Välj en sida

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Utforska växtdelar och deras eteriska oljor

Eteriska oljor kan destilleras från många olika delar av växter, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen har dessa olika växtdelar olika syften, och om man vet vilken del av växten en olja kommer från kan man få en verklig inblick i oljans egenskaper och effekter.

Detta är ett ganska avancerat koncept, men det kan vara till stor hjälp när du skapar dina egna terapeutiska blandningar. Här är en användbar sammanfattning av de viktigaste fördelarna med de olika delarna av växterna.

Eteriska oljor från rötter

Rötterna är växtens ankare som ger stabilitet och balans. De absorberar också det vatten och de näringsämnen som växten behöver för att kunna växa och frodas.

Eteriska oljor från rötter är t.ex. Angelica, Ginger, Plai, Spikenard och Vetivert.

Som väntat har eteriska oljor från rötter en jordande, vårdande och värmande effekt. De är särskilt användbara för att ge stabilitet och balans när man känner sig ängslig, orolig, stressad, osäker, rädd eller saknar kontakt med omvärlden!

Blandningar att prova:

Angelica är en kraftfull tonic för stress och nervösa spänningar och uppmuntrar känslor av komfort, förtroende och säkerhet. Prova att diffusera en balanserande blandning av 2 droppar Angelica och 4 droppar Geranium.

Ingefära har en värmande, lugnande och stärkande effekt som kan vara bra för att lindra stress och trötthet. Prova att sprida 2 droppar Ingefära, 2 droppar Svartpeppar, 4 droppar Rosmarin och 6 droppar Söt apelsin.

Vetivert är naturligt grundande. Den är känd som lugnets olja och är utmärkt för att hjälpa till att slappna av och återställa lugnet. För balans under natten och mer vilsam sömn kan du prova en lugnande massage med 15 ml druvkärneolja, 1 droppe Vetivert, 2 droppar Geranium och 3 droppar Clary Sage.

Eteriska oljor från stjälkar, nålar och blad

I de övre delarna av växten sker fotosyntesen och gasutbytet, vilket ger oljor från dessa delar en naturlig koppling till andningssystemet. Växter som finns i kallare klimat (t.ex. barrträd) är också typiskt värmande och stärkande, vilket kanske återspeglar de egenskaper som de behöver för att överleva.

Eteriska oljor från stjälkar, barr och blad är t.ex. svartgran, kanelblad, cypress, cajeput, eukalyptus, granbarr, kanuka, niaouli, tallbarr, ravensara, saro och tea tree.

Dessa oljor är inte bara användbara vid fysiska problem som luftvägsinfektioner utan kan också underlätta andningen när den påverkas av känslomässiga problem som ångest och stress. De kan också hjälpa till att rensa och fokusera sinnet, frigöra svåra känslor, uppmuntra positiv energi och hjälpa till med värk och smärta.

Blandningar att prova:

Eukalyptus, Niaouli och Ravensara är alla utmärkta för att stärka immunförsvaret och bekämpa infektioner. De används ofta vid andningsproblem som hosta, förkylning och influensa och kan också hjälpa till att stimulera och lyfta sinnet och bekämpa trötthet

För att avlasta andningsvägarna och rensa huvudet kan du göra en ånginhalation med 3 droppar Eucalyptus, 3 droppar Niaouli och 2 droppar Ravensara. Du kan också använda 2 droppar Niaouli och 1 droppe Eucalyptus i en aromaterapi-inhalator och sniffa efter behov när du är ute och rör på dig.

Fir Needle är en uppiggande och stärkande olja som är bra vid trötthet, andningsproblem och ömma muskler. För en härlig vintervärmande massageolja blanda 1 droppe Fir Needle, 2 droppar Cinnamon Leaf och 3 droppar Tangerine med 15 ml bärarolja och massera in på kroppen i riktning mot hjärtat.

Eteriska oljor från gräs

Gräs har fibrösa rotsystem och långa, smala, linjära blad. De är ekonomiskt viktiga eftersom de odlas för bete, djurfoder och för spannmål som utgör en del av vår basföda.

Eteriska oljor som härrör från aromatiska gräs inkluderar Citronella, Citrongräs och Palmarosa.

Gräsoljor har vårdande egenskaper som är bra för att ge känslomässig tröst och stöd. De kan också vara användbara vid svaghet, letargi och trötthet (både känslomässig och fysisk) och för att stödja immunförsvaret.

Blandningar att prova:

För att hålla dig pigg och motiverad under hela dagen, häll 2 droppar citrongräs och 1 droppe lime i en aromaterapiinhalator och sniffa när du behöver en liten boost.

För att lugna och lyfta sinnet diffusera 2 droppar Palmarosa, 1 droppe Geranium och 1 droppe av antingen Rose eller Jasmine.

Eteriska oljor från skog

Vissa växter, t.ex. träd och buskar, har vedartade stammar som ger aromatiska eteriska oljor. De vedartade delarna ger stabilitet åt kärnan och leder vatten och näringsämnen från rötterna till stjälkar, blad och blommor.

Eteriska oljor som härrör från trä är t.ex. amyris, cederträ, rosenträ och sandelträ.

Eteriska oljor från trä ger stöd, balans och styrka. De är utmärkta om du behöver känna dig mer centrerad och är bra för att underlätta meditation. I likhet med oljor från blad, nålar och stjälkar har de också en affinitet med andningssystemet.

Blandningar att prova:

Amyris, även känd som västindisk sandelträ, kan hjälpa till att rensa och lugna sinnet, framkalla ett meditativt tillstånd, ge mod och stärka beslutsamheten. För en härlig sprej som stöd för din meditation blanda 100 ml Orange Flower Hydrolat med 10 droppar Amyris, 10 droppar Cederträ och 10 droppar Neroli.

Cederträ lugnar också sinnet och främjar inre styrka. Det är populärt att använda under meditation och bra för kronisk hosta och bronkit. Vid svår hosta kan du prova en ånginhalation med 3 droppar vardera av Cedarwood, Sandalwood och Ravensara.

Sandelträ är djupt avslappnande och ett annat populärt val för att lugna och fokusera sinnet. Det är också den bästa eteriska oljan för ihållande hosta, halsont och andra andningsbesvär, inklusive astma. För att lindra halsont blanda 15 ml bärarolja med 6 droppar sandelträ, 2 droppar benzoin och 1 droppe eukalyptus och massera in på halsen och bröstet.

Rosenträ är balanserande och harmoniserande och ett kraftfullt immunstimulerande medel. För att balansera känslorna och återställa lugnet inombords kan du prova att sprida 2 droppar vardera av rosenträ, mandarin och ros eller geranium.

Eteriska oljor från blommor

Blommor är den reproduktiva delen av växten och förknippas därför med nytt liv och tillväxt. Eteriska oljor från blommor har ofta intensiva och sensuella dofter och förknippas med det kvinnliga fortplantningssystemet, vilket återspeglar blommans biologiska roll. De är också utmärkta för att stödja känslorna, lugna sinnet, lugna hjärtat, stärka självförtroendet och uppmuntra till ny energi och kreativitet. De lugnande och regenererande egenskaperna gör dem också utmärkta för hudvård.

Eteriska oljor från blommor är t.ex. kamomill, jasmin, helichrysum, neroli, ros och ylang ylang.

Blandningar att prova:

Ros och jasmin är utmärkta för att balansera känslolivet och är kända för sina afrodisiakiska effekter. För en sensuell, stämningshöjande rumsspray, blanda 150 ml Rose Hydrolat med 2 droppar ros, 2 droppar jasmin och 6 droppar bergamott och sandelträ vardera.

Om du gillar blommiga dofter kan du göra din egen naturliga humörparfym med 10 ml Jojoba och 4 droppar vardera av Jasmine, Neroli och Rose.

För att inspirera kreativiteten kan du tillsätta 1 droppe vardera av Jasmine, Rose och Myrrh i en aromaterapiinhalator och sniffa när du behöver lite mild inspiration.

Kamomill är utmärkt för att lindra stress och spänningar. Prova en lugnande massage eller ett dopp i badet för att koppla av och varva ner. Blanda 4 droppar tysk kamomill, 1 droppe ros och 2 droppar bergamott och tillsätt i antingen 15 ml bärarolja eller badolja.

Eteriska oljor från frukter och frön

Hos blommande växter finns de frön som bildas under fortplantningen i blommans äggstock. Hos vissa växter kan äggstocken expandera och bli en frukt (eller ett bär). Eteriska oljor kan utvinnas ur frön och olika typer av frukter, från små frukter som används som kryddor till stora citrusfrukter där oljan utvinns ur skalet.

Eteriska oljor från frön är t.ex. stjärnanis, kardemumma, morotsfrö, koriander, kummin och fänkål.

Eteriska oljor från frukter/bär är t.ex. svartpeppar, enbär och majsmörblomma (Litsea cubeba).

Eteriska oljor från skal av citrusfrukter är bergamott, grapefrukt, citron, lime, apelsin, mandarin, mandarin och yuzu.

Frukt- och fröoljor har en positiv inverkan på matsmältningssystemet, både fysiskt och psykiskt.

Kryddiga oljor från frön eller hela frukter har en uppiggande, vitaliserande och stärkande effekt.

Citrusoljor är upplyftande och ger en känsla av lycka. De tenderar att vara klargörande, energigivande och fokuserande och kan även uppmuntra till kreativitet.

Blandningar att prova:

För en naturlig energikick på morgonen blandar du 10 droppar grapefrukt, 7 droppar rosmarin, 4 droppar fänkål och 3 droppar enbär med 45 ml duschgel. Detta räcker till 3 duschar eller bad.

Om du har ätit för mycket och vill avgifta matsmältningssystemet kan du prova en renande massage med 15 ml bärarolja, 3 droppar grapefrukt, 2 droppar enbär och 1 droppe fänkål. Du kan också använda den eteriska oljeblandningen i en aromaterapidiffusor.

För att lugna en orolig mage blanda 15 ml bärarolja med 3 droppar Kardemumma och 3 droppar Mandarin eller Tangerin och massera försiktigt in i buken i medurs riktning.

För att lyfta och balansera känslorna diffusera 3 droppar Yuzu, 2 droppar Bergamott och 2 droppar Geranium.

Eteriska oljor från hartser

När vissa vedartade växter, framför allt träd, skadas (eller kapas) producerar de en tjock, klibbig, ibland fast, kåda. Dessa hartser har använts i tusentals år som läkande medel och i rökelse och parfymer.

Eteriska oljor som härrör från hartser är bl.a. benzoin, elemi, frankincense, galbanum, myrra och perubalsam.

Liksom eteriska oljor från trä är hartsoljor bra för andningsorganen, för att ge balans och styrka och för att stödja meditation och djup reflektion. Deras lugnande, läkande verkan är lindrande vid känslomässiga sår och de används också ofta i hudvård för att läka och förnya huden – precis som trädet gör när det ”skärs”.

Blandningar att prova:

Galbanum är lugnande, grundande och balanserande för sinnet och själen! Prova att sprida 3 droppar galbanum, 2 droppar lavendel och 2 droppar ros.

För att läka spruckna, torra händer blanda 50 ml fuktkräm med 5 ml hampfröolja, 5 ml kokossmör och 10 droppar vardera av benzoin, elemi och myrra.

Massera rygg och bröst med 3 droppar Benzoin och 2 droppar Frankincense för att lindra andningssvårigheter.

Eller gör en ånginhalation med 2 droppar Peru Balsam och 2 droppar Eucalyptus.

Avslutande överväganden

En sista sak att komma ihåg är att det ibland är möjligt att hitta eteriska oljor som framställts av andra delar av växten eller av flera delar av en växt.

Enbärsolja kan t.ex. framställas av antingen bären eller barren/grenarna. Båda har liknande egenskaper, men oljan från bären anses ha bättre terapeutiska effekter. Nåloljan har också en något annorlunda doft som är lite mer tallliknande.

Oljor från örter som mejram, melissa, pepparmynta, rosmarin och timjan destilleras från de överjordiska delarna/blommande topparna, vilket inkluderar stjälkar, blommor och blad/nålar.

Kanelolja kan också utvinnas från trädets yttre bark samt från bladen, och kryddnejlikolja kan också utvinnas från bladen samt från frukten. Både kanelbark- och kryddnejlikebladolja bör dock undvikas för användning i aromaterapi eftersom de anses vara potentiellt farliga.

Att veta vilken del av en växt som din olja kommer från kan ge en god inblick i dess egenskaper och användningsområden. Dessutom kan det hjälpa dig att kombinera oljor som utvinns från olika växter och delar av växter för att producera en blandning som har kompletterande terapeutiska effekter.

Aktuellt

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärtaLåt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som...

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystemI dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet - och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi...

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionismSå många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas "bästa sidor" överallt, att det kan få människor att känna att de inte...

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara ”dofter”

Eteriska oljor är mer än bara "dofter"Alltför ofta hör jag människor referera till både eteriska oljor och doftoljor som "dofter". Detta händer oftast när man lyssnar på personer som inte riktigt förstår skillnaden mellan de båda typerna av aromatiska oljor. En annan...

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?

Är all hype om aromaterapi och eteriska oljor sann?Låt oss först försäkra oss om att du förstår den verkliga definitionen av aromaterapi. Holistisk aromaterapi är en metod där man använder flyktiga växtoljor, särskilt eteriska oljor, för fysiskt, känslomässigt och...

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?

Är eteriska oljor glutenfria?Antalet personer som utvecklar celiaki, glutenkänslighet/glutenintolerans och veteallergier ökar i alarmerande takt. Jag har upprepade gånger hört att ungefär 1 procent av befolkningen i Sverige har problem med att smälta gluten....

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?Förspel, kramar, kyssar, champagne och ostron kan hjälpa dig att förbereda dig för intimitet. Vissa eteriska oljor har afrodisiakala egenskaper och kan få dig på humör. Forskning tyder på att flera...