Välj en sida

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

Eteriska oljor för att lugna ett hypervigilant nervsystem

I dagens galna moderna värld kan våra nervsystem bli riktigt dysreglerade och vi kan hamna i ett tillstånd av ökad vaksamhet – och detta kan särskilt bli en utmaning under sommaren när barnen är lediga och vi jonglerar med olika ansvarsområden.

Det kanske låter som något som de flesta bara ”lever med” i ett samhälle som kräver så mycket av oss, i våra upptagna, vardagliga liv, men det är faktiskt en riktigt viktig sak att notera. För det är troligt – om du lider av att vara ”hypervigilant” – att din kropp också låter dig veta, redan, på något sätt. Din kropp kommer att känna av effekterna av att du ständigt håller utkik efter faror – och den kommer att bli stressad. Det kan bero på daglig överväldigande stress och ångest, eller det kan ha uppstått efter en betydande tid i ditt liv då du kände dig hotad. Oavsett vad som orsakade det är det symtomen som är viktiga eftersom det är vår kropp som låter oss veta att det är dags för förändring.

Om du märker att du ofta får snabbare puls, andas ytligt, känner dig spänd, spänd, nervös, rädd, ängslig och panikslagen kan det vara så att din kropp är så stressad att den oskyldigt går på högvarv och känner sig hotad. Och det är inget bra sätt att leva på – det kan få oss att känna oss väldigt olyckliga, må dåligt och bara allmänt ur balans – och det är något som jag känner väl till, eftersom jag tidigare har lidit av kroniskt trötthetssyndrom (där min kropp i princip stängde av på grund av att jag kände mig överväldigad).

På plussidan, om du läser detta och märker det nu, så är detta en möjlighet för dig att behandla detta som din väckarklocka – så att du kan börja lyssna mer på din kropp, lära dig att lugna ditt eget nervsystem och skapa mer lugn i ditt liv.

Naturligtvis är eteriska oljor ett av de mest effektiva sätten att börja läka detta eftersom de har en oerhört kraftfull effekt på att lugna nervsystemet, ett annat bra verktyg att ta till är naturlig hudvård. I synnerhet kommer alla nervtonika eller avslappnande medel att hjälpa dig att börja känna dig lugnare – när du gör det djupare arbetet för att upptäcka vad som utlöser din hypervigilans och lär dig att läka det.

Vilka eteriska oljor är bra för nervsystemet?

Det finns många eteriska oljor som har en läkande effekt på nervsystemet och som kan hjälpa vid hypervigilans.

Mina 10 bästa oljor finns nedan:

  • Bergamott – bergamott är inte bara som en kram i en flaska med sin citrusdoft, utan den kallas också ”naturens Prozac” för sina avslappnande egenskaper och för att behandla stress, nervös oro och spänningar – perfekt om ditt nervsystem är på övervarv.
  • Kamomill – en prästkrageliknande blomma som är välkänd för sina lugnande, rogivande och läkande effekter på nervsystemet.
  • Melissa – även känd som citronmeliss, denna söt doftande olja har använts i århundraden för att behandla ångest och nervösa störningar.
  • Clary Sage – en torr, mustig blommig olja, Clary Sage är en av de mest avslappnande oljorna, känd för att ha en ”euforisk” effekt och som ett lugnande medel för nerverna.
  • Rose – ett terapeutiskt lugnande medel, Rose är kraftfull för känslomässigt rotad hypervigilans.
  • Cederträ – en träig olja som är fördelaktig för behandling av nervös spänning, ångest och stress, denna olja är också utmärkt för rädsla och den mer posttraumatiska händelsen hypervigilans.
  • Sandelträ – en vacker träig olja som behandlar stress och ångest och är otroligt avslappnande för nervsystemet.
  • Valeriana – med en mustig, träig arom är denna olja ett naturligt lugnande sömnmedel som är lugnande och grundande.
  • Vetivert – en rökig, träig olja, Vetivert är oljan för ”lugn” med sin lugnande, lugnande effekt på nervsystemet.
  • Patchouli – en hypnotisk olja som är lugnande och hjälper till att balansera sinnet och känslorna.

Dagliga aromaterapiblandningar för att lugna nervsystemet

När du fokuserar på att lugna och läka nervsystemet och läka hypervigilans rekommenderar jag att du använder eteriska oljor dagligen. Det vi gör med eteriska oljor är att påminna kroppen om att lugn och ro är dess naturliga tillstånd – så ju oftare vi kan göra det, desto mer kommer våra celler att komma ihåg att vi faktiskt är säkra.

Här är några blandningar som kan hjälpa dig att komma igång – för att förstärka effekten rekommenderar jag att du kombinerar dem med andra avslappnande tekniker, t.ex. yoga, djupandning eller bad.

Nervsystemets lugnande blandning #1 – Tillsammans med djupare andning, för när du är ”i ångesten

Jag rekommenderar att du dagligen kombinerar användningen av eteriska oljor med lugnande andning för att minska symtomen på hypervigilans. Något så enkelt som ”lådandning” där du reglerar din andning genom att visualisera en låda med fyra sidor och andas in i 4 sekunder, håller andan i 4 sekunder, andas ut i 4 sekunder, håller andan i 4 sekunder och sedan upprepar i några omgångar.

Medan du gör detta skulle jag rekommendera följande diffusorblandning:

Blanda 3 droppar bergamott, 3 droppar cederträ och 1 droppe romersk kamomill i vatten i en elektrisk diffusor eller ljusbrännare och diffusera i rummet i 30 minuter åt gången.

Nervsystemets lugnande blandning #2 – Tillsammans med kroppsövningar (yoga, vagusnervstimulering, dans, massage, etc)

Jag rekommenderar starkt att du rör på kroppen för att hjälpa dig att börja återta ditt nervsystem – antingen via yoga, dans eller någon form av vagusnervstimulering som hjälper dig att ansluta till känslorna i din kropp. När vi gör det börjar vi äga vår kraft att läka och välja lugn.

Använd följande oljeblandning för att massera in i huden som en förberedelse för att vara i din kropp (även massage i sig är ett bra sätt att lugna din kropp och ditt nervsystem).

Blanda 3 droppar Patchouli, 2 droppar Melissa och 1 droppe Rose tillsammans i 15 ml bärarolja, t.ex. druvkärneolja, och blanda väl – applicera på kroppen, före kroppsarbetet, via försiktig massage, i allmän riktning mot hjärtat. Du kanske vill fokusera på nacke och fötter.

Nervsystemets lugnande blandning #3 – Vid sidan av bad

Att bada är alltid ett underbart sätt att sjunka ner i en känsla av näring och omsorg, så min sista rekommendation är en blandning för ett lugnande nattbad, som hjälper till att lugna ditt överstimulerade nervsystem inför sänggåendet.

Använd följande blandning i ditt nattbad:

Blanda 3 droppar Clary Sage, 2 droppar Sandalwood och 1 droppe Vetivert i 15 ml Base Formula Bath Oil eller Shower Gel, och häll i det varma, rinnande badvattnet. Koppla ur telefonen, tänd några ljus, stäng alla fönster och dörrar och ägna 30 minuter åt att andas in dofterna och koppla av innan du går och lägger dig.

Det här är mina favoritblandningar som lugnar nervsystemet, men du kan också vara kreativ och blanda de oljor du gillar, och följa förhållandet mellan eterisk olja och bärarolja som anges ovan. Ditt luktsinne brukar vara en bra guide till vad din kropp behöver.

Gör det djupare arbetet – hur man identifierar den djupare utlösande faktorn

Det vi har beskrivit här fungerar verkligen för att lugna ett aktiverat nervsystems symptom. Om du upplever hypervigilans skulle jag också rekommendera att du arbetar lite djupare med en guide som kan hjälpa dig att läka de underliggande djupare orsakerna. En bra bok att komma igång med är Waking the Tiger av Peter Levine som pratar om trauma och hur det kan fastna i kroppen.

Aktuellt

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljorAtt sprida eterisk olja i hemmet har blivit allt mer populärt de senaste åren med ett stort urval av diffusorer tillgängliga, allt från enkla ljusbrännare till dyra, högteknologiska, trådlösa,...

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smyckenVad är aromaterapi och smycken med eteriska oljor? Smycken som är speciellt framtagna så att de kan doftas subtilt med eteriska oljor är vanligtvis kända som aromaterapismycken eller eteriska oljors smycken . Denna form av smycken...

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...