Välj en sida

Guide för att utvärdera aromen hos en eterisk olja

Guide för att utvärdera aromen hos en eterisk olja

Om du är som jag är det naturligt att vilja sniffa en eterisk olja direkt från flaskan. Allvarligt, hur kan vi inte? När de eteriska oljorna som vi beställde kommer med posten vill vi så gärna öppna våra värdefulla nya aromater, lyfta varje flaska till våra näsborrar, en efter en, och ta en stor doft.

Men…

Att bedöma aromen av en eterisk olja genom att helt enkelt sniffa direkt från flaskan är inte idealiskt. Jag föreslår inte helt att du slutar sniffa dina eteriska oljor från flaskan om du strävar efter omedelbar tillfredsställelse eller ivrigt vill få ett snabbt intryck av aromen, men inte bildar en uppfattning om en viss eterisk olja genom att strikt göra det. den där. Dessutom kan ständigt öppna och stänga en eterisk oljeflaska påskynda oxidationen av oljan.

När du sniffar direkt från en eterisk oljeflaska kan den tunna halsen på flaskan vara extremt begränsande eftersom den inte tillåter en eterisk olja att helt avslöja dess komplexitet och dess fulla palett av aromatiska toner. Dessutom, om någon annan eterisk olja har kommit i kontakt med etiketten eller flaskan, kan denna aromatiska rest potentiellt störa din förmåga att exakt bedöma aromen av den eteriska oljan inuti flaskan.

När du behöver en snabb bedömning är det bättre att ta av locket till den eteriska oljan, vända locket upp och ner och sniffa insidan av locket. Med det sagt är att nosa från locket fortfarande inte det bästa sättet att helt bedöma doften av en eterisk olja. Men i allmänhet kan det ge dig en bättre övergripande idé än att lukta in i själva flaskans hals.

Rekommenderad metod för att utvärdera aromen hos en eterisk olja

Ett mycket bättre sätt att bedöma aromen av en eterisk olja är att applicera en eller två droppar eterisk olja på en dofttestremsa* och utvärdera aromen genom att sniffa på teststickan istället för flaskan eller flaskans lock.

För en mer noggrann bedömning av oljan när den förändras över tiden, utvärdera aromen genom att sniffa på remsan med bestämda tidsintervall, till exempel direkt efter applicering, och sedan igen efter en minut, 5 minuter, 10 minuter, 30 minuter, 1 timme, 6 timmar, 12 timmar och efter att 1 dag har gått. Det kan vara bra att ha en anteckningsbok för att registrera dina aromatiska utvärderingar.

Eteriska oljor består av många typer av aromatiska molekyler, även kända som beståndsdelar. Det kan finnas hundra eller fler beståndsdelar som finns naturligt i en eterisk olja. Vissa beståndsdelar väger mer än andra. De lättaste beståndsdelarna, som i parfymer ofta kallas toppnoter, avdunstar snabbast. De tyngsta, kända som basnoter, tenderar att avdunsta långsammast. Med tiden förändras aromen av en eterisk olja när de olika beståndsdelarna avdunstar. Därför kan det vara till hjälp att bedöma aromen av en eterisk olja över tid istället för enbart efter den första appliceringen.

Om du har samma botaniska typ av eterisk olja från olika leverantörer kan det vara användbart att utvärdera aromen samtidigt genom att använda en annan dofttestremsa för varje olja. Du kan sedan göra en jämförelse allt eftersom tiden går.

*Dofttestremsor är också kända doftremsor och doftfläckar. Flera AromaWeb-annonsörer säljer dem. Dofttestremsor tenderar att vara gjorda av tjockt vitt papper och är ofta (men inte alltid) cirka 6″ långa och har en unik paddelform.

Lukttrötthet

Har du någonsin varit hemma hos någon för att äta middag och omedelbart märkt den läckra doften som strömmar från köket? Till en början luktar aromen starkt. Sedan med tiden anpassar man sig till aromen och börjar knappt märka den, även om man försöker. Detta kallas lukttrötthet, ibland även känt som luktanpassning . Ett liknande tillfälligt fenomen uppstår när man luktar många aromater inom ett kort tidsintervall. Du kan inte längre helt urskilja en eterisk oljas arom eller enkelt skilja en eterisk olja från en annan. Därför är det bäst att bara utvärdera en eller två eteriska oljor åt gången.

Ta täta pauser för att minimera risken att stöta på lukttrötthet under aromatiska utvärderingar. Att lukta på kaffebönor eller choklad kan även vara till hjälp för att minimera lukttrötthet.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...