att prova en viss leverantör, gör en liten första beställning och be om prover (be inte om ett prov av allt, be ärligt om 2-4 prover av oljor som du är uppriktigt intresserad av att köpa). Målet är att ta reda på om detta är en leverantör som du är nöjd med utan att slösa dina pengar på stora beställningar som du kanske inte blir nöjd med.
 • Det är kostsamt och tidskrävande för säljarna att tillhandahålla prover. Vissa säljare och leverantörer får ett överväldigande antal förfrågningar om gratisprover. Det kan vara svårt för leverantörer att avgöra om det är legitima och ärliga provförfrågningar från dem som bara är ute efter gratisprover och som inte har för avsikt att någonsin göra en framtida beställning. Därför måste vissa leverantörer ta ut en liten avgift för att tillhandahålla prover. Denna policy bör inte ge säljaren en dålig bild av honom eller henne.
 • Var försiktig med att köpa oljor från resande försäljare som håller till på gatumässor, bondemarknader, hantverksmässor, festivaler eller andra tidsbegränsade evenemang. Vissa resande försäljare på dessa evenemang vet kanske att deras kunder inte har någon möjlighet att göra anspråk på dem när evenemanget är över. Jag vill vara mycket försiktig här eftersom det verkligen finns mycket välrenommerade, erfarna säljare vid sådana evenemang, och vissa säljare har en väl respekterad, stark, lokal och permanent närvaro i området för utställningen/festivalen. Detta är en varning för nybörjare som inte kan bedöma kvaliteten på ett tillförlitligt sätt till en början, och jag litar på att erfarna, ärliga säljare förstår denna försiktighet. När du överväger ett köp, fråga säljaren om detaljer om deras erfarenhet och var deras verksamhet är fysiskt belägen. Etiska och erfarna försäljare svarar i allmänhet gärna på detaljerade frågor om sina produkter/oljor och tenderar att fullt ut respektera vikten av kvalificerade frågor. De bör vara mer än glada att dela med sig av sin bakgrund till dig.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...