Välj en sida

Varför ska du välja eteriska oljor istället för doftljus med ”artificiella dofter”?

Varför ska du välja eteriska oljor istället för doftljus med "artificiella dofter"?

Att använda eteriska oljor i ljus kan vara ett bra alternativ till traditionella doftljus med syntetiska doftoljor. Det finns många skäl att välja eteriska oljor och inte ljus med tillverkade doftämnen. De är en naturlig och säker lösning som kan ge naturliga dofter i hemmet eller på kontoret, samt ge olika hälsofördelar. Eteriska oljor är ofta mer koncentrerade än konstgjorda doftämnen, och doften kan vara mycket kraftigare utan att bli överväldigande.

Dessutom har många eteriska oljor terapeutiska egenskaper som kan hjälpa dig att slappna av efter en lång dag eller öka din energinivå. De kan också användas i rengörings- och skönhetsprodukter för att ge extra aromaterapeutiska fördelar. Oavsett om du vill skapa en atmosfär med doftande oljor eller uppnå oberoende mål är det säkert värt att överväga att använda eteriska oljor!

Varför eteriska oljor och inte ljus med konstgjorda dofter?

Eteriska oljor är naturliga, aromatiska extrakt som erhålls från växtdelar, till exempel deras blad, kronblad och stjälkar. Dessa oljor innehåller essensen av aromatiska ämnen som finns i olika botaniska arter. De är kraftfulla men ändå skonsamma och erbjuder en naturlig lösning på många behov av välbefinnande.

Artificiella doftoljor är däremot ofta tillverkade av syntetiskt framställda kemikalier som är formulerade för att efterlikna en naturlig doft. Dessa kan inte bara vara överväldigande om de används i ljus, utan de kan också orsaka irritation av andningsvägar och hud hos vissa människor.

Dessutom kan konstgjorda doftoljor inte ge samma terapeutiska fördelar som eteriska oljor gör. Eteriska oljor erbjuder ett stort antal fördelar som kan hjälpa dig att slappna av eller ge energi beroende på oljan och dess egenskaper. Denna mångsidighet innebär att eteriska oljor kan användas på många olika sätt för att gynna din hälsa och ditt välbefinnande – något som syntetiska doftämnen helt enkelt inte kan efterlikna.

Fördelar med att använda ljus med eteriska oljor

Att använda eteriska oljor och inte ljus med konstgjorda doftoljor är definitivt en klar signal. Det som är bra är att det är bättre för dig att använda ljus gjorda med eteriska oljor!

När de används i ljus kan eteriska oljor vara ett utmärkt sätt att skapa en inbjudande atmosfär. Till skillnad från doftoljor, som ofta kan vara överväldigande och till och med ge en skadlig effekt för vissa människor, ger aromaterapiljus med eteriska oljor ett subtilt men effektivt sätt att introducera naturliga dofter i ett rum.

Och fördelarna slutar inte där: eftersom varje olja har sina egna unika terapeutiska egenskaper kan du välja rätt olja för att passa den stämning och atmosfär som du försöker skapa.

Lavendel är till exempel känd för sina lugnande effekter, medan citrusoljor är kända för att öka fokus och energinivåer. Andra populära eteriska oljor som pepparmint eller eukalyptus är utmärkta att sprida vid förkylningar eller andra luftvägsproblem som kan uppstå. Om du dessutom använder eteriska oljor i din ljustillverkning slipper du oroa dig för att det ska frigöras skadliga ångor, vilket många konstgjorda doftämnen gör när de bränns.

Slutligen behöver det inte vara svårt eller tidskrävande att göra ljus med eteriska oljor! Med några enkla ingredienser som bivax, sojavax, kokosolja och din favoritkombination av eteriska oljor – kan du göra underbart aromatiska ljus som inte bara ser vackra ut utan också ger hälsofördelar för dem som använder dem.

Topp 5 eteriska oljor att njuta av i ljus

Lavendel

Lavendelolja är en av de mest använda och välkända terapeutiska eteriska oljorna. Forskning visar att den kan bidra till att minska stress, ångest och sömnlöshet och ge naturliga smärtstillande effekter. Lavendelolja har en lugnande, blommig doft med en lätt örtagent och fungerar bra för personer som behöver känslomässigt stöd under svåra tider.

Eukalyptus

Eukalyptusolja kommer från bladen på eukalyptusträdet och är känd för sina renande och renande egenskaper. Den kan hjälpa till att avgifta kroppen, stärka immunförsvaret, lindra trängsel och hjälpa till vid andningsbesvär som astma eller bronkit. Med sin starka medicinska lukt fräschar eukalyptusoljan upp miljön och ger en känsla av att vara renad från alla orenheter i luften.

Tea Tree

Tea tree-olja kommer från bladen på en australiensisk vintergrön buske som kallas ”tea tree” eller Melaleuca alternifolia. Denna olja har starka antivirala, svampdödande, antimikrobiella, antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper, vilket gör den perfekt för att behandla hudåkommor som akne eller eksem. Den hjälper också till vid urinvägsinfektioner och stärker det allmänna immunförsvaret genom att öka antalet vita blodkroppar.

Pepparmynta

Eterisk olja av pepparmynta framställs genom ångdestillation av pepparmyntsblad för att skapa en uppfriskande sval doft som kan uppfriska både kropp och själ på ett naturligt sätt. Denna eteriska olja används ofta för fysiska åkommor som huvudvärk eller muskelspasmer på grund av dess smärtlindrande egenskaper, men den kan också vara fördelaktig vid psykiska problem som depression på grund av dess stimulerande natur, som hjälper till att skärpa fokus och koncentrationsförmåga när det behövs som mest.

Bergamott

Äterisk olja av bergamott utvinns ur skalet av bergamotapelsiner som finns i Kalabrien i Italien. Denna citrusdoft är känd för att lyfta humöret samtidigt som den ger lugnande lättnad från ångest eller stressnivåer som kan ha byggts upp under hektiska dagar eller stunder av oro inom oss under livets resa mot vår önskade destination(er).

När vi tar in dess unika söta doft genom inandning byggs vår styrka upp igen så att vi kan fortsätta framåt med förnyad kraft!

Hur man gör ljus med eterisk olja i enkla steg

När du väljer eteriska oljor och inte ljus med konstgjorda dofter kommer du att upptäcka att det är en enkel och rolig process att göra dessa ljus hemma. Här är vad du behöver:

Du behöver följande:

 • En värmesäker behållare.
 • Veke
 • Vax efter eget val (till exempel bivax eller sojavax).
 • Kokosolja
 • Eteriska oljor efter eget val
 • Lim

Instruktioner

 1. Till att börja med klipper du veken i rätt storlek så att den passar bra in i behållaren. Trä den genom en vickflik och fäst den på plats med lim.
 2. Smält sedan vaxet i en dubbelkokare eller mikrovågsugn tills alla klumpar är borta och vätskan är slät.
 3. Häll det smälta vaxet i en stor skål och tillsätt långsamt kokosoljan medan du rör om försiktigt med en träsked tills allt är kombinerat och smälter ihop ännu mer.
 4. När det har svalnat till cirka 140°F, tillsätt 20-30 droppar av din önskade blandning av eteriska oljor (var försiktig så att du inte överskrider denna mängd!). Rör om allting igen tills det är helt införlivat.
 5. Häll försiktigt upp vax/oljeblandningen i din värmesäkra behållare (som kan dekoreras hur du vill).
 6. Låt den stå orörd i 12-24 timmar innan du trimmar veken med en sax, tänder den och med ett brinnande ljus kan du njuta av alla dess terapeutiska fördelar!

Tips för att försköna dina DIY-ljus

Här är några tips för att göra dina DIY-oljeljus vackra:

 • Välj din doft av eteriska oljor med omsorg. Naturliga eteriska oljor kan ha en mer subtil doft än syntetiskt doftande ljus, så tänk på storleken och styrkan hos den doft du vill skapa när du väljer din doft.
 • Välj en lämplig ljusbehållare. Behållare av glas, keramik eller metall fungerar bäst eftersom de inte blir varma när du bränner dina eteriska oljor. Undvik plastbehållare eftersom värmen från lågan kan få dem att smälta och släppa ut gifter i luften.
 • Använd naturliga vaxer som soja- eller bivax för ett hälsosammare alternativ istället för paraffinvax som kommer från petroleum och släpper ut skadliga kemikalier vid förbränning.
 • Lägg till dekorationer som örter, kryddor, torkade fruktskal, botaniska produkter och färgglada strössel för en extra touch av skönhet och aromaterapeutiska fördelar!
 • Trimma veken innan du tänder den för att undvika att svart rök och sot ansamlas på väggar och möbler när du bränner dina ljus, för mer tips när det kommer till att undvika detta så kan man besöka denna mode blogg.
 • Placera ljuset på en säker plats bort från brännbara föremål som gardiner eller filtar när det brinner för att förhindra att olyckor inträffar på grund av dess öppna flamkälla.

Tips för att köpa ljus med eteriska oljor

Efter att ha fastställt fördelarna med ljus gjorda med kvalitativa eteriska oljor är det viktigt att veta hur man köper rätt ljus när man inte har tid att göra egna ljus hemma. Sojavaxljus är särskilt populära. När du köper dessa ljus finns här fem tips att tänka på för att hålla doftoljor i schack:

 • Läs etiketten. Kontrollera etiketten för att få information om ljusets ingredienser och om det är handgjort eller maskintillverkat.
 • Välj naturliga ingredienser. Leta efter ljus som är tillverkade med naturliga ingredienser som rena eteriska oljor, bivax och vegetabiliska vaxer i stället för ljus som innehåller syntetiska doftämnen eller gifter.
 • Undvik kemikalier. Köp inte oljeljus som är tillverkade av paraffin eller petroleumbaserade material, eftersom dessa kan avge giftiga ångor när de brinner.
 • Tänk på doften. Utvärdera doften hos varje oljeljus innan du köper så att du kan försäkra dig om att det uppfyller dina behov och förväntningar.
 • Var uppmärksam på brinntiden. Kontrollera den uppskattade brinntiden innan du köper ett ljus, så att du vet hur länge det kommer att hålla och om det passar din budget.

5 misstag som du bör undvika när det gäller ljus med eteriska oljor.

 • Att inte använda eteriska oljor som är säkra för användning i ljus. Alla eteriska oljor är inte lämpliga; vissa kan vara brandfarliga eller ha en flampunkt under 200F, den temperatur som krävs för att bränna ett ljus på ett säkert sätt. Använd endast de eteriska oljor som är märkta som ”säkra” för att skapa dina hemgjorda ljus.
 • Överbelasta ditt ljus med eteriska oljor. För mycket av en bra sak kan bli en dålig sak, eftersom för många eteriska oljor kan leda till att vaxet överhettas, och brinnande ljus kan leda till att en oväntad brand startar i ditt hem!
 • Använd doftoljeljus i slutna utrymmen som små rum eller garderober. Eftersom det kan lägga sig till en överväldigande mängd doft och vara farligt att andas in under längre perioder.
 • Elda inte ljus i mer än fyra timmar åt gången utan att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Som att trimma veken eller övervaka flammans storlek och intensitet. Detta kan ge upphov till sotbildning på väggar och möbler, vilket kan vara farligt om det intas eller andas in.
 • Ignorera säkerhetsvarningar när du använder ljus med behagliga dofter. Som att hålla dem borta från husdjur och barn eller att inte se till dem när de är tända – se till att du aldrig lämnar dem obevakade!

Var kan du köpa ljus med 100 % ren olja?

100 % rena oljeljus kan köpas från olika källor, bland annat hälsobutiker, örtbutiker, nätbutiker och specialbutiker. För att vara säker på att du köper ett äkta ljus med eteriska oljor och inte doftoljor ska du leta efter certifierade ekologiska eller naturliga etiketter på produkterna. Dessutom är det viktigt att kontrollera recensioner för att se till att företaget har ett gott rykte och en högkvalitativ kundservice innan du köper några doftljus.

SLUTSATS

Sammanfattningsvis kan det vara ett bra sätt att välja eteriska oljor i stället för konstgjorda doftljus för att lägga till en behaglig doft i hemmet och samtidigt undvika kemikalier och konstgjorda dofter. Naturlig ljusbränning sker rent och ger aromaterapeutiska fördelar. Dessa doftljus ger idealisk aromaterapi. Diffusorer för eteriska oljor är också bra alternativ till ljus. Med så många alternativ kan du hitta den perfekta doften som passar dina behov utan att oroa dig för syntetiska gifter.

Aktuellt

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärtaLåt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som...

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystemI dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet - och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi...

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionismSå många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas "bästa sidor" överallt, att det kan få människor att känna att de inte...

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika delar av växter, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen har dessa olika växtdelar olika...

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara "dofter"Alltför ofta hör jag människor referera till både eteriska oljor och doftoljor som "dofter". Detta händer oftast när man lyssnar på personer som inte riktigt förstår skillnaden mellan de båda typerna av aromatiska oljor. En annan...

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och...

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?Antalet personer som utvecklar celiaki, glutenkänslighet/glutenintolerans och veteallergier ökar i alarmerande takt. Jag har upprepade gånger hört att ungefär 1 procent av befolkningen i Sverige har problem med att smälta gluten....

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?Förspel, kramar, kyssar, champagne och ostron kan hjälpa dig att förbereda dig för intimitet. Vissa eteriska oljor har afrodisiakala egenskaper och kan få dig på humör. Forskning tyder på att flera...