Välj en sida

Så använder du Citronmelissolja

Citronmelissolja

Citronmelissolja är en typ av eterisk olja som utvinns ur bladen av citronmelissväxten, även känd som Melissa officinalis. Citronmelissväxten är en flerårig ört som tillhör myntafamiljen och är hemmahörande i Medelhavsområdet. Den har en citrondoftande doft och är känd för sina lugnande och upplyftande egenskaper.

Citronmelissolja används ofta i aromaterapi och tros ha en mängd potentiella hälsofördelar. Den anses ha lugnande och avslappnande effekter, vilket kan bidra till att minska stress, ångest och sömnlöshet. Den kan också ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper och kan vara effektiv vid behandling av hudtillstånd som eksem och herpes.

Förutom att den används i aromaterapi används citronmelissolja även i en mängd andra tillämpningar. Den används ibland vid tillverkning av parfymer och kosmetika och används också som en naturlig smak i mat och dryck. Citronmelissolja används också inom traditionell medicin och anses ha matsmältande, lugnande och stärkande egenskaper.

Citronmelissolja anses i allmänhet vara säker när den används enligt anvisningarna. Den bör dock användas med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas i stora mängder. Den bör också undvikas av gravida och ammande kvinnor, eftersom det inte finns tillräckligt med information om dess säkerhet i dessa populationer.

Det finns också vissa bevis som tyder på att citronmelissolja kan ha andra potentiella hälsofördelar. Det har till exempel föreslagits att den kan ha egenskaper mot cancer och kan vara effektiv för att minska svårighetsgraden av herpesutbrott. Det behövs dock mer forskning för att bekräfta dessa potentiella fördelar.

Hur använder man citronmelissolja?

Det finns flera sätt att använda citronmelissolja, beroende på önskad effekt och specifik tillämpning. Här är några vanliga metoder:

 • Aromaterapi: Citronmelissolja kan användas i aromaterapi för att hjälpa till att minska stress och ångest, förbättra sömnen och höja humöret. Den kan spridas med hjälp av en diffusor för eteriska oljor, eller så kan den inhaleras direkt från flaskan eller från en näsduk. För att använda citronmelissolja i en diffusor för eterisk olja, tillsätt några droppar av oljan i diffusorn tillsammans med vatten enligt tillverkarens anvisningar.
 • Topisk applicering: Citronmelissolja kan också appliceras lokalt på huden. Den späds vanligtvis ut med en bärarolja, till exempel mandelolja eller jojobaolja, före användning. För att använda citronmelissolja lokalt blandar du några droppar av oljan med en bärarolja och applicerar den på önskat område på huden. Den kan användas för att hjälpa till att lindra hudtillstånd som eksem och herpes, och kan också hjälpa till att minska muskel- och ledvärk.
 • Inre användning: Citronmelissolja rekommenderas i allmänhet inte för inre användning, eftersom den kan vara giftig om den intas i stora mängder. Den kan dock användas som en naturlig arom i mat och dryck i små mängder. För att använda citronmelissolja internt, tillsätt några droppar av oljan i mat eller dryck efter önskemål.

Det är viktigt att notera att citronmelissolja bör användas med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas i stora mängder och kan orsaka hudirritation om den används outspädd. Den bör inte användas på barn eller gravida kvinnor utan medicinsk övervakning.

Förutom de metoder som nämns ovan finns det också ett antal andra sätt att införliva citronmelissolja i din dagliga rutin:

 1. Tillsätt några droppar citronmelissolja i badvattnet för att skapa ett avslappnande och föryngrande bad.
 2. Använd citronmelissolja i en hemlagad kroppsskrubb eller ansiktsskrubb för att hjälpa till att exfoliera och ge huden näring.
 3. Blanda några droppar citronmelissolja med en bärarolja och använd den som massageolja för att hjälpa till att minska muskel- och ledvärk.
 4. Tillsätt några droppar citronmelissolja i en kastrull med vatten och koka upp det. Placera sedan en handduk över huvudet och luta dig över grytan och inandas ångorna för att hjälpa till att lindra trängsel och rensa bihålorna.
 5. Blanda några droppar citronmelissolja med vatten i en sprayflaska och använd det som en naturlig luftfräschare eller rumsspray.

Överlag finns det många olika sätt att använda citronmelissolja, beroende på önskad effekt och den specifika tillämpningen. Det är viktigt att vara försiktig och följa de rekommenderade riktlinjerna för säker användning, eftersom citronmelissolja kan vara giftig om den intas i stora mängder och kan orsaka hudirritation om den används outspädd.

Bästa citronmelissoljan, vilken ska jag välja? 

När du köper en citronmelissolja finns det några faktorer som du bör ta hänsyn till för att försäkra dig om att du får en högkvalitativ produkt:

 • Renhet: Sök efter en citronmelissolja som är ren och inte innehåller några tillsatser eller fyllmedel.
 • Källa: Tänk på källan till citronmelissoljan. Leta efter en produkt som är tillverkad av citronmelissblad som är hållbart skördade och odlade på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt.
 • Utvinningsmetod: Leta efter en citronmelissolja som utvinns med hjälp av ångdestillation, eftersom detta är den mest effektiva och skonsamma utvinningsmetoden.
 • Förpackning: Välj en citronmelissolja som är förpackad i en mörk glasflaska, eftersom detta hjälper till att skydda oljan från ljus och förlänger dess hållbarhet.
 • Pris: Tänk på priset på citronmelissoljan, men tänk på att ett högre pris inte nödvändigtvis är lika med en produkt av högre kvalitet.
 • Varumärkesrykte: Leta efter en citronmelissolja från ett välrenommerat varumärke som har ett gott rykte om att producera högkvalitativa produkter.

Utifrån dessa faktorer är vår rekommendation Greenbalance Ekologisk Eterisk Citronmelissolja (100%)

Citronmelissolja i hudvård

Citronmelissolja används ofta i aromaterapi och tros ha en mängd potentiella hälsofördelar. Den används också i ett antal hudvårdstillämpningar på grund av dess potentiella hudförbättrande egenskaper.

Ett av de viktigaste sätten som citronmelissolja används inom hudvård är som en naturlig behandling av hudtillstånd som eksem och herpes. Den anses ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, vilket kan bidra till att minska rodnad, svullnad och irritation i samband med dessa tillstånd. Citronmelissolja kan också bidra till att minska allvaret i herpesutbrott och påskynda läkningsprocessen.

Förutom att användas som en naturlig behandling av hudtillstånd används citronmelissolja även i ett antal andra hudvårdstillämpningar. Den används ofta som en ingrediens i ansiktsrengöringsmedel, toners och fuktighetskrämer på grund av dess lugnande och närande egenskaper. Den kan hjälpa till att balansera hudens naturliga oljeproduktion, minska uppkomsten av porer och förbättra hudens övergripande struktur och utseende.

Citronmelissolja anses i allmänhet vara säker när den används enligt anvisningarna. Den bör dock användas med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas i stora mängder och kan orsaka hudirritation om den används outspädd. Den späds vanligtvis ut med en bärarolja före användning, och den rekommenderas inte för användning på barn eller gravida kvinnor utan medicinsk övervakning.

För att använda citronmelissolja i hudvård rekommenderas i allmänhet att späda ut några droppar av oljan med en bärarolja, till exempel mandelolja eller jojobaolja, innan den appliceras på huden. Den kan appliceras direkt på huden eller användas som en ingrediens i hemgjorda hudvårdsprodukter. Det är viktigt att följa de rekommenderade riktlinjerna för säker användning och att lapptestar alla nya produkter innan de används på ett större område av huden.

Citronmelissolja i hårvård

Citronmelissolja används också i ett antal hårvårdsapplikationer på grund av dess potentiella hårförbättrande egenskaper.

Ett av de viktigaste sätten som citronmelissolja används inom hårvård är som en naturlig behandling av mjäll och torr, kliande hårbotten. Den anses ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, vilket kan bidra till att minska rodnad, svullnad och irritation i samband med dessa tillstånd. Citronmelissolja kan också hjälpa till att reglera produktionen av naturliga oljor i hårbotten, vilket kan bidra till att hålla hår och hårbotten friska och återfuktade.

Förutom användningen som en naturlig behandling av mjäll och torr, kliande hårbotten används citronmelissolja även i ett antal andra hårvårdsapplikationer. Den används ofta som en ingrediens i hårmasker och konditioneringsbehandlingar på grund av dess närande och konditionerande egenskaper. Den kan bidra till att förbättra hårets övergripande textur och utseende och kan också bidra till att stärka och skydda håret mot skador.

Citronmelissolja anses i allmänhet vara säker när den används enligt anvisningarna. Den bör dock användas med försiktighet, eftersom den kan vara giftig om den intas i stora mängder och kan orsaka hudirritation om den används outspädd. Den späds vanligtvis ut med en bärarolja före användning, och den rekommenderas inte för användning på barn eller gravida kvinnor utan medicinsk övervakning.

För att använda citronmelissolja i hårvård rekommenderas i allmänhet att späda ut några droppar av oljan med en bärarolja, till exempel kokosolja eller arganolja, innan den appliceras i håret. Den kan appliceras direkt på håret eller användas som en ingrediens i hemgjorda hårvårdsprodukter. Det är viktigt att följa de rekommenderade riktlinjerna för säker användning och att göra plåttest på nya produkter innan de används på ett större område av hårbotten.

Potentiella positiva hälsoeffekter med citronmelissolja

Citronmelissolja används ofta i aromaterapi och tros ha en mängd potentiella hälsofördelar. Några av de positiva hälsofördelarna med att använda citronmelissolja är bland annat:

Minskar stress och ångest: Citronmelissolja tros ha lugnande och avslappnande effekter, vilket kan bidra till att minska stress och ångest. Den kan också bidra till att förbättra sömnen och höja humöret. En studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology visade att citronmelissolja var effektiv för att minska stress och ångest hos friska frivilliga och att den hade en positiv effekt på sömnkvaliteten.

 • Förbättrar den kognitiva funktionen: Viss forskning tyder på att citronmelissolja kan ha en positiv effekt på kognitiv funktion och minne. En studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology visade att citronmelissolja var effektiv för att förbättra kognitiv funktion och minne hos friska frivilliga. En annan studie som publicerades i Journal of Medicinal Food visade att citronmelissolja förbättrade den kognitiva funktionen och minskade ångest hos patienter med Alzheimers sjukdom.
 • Minska svårighetsgraden av herpesutbrott: Citronmelissolja tros ha antivirala egenskaper och kan vara effektiv för att minska svårighetsgraden av herpesutbrott. En studie som publicerades i Journal of Alternative and Complementary Medicine visade att citronmelissolja var effektiv när det gällde att minska svårighetsgraden av herpesutbrott och påskynda läkningsprocessen.
 • Förbättrar matsmältningsfunktionen: Citronmelissolja anses ha matsmältande, lugnande och stärkande egenskaper och kan vara effektiv för att förbättra matsmältningsfunktionen. En studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology visade att citronmelissolja förbättrade matsmältningsfunktionen och minskade symptomen på matsmältningsbesvär hos friska frivilliga.
 • Minskar inflammation: Citronmelissolja anses ha antiinflammatoriska egenskaper och kan vara effektiv för att minska inflammation. En studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology visade att citronmelissolja hade en antiinflammatorisk effekt på hudceller, och en annan studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology visade att den minskade inflammation i mössens lungor.
 • Minskar svårighetsgraden av förkylning och influensa: Citronmelissolja anses ha antibakteriella och antivirala egenskaper och kan vara effektiv för att minska svårighetsgraden av förkylning och influensa. En studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology visade att citronmelissolja minskade allvaret av förkylnings- och influensasymptom hos friska frivilliga.

Sammanfattningsvis är citronmelissolja en typ av eterisk olja som tros ha en mängd potentiella hälsofördelar.

Hur gör man sin egen citronmelissolja

För att göra din egen eteriska citronmelissolja behöver du följande:

 • Tvätta och torka citronmelissbladen.
 • Placera bladen i burken och fyll burken med bäraroljan, se till att bladen är helt täckta.
 • Försegla burken ordentligt och ställ den på en solig plats i 2-4 veckor.
 • Skaka burken dagligen för att se till att oljan är jämnt fördelad.
 • Efter 2-4 veckor silar du oljan genom en ostduk eller en finmaskig sil för att ta bort bladen.
 • Kasta bladen och häll den infunderade oljan i destillationsanläggningen.
 • Följ instruktionerna för din specifika destillationsanläggning för att extrahera den eteriska oljan från den infunderade oljan.
 • Detta innebär vanligtvis att oljan värms upp för att frigöra de eteriska oljans ångor, som sedan kyls och kondenseras tillbaka till en flytande form.
 • Samla upp den eteriska oljan och förvara den i en mörk glasflaska eller behållare.

Observera: Eteriska oljor är mycket koncentrerade och bör användas med försiktighet. Det rekommenderas att späda ut eteriska oljor med en bärarolja före användning.

Aktuellt

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?Förspel, kramar, kyssar, champagne och ostron kan hjälpa dig att förbereda dig för intimitet. Vissa eteriska oljor har afrodisiakala egenskaper och kan få dig på humör. Forskning tyder på att flera...

Kan aromaterapi vara användbart för barn?

Kan aromaterapi vara användbart för barn?

Kan aromaterapi vara användbart för barn?Aromaterapi är en holistisk läkekonst som innebär användning av eteriska oljor, som är högkoncentrerade växtextrakt. Aromaterapi kan ha terapeutiska effekter på det fysiska och känslomässiga välbefinnandet för vuxna så väl som...

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljor

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljor

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljorNär du tittar på Aromatisk.se katalog över eteriska oljor och när du besöker välrenommerade aromaterapihandlare/leverantörer kommer du att märka att eteriska oljor inte finns kommersiellt tillgängliga för många...

De växtdelar som producerar eteriska oljor

De växtdelar som producerar eteriska oljor

De växtdelar som producerar eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika växtdelar, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen tjänar dessa olika växtdelar olika...

Vikten av att använda botaniska namn för eteriska oljor

Vikten av att använda botaniska namn för eteriska oljor

Vikten av att använda botaniska namn för eteriska oljorEn växts vanliga namn är det namn som vi använder för att referera till en botanisk växt. Exempel på vanliga namn är eukalyptus, apelsin, kamomill och lager. Som i alla dessa exempel kan dock olika växter ibland...

Invärtes användning av eteriska oljor

Invärtes användning av eteriska oljor

Invärtes användning av eteriska oljorVarför kan jag inte hitta någon specifik information om intern användning av eteriska oljor på Aromatisk.se? Aromatisk.se är värd för miljontals personer från hela världen. Aromatisk.se besökare har olika nivåer av medvetenhet om...