Välj en sida

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättning

När du köper eteriska oljor är det inte ovanligt att hitta enorma prisskillnader mellan företag. För den individ som är ny på att handla eteriska oljor kan kostnadsskillnaden mellan leverantörer av eteriska oljor vara skrämmande.

I många fall kan den nya eteriska oljeanvändaren helt enkelt handla genom att välja ett företag som de hittar som är billigast. Eller så kanske han/hon sätter blind tillit till företaget som hans/hennes vänner ”påstår” är det enda företaget som säljer riktigt rena eteriska oljor.

Akta dig för att gå i någon av de två riktningarna…

De billigaste oljorna erbjuder inte alltid samma terapeutiska värde som de som köps från säljare som investerar mer omsorg och kostnader i destillering, lagring och transport av sina oljor.

På andra sidan av spektrumet, var försiktig med alla företag som hävdar att hans/hennes oljor är de enda rena oljor som finns tillgängliga. Det är som att säga att bara en fruktträdgård i världen växer, skördar och säljer verkligt ekologiska äpplen. (Inte ett perfekt exempel, men jag hoppas att du förstår vart jag är på väg med det). Det finns faktiskt förfalskade eller falska eteriska oljor på marknaden som vi måste vara försiktiga med.

Så varför kostar ” lavendelolja ” mer än ” apelsinolja ?” Varför kostar ett företags ” Cinnamon Oil ” så mycket mer än ett annats? Varför skulle jag inte bara köpa den billigaste eteriska oljan jag borde hitta? Eller å andra sidan, varför skulle jag inte bara köpa den dyraste oljan eller märket som min syster/dotter/vän påstår är det renaste i världen?

Den här artikeln är avsedd att ge en översikt och besvara dessa frågor.

Specifika botaniska arter

Många botaniska arter kan gå under samma vanliga namn. Kanel, lavendel, eukalyptus och kamomill kommer att tänka på, men det finns andra. Till exempel kan ”kamomillolja” hänvisa till oljor extraherade från Chamaemelum nobile , Matricaria recutita eller Anthemis nobilis. Oljepriset kan inte bara variera mellan arterna, utan även de terapeutiska fördelarna och säkerhetsåtgärderna. Se alltid till att känna till det botaniska (latinska) namnet på en given olja och använd det när du undersöker terapeutiska egenskaper, säkerhetsåtgärder och när du jämför prissättningen av oljor mellan företag.

Specifika växtdelar som ingår i extraktionen

En olja som utvinns från bladen på ett träd kan skilja sig i arom, terapeutiska egenskaper och säkerhetsåtgärder än en olja som utvinns från barken på samma träd. Cinnamon Bark Oil och Cinnamon Leaf Oil båda utvunna är bra exempel. Även om båda oljorna utvinns från exakt samma Cinnamomum zeylanicum- träd, kommer barkoljan i allmänhet att bli dyrare. Även om barkoljan utgör större risker för hudsensibilisering är barkoljan i allmänhet att föredra.

Konventionell kontra certifierad ekologisk

Oljor som är destillerade från certifierade ekologiska grödor och uppfyller kraven för ekologisk certifiering kostar i allmänhet mer än de av samma art som odlas på konventionellt (icke-ekologiskt) sätt.

Kostnad för att odla och skörda det botaniska

Vissa växter är dyrare att odla och skörda än andra. Till exempel måste jasminblommor handplockas . Kvaliteten på grödan kan också påverka kostnaden för en eterisk olja, precis som när man bakar eller lagar rawfood. Vissa odlare är mycket mer noggranna med den omsorg de ger sina grödor, och att tid, omsorg och extra kostnader kan öka prissättningen på oljan.

Extraktionsmetod

Medan de flesta eteriska oljor är ångdestillerade, är de flesta citrusoljor kallpressade (men ångdestillerade citrusoljor blir allt vanligare som ett alternativ till kallpressade citrusoljor som är fototoxiska). Dessutom är vissa växter allmänt tillgängliga som både en ångdestillerad eterisk olja eller som ett lösningsmedelsextrakt absolut. Rose Oil ( Rosa damascena ) kommer att tänka på. Den finns både som en eterisk olja, känd som Rose Otto och som Rose Absolute. Rose Otto är generellt sett dyrare än Rose Absolute eftersom det är dyrare att producera.

Eterisk olja mängd

Vissa växter kräver mycket mer växtmaterial än andra för att producera eterisk olja. 

Overhead

Personallöner, verktyg, hyra/hypotek, marknadsföring, utveckling och underhåll av webbplatser, handelsgruppsavgifter, produktforskning och testning och fortlöpande utbildning är exempel på några av de allmänna utgifterna som företag står inför. Generellt sett gäller att ju högre ett företags omkostnader är, desto mer behöver de ta betalt för sina produkter.

Etiketter och förpackningar

Flaskor och etiketter, inklusive uppmärksamhet på detaljer i tryckning/design och tillhandahållen information kan påverka en oljas kostnad. Detta kan listas under overhead, men det är värt att nämna det speciellt.

GC/MS-testning

Vissa företag äger sin egen GC/MS-testutrustning och har utbildad personal ombord som kan utföra och tolka resultaten. Vissa företag skickar prover på oljorna de köper till kvalificerade laboratorier för testning och analys. På andra sidan av spektrumet utför vissa företag inga tester och kräver inte att deras leverantör tillhandahåller tester. Detta kan listas under overhead, men det är värt att nämna det speciellt. 

Företag med distributörer/representanter

Oljor köpta från företag som underhåller reps/konsulter/distributörer som har en ”downline” har en tendens att bli dyrare.

Ren vs. blandad i bärarolja

När du jämför oljor mellan företag, se till att du jämför priset på outspädda eteriska oljor från båda företagen eftersom vissa företag säljer eteriska oljor förutspädda i bäraroljor. Vissa eteriska oljor är lagligen mycket värdefulla och dyra. För att göra oljan mer överkomlig för kunderna erbjuder vissa företag den dyrbara eteriska oljan förspädd i en bärarolja. Ansedda företag gör det mycket tydligt för sina kunder att oljan är förutspädd och tillhandahåller utspädningsförhållandet och den specifika bärarolja som den dyrbara oljan har spätts ut i. Det är absolut inget fel med att avsiktligt köpa förutspädda eteriska oljor. Men det finns också några skrupelfria företag som är vaga med sina märkningar/beskrivningar, och det kan vara svårt för vissa människor att upptäcka att det är en utspädd olja. Innan du hoppar för att köpa den där dyrbara oljan som verkar vara prissatt så mycket lägre än alla andra, dubbelkolla att det inte är en förutspädd olja.

Storlek/kvantitet köpt

Ju större belopp som köps, desto lägre tenderar oljans pris per uns att vara.

Tillgång och efterfrågan på eterisk olja

Priset på eterisk olja varierar beroende på tillgänglighet och efterfrågan på marknaden.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...