Välj en sida

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Eterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks.

Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer är så bärbara och gör det lätt att ha blandningar till hands som du kan behöva när du reser, ute under dagen eller när du är i situationer som inte tillåter dig att använda en diffusor. Inhalatorer är också användbara hemma så att du kan dra nytta av blandningar som kanske inte är lämpliga att sprida i närheten av dina barn eller husdjur.

Jag tycker inte att doften av eteriska oljeblandningar är lika tilltalande när de är instängda i en eterisk oljeinhalator jämfört med att använda blandningen i andra applikationer eller i jämförelse med att använda en dofttestremsa, men syftet med att använda en inhalator är mer för bärbarhet av en terapeutisk blandning.

Ett dilemma med typiska inhalatorer för eterisk olja

Den vanligaste typen av eterisk oljeinhalator är gjord av ”engångs” plastkomponenter. Jag älskar hur effektiva de är. Deras design möjliggör ett effektivt luftflöde vid inandning av den eteriska oljan som finns på veken. Plastsammansättningen i inhalatorn är dock ett bekymmer för miljön, särskilt eftersom de flesta människor gör sig av med dem när aromen har bleknat under några veckor.

Att använda eterisk oljeinhalatorer av plast under en längre tid kan potentiellt vara riskabelt. Den eterisk oljeindränkta veken kan lätt komma i kontakt med kärlets inre sidor, även om du först börjar med att montera veken i locket – det är lätt att veken poppar ut någon gång. Plasten kan då potentiellt bryta ner med tiden på grund av den exponeringen, och vi kan sluta andas in gifter från plasten. När plast går sönder är det inget vi behöver ’märka’. För dem som är intresserade av att bredda sina horisonter och utforska miljövänligare alternativ, finns det webbplatser som erbjuder ett brett utbud av hantverksmässigt tillverkade produkter. Att söka sig till dessa kan vara ett bra sätt att stödja både miljön och hantverkare världen över.

Lösning #1: Återanvändbara aluminiuminhalatorer

Återanvändbara inhalatorer finns tillgängliga som är gjorda av en målad aluminium utsida. Bomullsveken är inkapslad i en invändig glasflaska med metallskruvlock med lufthål.

Fördelar:

Dessa typer av inhalatorer är mycket mer miljövänliga än engångstyperna av plast.

Nackdelar:

Jag har hört några klagomål från andra (och jag delar samma klagomål) att aromen av blandningen kan lukta svagare när man använder denna typ av inhalator än när man använder engångsplast. Jag har jämfört båda typerna av inhalatorer, och med de märken som jag har använt tenderar vekarna inuti de eteriska oljeinhalatorerna av plast att hållas på plats närmare lufthålsöppningarna än med de återanvändbara aluminiuminhalatorerna för eterisk olja . Plastinhalatorer tenderar också att ha lufthål mot botten, vilket möjliggör bättre luftflöde när du andas in.

Du kan försöka kompensera för bristen på aromatisk styrka hos aluminium/glasinkapslade eteriska oljeinhalatorer genom att använda en pincett för att dra ut veken ur glasflaskan lite så den sticker ut lite. Du vill dock vara försiktig eftersom du inte vill att en mättad veke ska läcka ut ur de där lufthålen och komma i direkt kontakt med näsan eller fingrarna (eller något annat för den delen).

Lösning #2: Gör din egen eterisk oljeinhalator

Det är lätt att göra din egen eterisk oljeinhalator genom att helt enkelt börja med en tom 5 ml eterisk oljeflaska, fylla den ungefär 3/4 av vägen med salt och sedan lägga till flera droppar eterisk olja. Jag föredrar att använda finkornigt rosa Himalaya- eller boliviansalt. Förslut flaskan när den inte används så att den eteriska oljan inte avdunstar lika snabbt. Andra storlekar på flaskor kan också användas, men 5ml-flaskans storlek verkar fungera bäst.

Mindre är mer med eteriska oljor, så experimentera först med bara ett par droppar. Var försiktig så att din inhalator inte blir för potent.

Så här använder du din saltbaserade eterisk oljeinhalator:

För att använda denna typ av aromaterapiinhalator tar du helt enkelt av locket, höjer flaskan till 1-2 tum från näsan och andas in. Var dock försiktig så att du inte av misstag andas in något av saltet. I har inte hänt det än, men jag kunde se att det möjligen kunde hända om jag överfyllde flaskan med salt eller andades in riktigt snabbt och djupt.

Fördelar:

När detta skrivs är detta den mest prisvärda och miljövänliga lösningen som jag har hittat för eterisk oljeinhalatorer. Detta är ett bra program för att återanvända tomma eteriska oljor efter att du har använt upp den eteriska oljan.

När aromen har bleknat kan du enkelt lägga till mer eterisk olja till din handgjorda eterisk oljeinhalator, eller så ersätter du saltet med färskt och lägger till en annan eterisk olja eller blandning.

Nackdelar:

Den här typen av eterisk oljeinhalator är inte lika bärbar i vissa fall eftersom det finns risk för att flaskan tappas eller välter, vilket gör att saltet spills överallt. Detta kan vara särskilt riskabelt om du kör bil, så använd inte denna typ av inhalator när du kör bil eller gör något som kräver full koncentration. Det kan också bli rörigt om du råkar dumpa det i handväskan eller spilla det över dig själv. Som nämnts ovan finns det också en potentiell risk att av misstag andas in några av saltkornen. Jag har inte varit med om det än, men jag ser det här som en möjlighet.

Lösning #3: Enkla alternativ till inhalatorer för eterisk olja

Dessa sista två alternativ är tekniskt övervägda metoder för passiv diffusion…

Jag älskar att använda dofttestremsor som ett snabbt och alternativ för att inhalera en eterisk olja eller blandning under en kort tidsperiod. De är avsedda att användas för att utvärdera arom, men de är ett användbart och ekonomiskt alternativ när en inhalator inte är praktisk, tillgänglig eller nödvändig för ditt ändamål. Du kan stå upp dem genom att sticka ena änden i en liten eterisk oljeflaska fylld med salt. Du kan också höja dem genom att använda de små, lätta fotomemo-klämmorna som är avsedda att visa enstaka foton.

Sist men inte minst, ett mycket självklart alternativ är användningen av en enkel bomullstuss. Men som med dofttestremsalternativet kommer aromen att försvinna ganska snabbt. För de som är intresserade av att skapa egna, mer hållbara alternativ, kan ett besök på denna webbsida specialiserad på försäljning av högkvalitativa tyger och garn, vara till stor hjälp. Där kan man hitta ett brett urval av bomullsmaterial som inte bara är miljövänliga utan också lämpar sig väl för olika DIY-projekt inom aromterapi.

Aktuellt

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljorAtt sprida eterisk olja i hemmet har blivit allt mer populärt de senaste åren med ett stort urval av diffusorer tillgängliga, allt från enkla ljusbrännare till dyra, högteknologiska, trådlösa,...

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smyckenVad är aromaterapi och smycken med eteriska oljor? Smycken som är speciellt framtagna så att de kan doftas subtilt med eteriska oljor är vanligtvis kända som aromaterapismycken eller eteriska oljors smycken . Denna form av smycken...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk oljaDiffusion av eterisk olja är processen att sprida eteriska oljor så att deras arom fyller ett rum eller ett område med den naturliga doften. Från det enkla till det utarbetade finns det många olika metoder för att sprida eteriska...