Välj en sida

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

Låt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som artrit, nervskada och cancerrelaterad smärta – eller det kan också orsakas av förändringar i kroppen efter en skada eller sjukdom – t.ex. en stukning, ett brutet ben eller en infektion. Oavsett orsak är en sak klar; det är inte trevligt att leva med smärta.

Min egen syn på detta är ganska radikal, eftersom jag ser alla smärtsymptom som ett budskap från vår kropp som talar om för oss var vi är ur balans och harmoni i våra liv. Ibland har denna obalans inte märkts under åren, med oss som ignorerar tecken och symptom som ropade på oss, innan vi hamnade i djup smärta. Jag levde med kronisk smärta i många år när jag hade kroniskt trötthetssyndrom – och ännu mer nyligen när jag hade Bells pares – och en sak jag vet är att med konsekvens och beslutsamhet är det möjligt att lindra. Min egen erfarenhet har visat mig att min kropp kommer att tala om för mig om jag har pressat mig för hårt, och jag behöver sakta ner, stämma av och lyssna på dess visdom. När vi inte är vana vid att lyssna på våra kroppar kommer de att ropa på oss först. Sakta men säkert, om vi lyssnar, kan smärta minskas genom att följa vad våra kroppar ber om.

Eteriska oljor kan vara avgörande i den processen; och de är naturens medicin. Högpotenta växtextrakt har använts i antika kulturer i åratal. Om vi arbetar med oljor som har smärtlindrande egenskaper kan de direkt lindra smärtsymptom, och – om inte annat, är aromaterapi en utmärkt självhanteringsteknik som verkligen kan hjälpa oss att slappna av och främja sömn – vilket gör oss mycket gott när vi är i smärta. Kronisk smärta kan skapa mycket stress och ångest, vilket bara förvärrar det; så, ju mer vi kan slappna av, desto mer kan vi känna igen spänning i kropp och sinne, släppa taget om det och lindra muskelspänningar – och då kommer vi att frigöra endorfiner, som är kroppens naturliga smärtstillande medel.

Så, vilka eteriska oljor är hjälpsamma när vi lider på detta sätt? Låt oss titta på oljorna du kan använda, både direkt för smärtsymptom och för avslappning.

Observera: Om du tar mediciner, kontrollera med din läkare innan du använder oljor för eventuella kontraindikationer.

Eteriska oljor för smärtsymptom

Våra främsta eteriska oljor för kroniska smärtsymptom är de som erbjuder antiinflammatoriska och antispasmodiska egenskaper, eftersom dessa två saker verkligen hjälper när vi upplever obehag.

Mynta
Mynta är en mintig olja, ångdestillerad från bladen och blommande toppar av myntaörten. Det är naturens äldsta medicinska smärtstillande olja och är en av de bästa smärtlindrande oljorna, oavsett om det gäller muskelvärk, huvudvärk, migrän, matsmältningsvärk eller annan typ av smärta. Den är en antiinflammatorisk olja och är ganska stimulerande – så den lyfter också sinnet och känslorna.

Blandar sig bra med Lavendel, Eukalyptus och Bergamott.

Sandelträ
Sandelträ är en träig olja, destillerad från det lilla städsegröna trädet. Den är både antiinflammatorisk och antispasmodisk – och också ganska lugnande, så den är bra för stress, ångest, nervspänning och lågt humör. Det är en utmärkt olja för urinvägarna, kramp och spänning.

Blandar sig bra med Bergamott, Patchouli och Rökelse.

Ingefära
Ingefära är en träig olja, härledd från de oskalade torkade rötterna av växten Zingiber officinale. Den är utmärkt för svaghet och nervös utmattning och är också värmande, cirkulationsstimulerande, smärtlindrande och antiinflammatorisk. Utmärkt för reumatoid artrit, IBS, fibromyalgi, led- och muskelsmärta och magen, detta är en allsidig underbar olja för kronisk smärta.

Blandar sig bra med Lavendel, Kryddnejlika och Apelsin.

Eukalyptus
Eukalyptus är en kamferaktig olja, ångdestillerad från kvistar och blad av eukalyptusträdet. Det är en underbar antiinflammatorisk olja, bra för neuralgi och muskler och leder eftersom den drar ihop blodkärlen.

Blandar sig bra med Rökelse, Lavendel och Citron.

Rökelse
Rökelse är en träig olja, ångdestillerad från kådan från trädet Boswellia carterii. Det är en forntida olja som används för nervspänning, stress och panik. Den är också smärtlindrande tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.

Blandar sig bra med Lavendel, Sandelträ och Citron.

Kryddnejlika
Kryddnejlika är en varm, kryddig olja, destillerad från blomknopparna av kryddnejlikträdet. Det är en utmärkt smärtlindrande olja, särskilt när det gäller tandvärk eller andra typer av akut smärta. Dess smärtstillande egenskaper kommer från den höga koncentrationen av eugenol, vilket gör den till en av de mest kraftfulla eteriska oljorna för smärtlindring.

Blandar sig bra med Ros, Lavendel och Citron.

Lavendel
Lavendel är kanske den mest kända av alla eteriska oljor och för goda skäl. Det är en mycket mångsidig olja som är lugnande, avslappnande, antiinflammatorisk och smärtlindrande. Det är perfekt för muskel- och ledvärk, huvudvärk och migrän. Dessutom är dess lugnande egenskaper idealiska för att minska stress och ångest, vilket ofta följer med kronisk smärta.

Blandar sig bra med nästan alla oljor, inklusive Rosmarin, Kamomill och Bergamott.

Rosmarin
Denna kamferaktiga olja, destillerad från blommor och blad, är särskilt användbar för muskelspänningar och värk. Det är också stimulerande och kan hjälpa till med mental klarhet och koncentration, vilket kan vara användbart om smärtan gör det svårt att fokusera.

Blandar sig bra med Lavendel, Pepparmynta och Eukalyptus.

Applicering av eteriska oljor

När du använder eteriska oljor för smärtlindring är det viktigt att alltid späda dem med en bärareolja som jojobaolja, sötmandelolja eller kokosolja. Ett generellt förhållande är 5 droppar eterisk olja till 10 ml bärareolja. Denna blandning kan sedan masseras in i det smärtsamma området.

Viktigt att komma ihåg

Medan eteriska oljor kan vara kraftfulla allierade i kampen mot smärta, bör de inte ses som en total lösning. Det är viktigt att samarbeta med läkare eller andra medicinska experter för att diagnostisera orsaken till smärtan och utveckla en omfattande behandlingsplan. Eteriska oljor kan vara en del av den planen, men de bör användas i kombination med andra terapier och behandlingar, som exempelvis vegansk makeup.

Och slutligen, alltid utför en hudlapp test innan du applicerar en ny eterisk olja för att säkerställa att du inte är allergisk eller överkänslig mot den.

 

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...