Välj en sida

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann

Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och andligt välbefinnande. Holistisk aromaterapi omfattar inte användning av doftoljor eller andra syntetiska produkter. 

I Sverige finns inga lagar som reglerar användningen av termen aromaterapi, så alla tillverkare, även de som innehåller syntetiska ingredienser, kan skriva ordet aromaterapi på sina produktetiketter. Och tyvärr gör ett antal företag just det. Vissa går till och med så långt att de gör ogrundade påståenden. En majoritet av konsumenterna tror felaktigt att ljus som tillverkas av paraffinvax och doftoljor (som båda avger gifter när de bränns) och ett antal andra giftiga produkter som luktar gott är lämpliga för aromaterapi.

Vissa journalister, tillverkare och återförsäljare hänvisar till och med till eteriska oljor eller aromaterapi som en ”ny upptäckt”, vilket ger illusionen att aromaterapi kan vara en ny modefluga. Läs Aromaterapins historia för att lära dig om dess verkliga ursprung. Journalister ger också rutinmässigt en felaktig bild av området holistisk aromaterapi och fyller sina artiklar med modeord som ”botemedel”.

Nedan finns några vanliga frågor och svar som hjälper till att klargöra vad aromaterapi kan och inte kan göra.

Kan eteriska oljor eller aromaterapi bota min allvarliga sjukdom eller mitt psykologiska problem?

Om du förväntar dig att enbart användningen av eteriska oljor ska bota en allvarlig sjukdom eller permanent ”bota” ”stress” kommer du troligen att bli besviken. Men om du utvecklar en realistisk inställning och förväntar dig att en säker och förnuftig användning av eteriska oljor kan hjälpa till med ett fysiskt tillstånd, hjälpa till med symtom, påverka ditt humör eller tillfälligt lindra stress eller andra psykologiska faktorer, bör du bli glad över de övergripande resultat som du upplever genom att införliva eteriska oljor och aromaterapi i din livsstil. För dem som är nyare på att arbeta med eteriska oljor kommer dina resultat troligen inte att bli lika effektiva som om du söker hjälp från en kvalificerad aromaterapeut eller behandlare med lång erfarenhet av att arbeta med eteriska oljor.

Här kommer hotellguiden till nytta. Precis som när du väljer det perfekta hotellet för din vistelse, behöver du utbilda dig, veta vad du letar efter och vad du kan förvänta dig. För dem som är nyare på att arbeta med eteriska oljor kommer dina resultat troligen inte att bli lika effektiva som om du söker hjälp från en kvalificerad aromaterapeut eller behandlare med lång erfarenhet av att arbeta med eteriska oljor.

Holistisk aromaterapi är en kompletterande alternativ hälsovårdsmodalitet. Aromaterapi och användning av eteriska oljor är inte avsedda att ersätta vanlig medicinsk vård utan kan komplettera den när den utförs på rätt sätt. I vissa fall kan aromaterapi, under ledning av en kvalificerad behandlare, erbjuda ett alternativt val till att ta receptbelagda eller receptfria läkemedel. Aromaterapi kan ge praktiska fördelar vid en rad vanliga sjukdomar eller symtom, t.ex. vid skärsår, sår, blåmärken, inflammation, artrit, muskelstelhet, matsmältningsbesvär, akne, hudvård, hårvård, hygien, PMS, menstruation, och för att ge mental och emotionell hjälp vid stress, trötthet, ångest, sömnlöshet, rädsla och ökad koncentration.

Eteriska oljor och aromaterapi kan förbättra ens livsstil enormt, särskilt om man tar sig tid att utbilda sig om varje eterisk olja, dess kemi, säkerhet och användningsområden. Men som med allt annat i livet kommer känslighet in i bilden. Fall inte offer för påståenden om att eteriska oljor kan bota allvarliga sjukdomar eller orsaka mirakel. Aromaterapi kan spela en positiv roll, men man bör inte förlita sig på den som ett botemedel.

Finns det någon vetenskap bakom användningen av eteriska oljor?

Eteriska oljor består av en rad naturligt förekommande beståndsdelar som i allmänhet är grupperade i funktionella familjer som omfattar estrar, oxider, alkoholer, terpener, fenoler och aldehyder. Utan att ge dig en hel lektion i kemi kan vi använda eterisk olja av romersk kamomill och eterisk olja av lavendel som snabba exempel. Essentiell olja av lavendel innehåller cirka 40 % linalylacetat och essentiell olja av romersk kamomill innehåller cirka 35 % isobutylangelat. [Källa: E. Joy Bowles, The Chemistry of Aromatherapeutic Oils (NSW, Australien: Allen & Unwin, 2003), 192-195.] Både linalylacetat och isobutylangelat är estrar. Estrar sägs ha anmärkningsvärda antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Båda oljorna är vanliga ingredienser i aromaterapiprodukter och recept avsedda för avslappning och sömnlöshet. Vissa eteriska oljor sägs, genom de naturliga kemiska beståndsdelar de innehåller, vara naturligt antibakteriella eller antivirala. Alla eteriska oljor har sin egen unika kombination av beståndsdelar som gör att vissa oljor lämpar sig naturligt för en eller annan tillämpning.

PubMed kan vara till stor hjälp för att granska tillgänglig forskning om eteriska oljor. Det är dock inte alla studier som finns på PubMed som är seriösa, så man måste vara försiktig när man utvärderar den forskning som finns på PubMed.

Alla eteriska oljor är inte säkra att använda i holistisk aromaterapi, oavsett hur ”trevliga” (eller ”inte så trevliga”) de luktar. Äteriska oljor av björnbär och malört, till exempel, undviks i allmänhet och betraktas som farliga oljor inom holistisk aromaterapi eftersom de innehåller betydande koncentrationer av ketoner, inklusive thujon. Thujone rapporteras kunna orsaka kramper och leverskador. [Källa: Robert Tisserand och Tony Balacs, Essential Oil Safety (Storbritannien: Churchill Livingstone, 1995), 199.] Det är förnuftigare att hålla sig till att använda eteriska oljor som allmänt anses vara mycket säkrare.

Med detta sagt finns det andra användningsområden för eteriska oljor som inte kan bevisas av vetenskapen. Den andliga tillämpningen av eteriska oljor är ett primärt exempel.

Varför får eteriska oljor och aromaterapi så mycket uppmärksamhet och exponering nu när det har använts i tusentals år?

Användningen av aromatiska oljor har troligen funnits i tusentals år. Många av de aromatiska oljor som nämns i Bibeln är sannolikt det som vi känner till som infuserade oljor, inte eteriska oljor. Eteriska oljor har bara använts sedan destillationen började. Läs Aromaterapins historia för att lära dig om dess verkliga ursprung. Den egentliga termen aromaterapi introducerades dock i början av 1900-talet. Ökningen av aromaterapins popularitet verkar vara trefaldig:

  • Dagens samhälle är mer hälsomedvetet och är nu mer mottagligt för naturliga alternativa hälsovårdssätt, däribland aromaterapi. Medierna har, även om de ofta är felaktiga, aktivt bevakat trenderna i fråga om ökad hälsomedvetenhet och alternativmedicin. Medierna har gjort en poäng av att inkludera aromaterapins ”modeord”.
  • Internet har gjort det lättare för enskilda personer att få tillgång till och dela information om eteriska oljor och aromaterapi. Möjligheten att nätverka och köpa eteriska oljor på nätet har haft en positiv effekt på aromaterapins och aromaterapiföretagens tillväxt, men den har också lett till en hel del förvirring på grund av felaktig information.
  • Dagens livsstil är numera mer hektisk och stressig. Eftersom aromaterapi kan bidra till att minska stressymptomen och hjälpa en att få energi eller slappna av, har samhället uppmärksammat detta. Om du går till butiker som säljer någon form av ljus, bad- eller skönhetsprodukter kommer du med största sannolikhet att se produkter som är märkta med ordet ”aromaterapi”. Enligt min personliga erfarenhet används ordet ”aromaterapi” oftast felaktigt på produkter som inte säljs av välrenommerade aromaterapiföretag. Så den ökade medvetenheten om aromaterapi är både positiv och negativ. Tyvärr finns det mycket felaktig information om aromaterapi och felmärkta produkter runt omkring.

Vissa hävdar att man ska använda eteriska oljor på huden i full styrka för att få bästa resultat. Andra hävdar att jag aldrig ska använda eteriska oljor på huden i full styrka. Vad är det som gäller?

Eteriska oljor är koncentrerade vätskor och är mycket kraftfulla ämnen. De bör inte konsumeras internt utan utbildning från en kvalificerad utbildare eller utan personlig rådgivning från en utbildad aromaterapeut.

Eteriska oljor bör inte appliceras outspädda på huden eftersom de kan vara extremt irriterande i full koncentration. De kan till och med orsaka permanent sensibilisering när de används i full styrka.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...