Välj en sida

Hur länge håller eteriska oljor?

Hur länge håller eteriska oljor?

FDA övervakar eller kontrollerar inte renheten eller kvaliteten på eteriska oljor, trots att forskning visar att de kan ha positiva effekter på hälsan. Innan du börjar använda eteriska oljor bör du samråda med din läkare och du bör också undersöka kvaliteten på de produkter som erbjuds av varje tillverkare. Innan du testar en ny eterisk olja bör du alltid först utföra ett plåttest.

Användningen av eteriska oljor går hand i hand med den ökande populariteten av alternativmedicin som behandlingsalternativ i den moderna medicinska världen. Dessa eteriska oljor har ett brett användningsområde, från aromaterapi till behandling och förebyggande av sjukdomar.

När man inte går igenom mycket av en olja kan man börja ifrågasätta om den blir dålig. Det korrekta svaret är ”ja, det gör de!

Vi kommer att undersöka de faktorer som leder till att eteriska oljor förstörs, samt undersöka den typiska hållbarhetstiden för enskilda eteriska oljor, med tanke på att vissa har längre hållbarhet än andra. Fortsätt läsa.

Varför går eteriska oljor ut?

Oxidation är en process som startar så snart du öppnar en helt ny flaska eller behållare med eteriska oljor och den kommer i kontakt med syre. Detta kan ta upp till två veckor. De syrebindningar som finns mellan cellerna omvandlas till kolbindningar som en del av oxidationsprocessen.

Innebär detta att eteriska oljor så småningom blir härskna eller ”dåliga”?
Även om eteriska oljor inte blir dåliga på samma sätt som livsmedel kan deras sammansättning förändras med tiden. Det är svårt att urskilja vad oljorna har omvandlats till, och därmed är det svårt att fastställa om det är säkert att använda dem eller inte.

Kort sagt bör du inte andas in förbrukade eteriska oljor och du bör inte applicera dem på huden om de redan har blivit dåliga.

Hur länge förblir eteriska oljor vanligtvis potenta när de förvaras på rätt sätt?

De flesta eteriska oljor har en hållbarhetstid, men längden på denna kan ändras beroende på oljesorten. De här tabellerna ger en översikt över den typiska längden som olika oljor kan förvaras.

Högst tre år för citrusfrukterna.

Familjen av blommor: tre till fem år

3-5 år för familjer med blad

3-5 år för en familj med rötter

Bland många andra har följande eteriska oljor en hållbarhet på minst 5 år:

a) Pépé de Terre Noire

b) Cederträ

c) Kryddnejlika

d) Copaiba

e) Frankincense

f) Ingefära

g) Patchouli-extrakt

h) rosenträd

I gurkmeja

j) ros

k) Sandelträ

l) Vetiver

Hållbarheten hos eteriska oljor – finns det något sätt att förlänga den?

Hållbarheten hos dina eteriska oljor kan förlängas med hjälp av följande förslag.

Minska din exponering för syre.

Minska den tid som flaskans lock är avstängd med så mycket som möjligt så att dina eteriska oljor inte förlorar sin styrka för snabbt och så att de inte förlorar sin hållbarhet. Ju längre behållaren står utan lock, desto mer tid har oljan att reagera med syret i den omgivande luften.

Var noga med att sätta tillbaka locket på flaskan och skruva fast det så ordentligt som möjligt. Om den inte är ordentligt fastskruvad kan syre fortfarande komma in i flaskan och påbörja oxidationsprocessen.

Håll ett säkert avstånd från både ljus och värme.

Den mest idealiska miljön för att förvara dina eteriska oljor är en kall och torr miljö, till exempel ett skåp i köket eller medicinskåpet i badrummet. Håll dina oljor borta från källor till direkt värme och ljus, inklusive solen samt alla andra sådana källor.

Det är också en bra idé att förvara dina oljor i mörkfärgade glasbehållare, oavsett om du köper dem eller tillverkar dem själv. När det gäller att förhindra oxidation är glas med en högre opakhetsklass överlägset.

När du förvarar dina oljor bör du välja mer kompakta behållare.

När flaskan öppnas kommer mindre luft att kunna fastna inuti den på grund av behållarens mindre storlek. Dina oljor kommer att få en längre hållbarhet till följd av detta eftersom det fördröjer oxidationens början och förhindrar att den uppstår tidigare än vad den normalt skulle ha gjort.

Hur kan du se om din eteriska olja har blivit dålig?

Det är viktigt att komma ihåg att hålla reda på hur lång tid det har gått efter att du öppnat en flaska olja. Att ta en tuschpenna och skriva datumet då du öppnade den på etiketten är en praktisk metod för att uppnå detta mål.

Använd tabellerna som finns ovan som en snabb referens för hållbarhetstiden och släng oljan när den når det datum som står på flaskan.

 

Även om oljan du använder inte har något datum på sig finns det ytterligare några tecken som tyder på att det kan vara dags att byta ut den:

– sedan du först öppnade flaskan har oljans doft förändrats på något sätt.

– Antingen har färgen skiftat eller så har den fått ett grumligt utseende.

– Konsistensen är annorlunda än vad den var när du först öppnade den, antingen tjockare eller tunnare.

Vilka faror är förenade med användning av utgångna eteriska oljor?

Även om du tror att den eteriska olja du köpt har blivit dålig, kanske du fortfarande undrar om det finns någon verklig fara med att fortsätta använda den. Det är inte bara lukten som förändras när den kemiska sammansättningen av eteriska oljor utsätts för oxidation, utan även smaken.

Eteriska oljor som har blivit härskna har potential att irritera huden och skapa andra obehagliga bieffekter, såsom utslag och brännskador. När de väl har utsatts för syre är vissa eteriska oljor, som t.ex. tea tree-olja och lavendelolja, kända för att framkalla obehag.

Frågan är hur länge eteriska oljor förblir effektiva.

På grund av deras unika kemiska sammansättning varierar svaren på dessa frågor beroende på vilken typ av olja som diskuteras. Med undantag för de som innehåller någon av de instabila bäraroljor som diskuterats tidigare, har de flesta majoriteten en hållbarhet på minst två år innan de börjar sönderfalla. Dessutom kan effekten av vissa bevaras i så länge som 15 år utan att försämras.

Eteriska oljor bör bytas ut minst vart tredje år, enligt flera auktoriteter. Patschuli, ylang ylang, vetiver och sandelträ är de enda undantagen från denna regel eftersom dessa fyra kryddor verkligen blir bättre med åren. Å andra sidan är den genomsnittliga livslängden för flera andra nödvändigheter betydligt längre än tre år.

I händelse av att eteriska oljor hanteras och förvaras under lämpliga förhållanden finns nedan en lista som beskriver den förväntade hållbarhetstiden för flera eteriska oljor.

Aktuellt

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthet

Hur man blandar eteriska oljor för ökad hårväxt och täthetEteriska oljor har använts i tusentals år som en form av naturlig läkning och botemedel. På senare tid har de blivit populära som ett sätt att ge håret liv och tjocklek samtidigt som de främjar tillväxten. Den...

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?

Vilka eteriska oljor kan hjälpa dig att skapa stämning för intimitet?Förspel, kramar, kyssar, champagne och ostron kan hjälpa dig att förbereda dig för intimitet. Vissa eteriska oljor har afrodisiakala egenskaper och kan få dig på humör. Forskning tyder på att flera...

Kan aromaterapi vara användbart för barn?

Kan aromaterapi vara användbart för barn?

Kan aromaterapi vara användbart för barn?Aromaterapi är en holistisk läkekonst som innebär användning av eteriska oljor, som är högkoncentrerade växtextrakt. Aromaterapi kan ha terapeutiska effekter på det fysiska och känslomässiga välbefinnandet för vuxna så väl som...

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljor

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljor

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljorNär du tittar på Aromatisk.se katalog över eteriska oljor och när du besöker välrenommerade aromaterapihandlare/leverantörer kommer du att märka att eteriska oljor inte finns kommersiellt tillgängliga för många...

De växtdelar som producerar eteriska oljor

De växtdelar som producerar eteriska oljor

De växtdelar som producerar eteriska oljorEteriska oljor kan destilleras från många olika växtdelar, inklusive rötter, stammar och stjälkar, blad, gräs eller nålar, hartser, blommor, frukter och frön. Precis som människokroppen tjänar dessa olika växtdelar olika...

Vikten av att använda botaniska namn för eteriska oljor

Vikten av att använda botaniska namn för eteriska oljor

Vikten av att använda botaniska namn för eteriska oljorEn växts vanliga namn är det namn som vi använder för att referera till en botanisk växt. Exempel på vanliga namn är eukalyptus, apelsin, kamomill och lager. Som i alla dessa exempel kan dock olika växter ibland...

Invärtes användning av eteriska oljor

Invärtes användning av eteriska oljor

Invärtes användning av eteriska oljorVarför kan jag inte hitta någon specifik information om intern användning av eteriska oljor på Aromatisk.se? Aromatisk.se är värd för miljontals personer från hela världen. Aromatisk.se besökare har olika nivåer av medvetenhet om...