Välj en sida

CO2 superkritiskt extraktguide

CO2 superkritiskt extraktguide

Vad är CO2 superkritiska extrakt?

CO2 Superkritiska extrakt kallas även CO2-extrakt och ibland helt enkelt som CO2 .

CO2-extrakt framställs med hjälp av en metod som kallas superkritisk koldioxidextraktion .

I sitt normala tillstånd är koldioxid en gas som vi andas kontinuerligt.

Med hjälp av specialiserad överkritisk extraktionsutrustning för CO2 kan koldioxid trycksättas tills det uppnår ett fascinerande tillstånd där det samtidigt är en vätska och en gas. Detta är känt som dess superkritiska tillstånd . Koldioxid som har nått det superkritiska tillståndet kan fungera som ett överlägset lösningsmedel som kan lösa upp de naturliga komponenterna som finns i det botaniska materialet som exponeras för den superkritiska CO2 inuti den specialiserade utrustningen som används för detta ändamål.

Efteråt återförs CO2 till naturligt tryck och CO2 återgår till sitt normala gasformiga tillstånd. Det som återstår är det resulterande naturliga CO2-extraktet.

Hur jämförs CO2 superkritiska extrakt med absolut?

Absolut är vanligtvis lösningsmedelsextraherade med hexan som lösningsmedel. Spårmängder av hexanen kan finnas kvar i den slutliga absoluta. Men med CO2 superkritisk extraktion används CO2 som lösningsmedel, och all CO2 återgår till sitt normala gasformiga tillstånd efter att extraktionen är avslutad. CO2 superkritisk extraktion eliminerar risken för spårmängder av kemiska lösningsmedel kvar i det färdiga extraktet.

Hur jämförs CO2 superkritiska extrakt med eteriska oljor?

Produktionen av eteriska oljor kräver värme för att destillera växtmaterialet. Även för kallpressade citrusoljor kan viss värme vara inblandad på grund av friktionen. CO2-extrakt har en fördel jämfört med eteriska oljor eftersom det botaniska materialet och CO2 superkritiska extraktionsprocessen kräver mycket mindre värme.

Kan CO2 superkritisk extraktion användas för att producera bäraroljor och andra produkter?

CO2 superkritisk extraktion är inte begränsad till bara produktionen av aromatiska extrakt. CO2-extraktion kan också användas för att producera överlägsna lipider (bäraroljor) som innehåller mer av de nyttiga oförtvålbara materialen från växten som kallpressning inte kan extrahera.

Även om kallpressade bäraroljor är tänkta att pressas vid mycket låga temperaturer, kan friktionen som uppstår fortfarande generera värme under processen. Dessutom är det inte alla producenter som verkligen tar temperaturen under produktionen av bärarolja och hävdar fortfarande att bäraren är ”kallpressad”.

CO2-extrakt blir alltmer tillgängliga via återförsäljare och grossister som levererar eteriska oljor. Liksom med eteriska oljor säljs CO2-extrakt vanligtvis i glasflaskor. Vissa CO2-extrakt är dock väldigt tjocka och säljs ibland istället i små burkar.

CO2 superkritiska extrakt är inte eteriska oljor

Alltför ofta ser jag att folk hänvisar till CO2-extrakt som ”eteriska oljor”. Även om vissa CO2-extrakt kan användas på samma sätt som deras motsvarigheter till eteriska oljor (forska användningen och säkerheten först!), bör CO2-extrakt inte benämnas eteriska oljor. De är helt enkelt inte samma sak. De allra flesta eteriska oljor produceras via ång- eller vattendestillation. Undantaget är att eteriska oljor från citrusskal även kan framställas genom kallpressning. CO2 superkritiska extrakt är, genom att de produceras, ett extrakt .

När du handlar eteriska oljor och CO2-extrakt online eller tittar igenom profiler för eteriska oljor kan du se att vissa leverantörer och lärare listar CO2-extrakt i samma kategori eller på samma sida som eteriska oljor. Ofta beror det på att deras e-handels- eller webbplatsprogramvara kan ha begränsningar i hur den kan kategorisera produkttyper. För leverantörer kan det också vara så att leverantören kanske vill se till att du är medveten om att de också säljer CO2-extrakt. Det är dock felaktigt av ett företag, författare eller utbildare att referera till ett CO2-extrakt som en CO2-eterisk olja eller som något som en superkritisk eterisk olja. Det är inte korrekt terminologi. Det kan skapa förvirring för dem som försöker förstå dessa värdefulla utdrag, och det är en potentiell röd flagga som säljaren, författaren eller utbildaren inte är tillräckligt bekant med vad de marknadsför eller skriver om.

Vad är skillnaden mellan CO2-extrakt och totala CO2-extrakt?

När du handlar för CO2 Supercritical Extracts bör du stöta på extrakt som beskrivs som antingen ett CO2 Select Extract eller ett CO2 Total Extract. Skillnaden mellan Select och Total CO2 Supercritical Extracts kan vara viktig.

CO2 Select extrakt

För att skapa ett CO2 Select Extract används lågtryck under extraktionsprocessen. CO2 Select Extracts innehåller i allmänhet de flyktiga (aromatiska) komponenterna i botaniken som är lösliga i flytande CO2. Aromatiska molekyler har var och en sin egen molekylvikt. Vissa aromatiska molekyler är för tunga för att finnas i en ångdestillerad eterisk olja. Men några av de tyngre aromatiska molekylerna finns i CO2 Select Extracts. Därför luktar CO2 Select Extracts ofta närmare aromen av den naturliga örten än vissa ångdestillerade eteriska oljor.

CO2 Totala extrakt

För att skapa ett totalt CO2-extrakt används mycket större tryck. CO2 Total Extracts innehåller alla (eller nästan alla) molekyler som är lösliga i superkritisk CO2. CO2 Total Extracts tenderar att vara mycket tjockare än CO2 Select Extracts eftersom de vanligtvis innehåller både de flyktiga aromatiska CO2-lösliga beståndsdelarna, och de innehåller också naturliga lipider, vaxer och andra CO2-lösliga molekyler som finns i botaniska ämnen.

Vad är CO2 subkritiska extrakt?

Processen som används för att skapa CO2-subkritiska extrakt liknar den för den superkritiska extraktionsprocessen förutom att trycket och temperaturen som används inte tillåter koldioxiden att nå den superkritiska fasen. Subkritisk CO2-extraktion extraherar vanligtvis de lättaste aromatiska molekylerna som har kolstrukturer som sträcker sig mellan C5 till C22. Eteriska oljor består vanligtvis av aromatiska molekyler i storlek från C5 till C20. Av alla klassificeringar av CO2-extrakt, liknar CO2-subkritiska extrakt mest konsistensen och aromen av eteriska oljor. Emellertid tenderar subkritiska CO2-extrakter att lukta närmare det färska botaniska materialet än deras motsvarigheter med eterisk olja. [Källa: Mark Webb, Kurs: CO2-extrakt: Hur, vad, var, när och varför. v1.3 – v1.6. 2017-2019.]

Hur jämförs kostnaden med CO2-extrakt med eteriska oljor?

CO2-extrakt tenderar att kosta mer än deras motsvarigheter med eterisk olja. Detta beror främst på att kostnaden för utrustningen för att producera CO2-extrakt är betydligt dyrare än kostnaden för de destillationsapparater som behövs för att producera eteriska oljor. Men kostnaden för vissa CO2-extrakt är jämförbar eller nästan jämförbar med deras motsvarigheter med eterisk olja. Jag har stött på CO2-extrakt som har varit något billigare. Det beror verkligen på marknaden och kvaliteten på de eteriska oljorna som du jämför dem med. Jag tvekar att ge specifika exempel eftersom eteriska oljor och CO2-extrakt fluktuerar i pris.

Ska jag köpa CO2-extraktet istället för den eteriska oljan när det är möjligt?

Det finns verkligen tillfällen då det är mer fördelaktigt att köpa CO2-extraktet istället för eterisk olja. Det finns dock en inlärningskurva i att arbeta med CO2-extrakt, och det finns mindre säkerhetsinformation tillgänglig specifik för CO2-extrakt. Som med eteriska oljor bör CO2-extrakt studeras noggrant och förnuftigt för att bestämma lämpligheten för din användning och användning. Eftersom CO2-extrakt kan innehålla fler av de aromatiska och lipofila molekylerna som finns i växten än eteriska oljor, är det klokt att vara mycket försiktig när du använder CO2-extrakt, särskilt när du använder ett nytt CO2-extrakt för första gången.

Hur lär jag mig mer om CO2-extrakt?

Se bokrekommendationen för CO2-extrakt i aromaterapi som visas nedan. Håll även utkik efter välrenommerade, erfarna lärare som kan erbjuda CO2-extraktkurser och workshops. Aromatisk medicin författaren och utbildaren Mark Webb erbjuder ibland en helg lång CO2-extraktkurs, hans bok och många andra böcker hittar man online här. Han är baserad i Queensland, Australien, men har rest över hela världen för att presentera kursen i ett helgworkshopformat. Jag deltog i hans intensiva helgkurs i CO2-extrakt 2017 och lärde mig mycket.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...