Välj en sida

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism

Så många kvinnor kämpar med sitt självförtroende i dagens värld. Det finns så mycket jämförelser, och sociala medier har allas ”bästa sidor” överallt, att det kan få människor att känna att de inte är tillräckligt självsäkra. Och på grund av detta kan många av oss lida av dålig självkänsla, vilket gör att vi gömmer oss, undviker situationer och inte visar upp oss i vår rätta dager, som oss själva.

Och där det finns utmaningar med självförtroendet finns det oftast också utmaningar med ”perfektionism” någonstans; jämförelse är en enorm faktor i dagens epidemi av bristande självförtroende. Det finns en idé i vår galna moderna värld om att vi alla måste framstå som ”perfekta”. Perfektionism och brist på självförtroende är något som så många människor lider av – så om det är du, läs vidare.

Jag känner till det väl, för jag har också varit där – och jag har särskilt sett att det kan dyka upp för kvinnor som är här för att vara healers – så om du också är en blivande aromaterapeut som läser detta, så vet att lidande med vårt förtroende som healer är en vanlig sak som kan hända när vi går in i vår resa.

Och aromaterapi kan verkligen hjälpa till att läka detta sår, frigöra vår perfektionism och bygga upp självförtroendet. Det finns några fantastiska eteriska oljor som hjälper till att frigöra känslor som uppstår när vi känner oss osäkra – så jag kommer att dela med mig av mina 10 bästa eteriska oljor för att läka brist på självförtroende och perfektionism, tillsammans med sätt att arbeta med oljorna i blandningar – och några bonusbefriande ”dagboksuppmaningar” som hjälper dig att äga ditt självförtroende.

De 10 bästa eteriska oljorna mot bristande självförtroende och perfektionism

Det finns så många oljor som kan hjälpa dig att stärka självförtroendet, och jag har valt ut mina 10 bästa utifrån deras mentala och känslomässiga egenskaper – de kan vara avslappnande, antidepressiva eller oljor som hjälper dig att acceptera dig själv.

 • Patchouli – en av mina favoritoljor för att stärka självförtroendet, denna rika, mustiga, örtiga olja är hypnotisk, avslappnande och bra för att balansera känslor – och den är också riktigt bra för att lugna sinnet; och får dig att känna dig lugnare och mer hemma med dig själv.
 • Geranium – en söt, blommig olja, Geranium har en särskild affinitet med hormonerna, så den är särskilt tjänlig för självförtroende som sjunker i tider av hormonell obalans – till exempel pubertet, menstruation eller klimakteriet – eller förändring.
 • Bergamott – en upplyftande olja som är särskilt användbar när du har problem med dåligt självförtroende – det är en utmärkt ångestdämpande olja som kan hjälpa till när självkänslan är på upphällningen. Om din brist på självkänsla verkligen påverkar dig kan du arbeta med denna olja för att lugna dig själv.
 • Ros – med en djup, blommig doft är denna olja bra för att bearbeta sorg eller förlust, så om du har dålig självkänsla på grund av någon form av sorg är det här din olja. En kraftfull lugnande olja som är utmärkt för att släppa loss känslor, inklusive brist på självförtroende.
  Lavendel – med en örtig, blommig doft är lavendel en helande och balanserande olja för känslor som lugnar nerverna – när vi saknar självförtroende kan våra nervsystem gå på högvarv, och lavendel är den perfekta oljan för att lugna detta.
 • Sandelträ – med en söt, träig doft är detta en meditativ olja som lugnar sinnet – perfekt för att dämpa det tjat som säger att du borde vara mer perfekt, eller tvånget att jämföra dig med andra. Den har också en affinitet för urinvägarna, som inom kinesisk medicin förknippas med vattenelementet – och med rädsla. Om du är rädd för att inte vara tillräckligt perfekt är detta en bra olja.
 • Cypress – en underbar träig, kryddig olja som sägs kunna stoppa negativa känslor omedelbart, så den hjälper till att lindra känslor när du känner dig riktigt triggad av tanken på perfektionism och saker som inte är ”tillräckligt” eller ”rätt”. Den hjälper också till att frigöra stagnerad energi, t.ex. idén att vi måste jämföra oss med andra.
 • Grapefrukt – med en syrlig citrusarom är denna glada olja ganska stimulerande och föryngrande och kan lindra känslor och hjälpa till vid nervös utmattning. Den är också bra för att hjälpa dig att fokusera om och koncentrera dig på en mer positiv berättelse om dig själv (när du har mött dig själv i dina känslor och tillåtit dig själv att känna och uttrycka hur du känner).
 • Melissa – denna varma, söta citronolja är upplyftande och lugnande för nervsystemet och påminner oss om hur lätt livet är när vi kan acceptera den vi är, istället för att försöka vara perfekta. Den anses lindra problem och stärka självförtroendet när man känner sig sårbar och osäker.
 • Cederträ – en träig, balsamisk olja som är utmärkt för att övervinna rädsla och främja mod och inre styrka, vilket gör den utmärkt när du är mitt uppe i att lida av brist på självförtroende.

Blandningar och ritualer med eteriska oljor

Så hur kan vi sammanföra dessa oljor i blandningar för att hjälpa till att läka bristande självförtroende och perfektionism? Först och främst vill jag säga att det kan vara en lång och kontinuerlig resa att alkemisera våra utmaningar med självförtroendet – eteriska oljor kommer inte bara att ”fixa” det åt oss, men de hjälper oss att börja lugna vårt nervsystem, förändra den skrämmande och självförtroendefientliga kemin i våra kroppar och sakta ner så att vi kan komma i djupare samklang med vår egen känsla av inre visdom och kraft. De kommer att hjälpa oss att förändra kemin i våra celler så att vi kan börja ta itu med de underliggande orsakerna och såren hos vårt inre barn som skapar brist på självförtroende för oss.

Min rekommendation är att skapa några aromaterapiblandningar som du kan arbeta med när du tar itu med några av de bakomliggande orsakerna, kanske genom att skriva dagbok, röra på kroppen eller genom meditation – eller till och med tillsammans med en guide eller terapeut.

Som alltid delar jag med mig av blandningar nedan för att du ska kunna börja med detta, och jag uppmanar dig att blanda och matcha eteriska oljor som du känner dig dragen till (samtidigt som du håller dig till samma totala förhållande mellan bärarolja och droppar eteriska oljor).

Blandning för paus i mitten av nedsmältningen

En av de saker jag vet att jag har lidit av är ”härdsmältor” när jag triggas av att inte vara självsäker eller inte känna mig perfekt ”nog” – och jag vet att eteriska oljor kan vara ett kraftfullt ”mönsteravbrott” för när vi är fångade i perfektionistiska jämförelser och självförtroendespiraler. Om vi kan stanna upp och fånga oss själva i den processen (var det än är) och vara lite snällare mot oss själva, kan vi få fram våra eteriska oljor och hjälpa våra kroppar med en kemisk förändring som hjälper oss att känna oss mer känslomässigt grundade, istället för att fortsätta i den spiralen.

Blanda 3 droppar Patchouli, 3 droppar Cypress och 1 droppe Lavendel i vatten i en elektrisk diffusor eller ljusbrännare och omedelbart när du märker att du befinner dig i en spiral, börja diffusera oljorna, medan du hyllar dig själv för att du upptäckte det och valde att hedra dig själv istället.

Kontemplativ badlycka

Ibland när vi känner oss överväldigade av dåligt självförtroende kan det skapa ångest, och det bästa här är att ge oss själva en lugnande och bortskämd upplevelse för att låta våra kroppar och sinnen veta att vi är värdiga, precis som vi är. Jag rekommenderar att du gör det som känns bäst för dig, men en sak som jag vet att jag blir lugnad av är att bada i eteriska oljor.

Blanda 3 droppar sandelträ, 2 droppar bergamott och 1 droppe ros i 15 ml Bath Oil eller SLS Free Shower Gel och häll det i det varma badvattnet, stäng fönstren och luta dig tillbaka och slappna av. Du kanske vill fundera över vilken del av dig som känner att du borde ”vara mer” eller ”göra mer” – och föra en dialog med den del av dig som känner att du saknar självförtroende och fråga henne ”varför” – om det hjälper. Eller så kan du bara ligga och meditera över vad du behöver för att må bättre.

Massage för cellförändringar

När vi känner oss mindre triggade är det faktiskt den bästa tiden att arbeta med att läka vår brist på självförtroende, självkänsla och tvång att vara perfekta. Så jag rekommenderar att du, när du känner dig ganska ”ok”, börjar öppna upp för att ta itu med de bakomliggande orsakerna. Jag kommer att dela med mig av några tips för att skriva dagbok i nästa avsnitt, om du skulle vilja göra det – men jag vill också uppmana dig att göra en massageblandning som du kan använda innan du börjar, för att öppna dig för cellförändring av de gamla berättelser du bär på som gör att du inte känner dig trygg i din fullhet. Och om du inte är redo för dessa undersökningar kommer den här blandningen ändå att vara till stort stöd.

Blanda 3 droppar Melissa, 2 droppar Grapefrukt och 1 droppe Geranium i 15 ml av en bärarolja, t.ex. druvkärneolja. Applicera detta på hela kroppen för att låta transformationsoljorna verka på en djup cellulär nivå, som om du hade fått en massage – och gå in i följande resa för att förstå vad som ligger bakom lågt självförtroende.

Ta itu med de bakomliggande orsakerna – tips för dagboksanteckningar

Slutligen, innan vi går in på dessa, är inbjudan här att försöka ha lite självmedkänsla för de delar av dig som känner brist på självförtroende. Jag vet att det inte känns så, men du är helt perfekt som du är, i din naturliga sanning; ändå håller du någonstans inom dig fast vid någon gammal historia som får dig att känna att du inte är det. Så min fråga är:

För det första, är du redo att börja belysa vad som kan ligga bakom din brist på självförtroende? Detta är en viktig fråga att verkligen fundera över innan du går in i denna undersökning eftersom den kan avslöja saker som du inte har sett tidigare.

För det andra, om du är det, vad är det då som tenderar att utlösa din brist på självförtroende? Är det en speciell sak som utlöser ett anfall av låg självkänsla? Finns det en dold önskan där inne, eller ett dolt ”nej” där inne som inte hörs? Finns det en dold ”gammal historia” som vill ha lite kärlek?

Vad skulle det betyda om du inte var perfekt? Vilken är den djupare rädslan bakom det? Fortsätt med den tills du kommer till den djupaste rädslan.

Kan du ha lite kärleksfull självmedkänsla för dig själv där du är? Hur skulle det se ut?

Detta är ett sätt att gå in på den djupare orsaken, men jag rekommenderar att du hittar sätt att visa dig själv lite mer kärleksfull vänlighet och medkänsla – och det bästa sättet att börja med det är att börja avsätta lite tid för att använda eteriska oljor för att ge dig själv lite tid att gå inåt.

Mycket nöje – och låt oss veta om något dyker upp.

Aktuellt

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljor

Fördelarna med att sprida rena och naturliga eteriska oljorAtt sprida eterisk olja i hemmet har blivit allt mer populärt de senaste åren med ett stort urval av diffusorer tillgängliga, allt från enkla ljusbrännare till dyra, högteknologiska, trådlösa,...

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smycken

Aromaterapi och eteriska oljor smyckenVad är aromaterapi och smycken med eteriska oljor? Smycken som är speciellt framtagna så att de kan doftas subtilt med eteriska oljor är vanligtvis kända som aromaterapismycken eller eteriska oljors smycken . Denna form av smycken...

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...