Välj en sida

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

De 10 bästa eteriska oljorna mot kronisk smärta

Låt oss prata om kronisk smärta. Globalt beräknas 20% av befolkningen lida av kronisk smärta, vilket klassificeras som smärta som varar mer än 3 månader och kan uppkomma även utan skada. Det kan inkludera saker som artrit, nervskada och cancerrelaterad smärta – eller det kan också orsakas av förändringar i kroppen efter en skada eller sjukdom – t.ex. en stukning, ett brutet ben eller en infektion. Oavsett orsak är en sak klar; det är inte trevligt att leva med smärta.

Min egen syn på detta är ganska radikal, eftersom jag ser alla smärtsymptom som ett budskap från vår kropp som talar om för oss var vi är ur balans och harmoni i våra liv. Ibland har denna obalans inte märkts under åren, med oss som ignorerar tecken och symptom som ropade på oss, innan vi hamnade i djup smärta. Jag levde med kronisk smärta i många år när jag hade kroniskt trötthetssyndrom – och ännu mer nyligen när jag hade Bells pares – och en sak jag vet är att med konsekvens och beslutsamhet är det möjligt att lindra. Min egen erfarenhet har visat mig att min kropp kommer att tala om för mig om jag har pressat mig för hårt, och jag behöver sakta ner, stämma av och lyssna på dess visdom. När vi inte är vana vid att lyssna på våra kroppar kommer de att ropa på oss först. Sakta men säkert, om vi lyssnar, kan smärta minskas genom att följa vad våra kroppar ber om.

Eteriska oljor kan vara avgörande i den processen; och de är naturens medicin. Högpotenta växtextrakt har använts i antika kulturer i åratal. Om vi arbetar med oljor som har smärtlindrande egenskaper kan de direkt lindra smärtsymptom, och – om inte annat, är aromaterapi en utmärkt självhanteringsteknik som verkligen kan hjälpa oss att slappna av och främja sömn – vilket gör oss mycket gott när vi är i smärta. Kronisk smärta kan skapa mycket stress och ångest, vilket bara förvärrar det; så, ju mer vi kan slappna av, desto mer kan vi känna igen spänning i kropp och sinne, släppa taget om det och lindra muskelspänningar – och då kommer vi att frigöra endorfiner, som är kroppens naturliga smärtstillande medel.

Så, vilka eteriska oljor är hjälpsamma när vi lider på detta sätt? Låt oss titta på oljorna du kan använda, både direkt för smärtsymptom och för avslappning.

Observera: Om du tar mediciner, kontrollera med din läkare innan du använder oljor för eventuella kontraindikationer.

Eteriska oljor för smärtsymptom

Våra främsta eteriska oljor för kroniska smärtsymptom är de som erbjuder antiinflammatoriska och antispasmodiska egenskaper, eftersom dessa två saker verkligen hjälper när vi upplever obehag.

Mynta
Mynta är en mintig olja, ångdestillerad från bladen och blommande toppar av myntaörten. Det är naturens äldsta medicinska smärtstillande olja och är en av de bästa smärtlindrande oljorna, oavsett om det gäller muskelvärk, huvudvärk, migrän, matsmältningsvärk eller annan typ av smärta. Den är en antiinflammatorisk olja och är ganska stimulerande – så den lyfter också sinnet och känslorna.

Blandar sig bra med Lavendel, Eukalyptus och Bergamott.

Sandelträ
Sandelträ är en träig olja, destillerad från det lilla städsegröna trädet. Den är både antiinflammatorisk och antispasmodisk – och också ganska lugnande, så den är bra för stress, ångest, nervspänning och lågt humör. Det är en utmärkt olja för urinvägarna, kramp och spänning.

Blandar sig bra med Bergamott, Patchouli och Rökelse.

Ingefära
Ingefära är en träig olja, härledd från de oskalade torkade rötterna av växten Zingiber officinale. Den är utmärkt för svaghet och nervös utmattning och är också värmande, cirkulationsstimulerande, smärtlindrande och antiinflammatorisk. Utmärkt för reumatoid artrit, IBS, fibromyalgi, led- och muskelsmärta och magen, detta är en allsidig underbar olja för kronisk smärta.

Blandar sig bra med Lavendel, Kryddnejlika och Apelsin.

Eukalyptus
Eukalyptus är en kamferaktig olja, ångdestillerad från kvistar och blad av eukalyptusträdet. Det är en underbar antiinflammatorisk olja, bra för neuralgi och muskler och leder eftersom den drar ihop blodkärlen.

Blandar sig bra med Rökelse, Lavendel och Citron.

Rökelse
Rökelse är en träig olja, ångdestillerad från kådan från trädet Boswellia carterii. Det är en forntida olja som används för nervspänning, stress och panik. Den är också smärtlindrande tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.

Blandar sig bra med Lavendel, Sandelträ och Citron.

Kryddnejlika
Kryddnejlika är en varm, kryddig olja, destillerad från blomknopparna av kryddnejlikträdet. Det är en utmärkt smärtlindrande olja, särskilt när det gäller tandvärk eller andra typer av akut smärta. Dess smärtstillande egenskaper kommer från den höga koncentrationen av eugenol, vilket gör den till en av de mest kraftfulla eteriska oljorna för smärtlindring.

Blandar sig bra med Ros, Lavendel och Citron.

Lavendel
Lavendel är kanske den mest kända av alla eteriska oljor och för goda skäl. Det är en mycket mångsidig olja som är lugnande, avslappnande, antiinflammatorisk och smärtlindrande. Det är perfekt för muskel- och ledvärk, huvudvärk och migrän. Dessutom är dess lugnande egenskaper idealiska för att minska stress och ångest, vilket ofta följer med kronisk smärta.

Blandar sig bra med nästan alla oljor, inklusive Rosmarin, Kamomill och Bergamott.

Rosmarin
Denna kamferaktiga olja, destillerad från blommor och blad, är särskilt användbar för muskelspänningar och värk. Det är också stimulerande och kan hjälpa till med mental klarhet och koncentration, vilket kan vara användbart om smärtan gör det svårt att fokusera.

Blandar sig bra med Lavendel, Pepparmynta och Eukalyptus.

Applicering av eteriska oljor

När du använder eteriska oljor för smärtlindring är det viktigt att alltid späda dem med en bärareolja som jojobaolja, sötmandelolja eller kokosolja. Ett generellt förhållande är 5 droppar eterisk olja till 10 ml bärareolja. Denna blandning kan sedan masseras in i det smärtsamma området.

Viktigt att komma ihåg

Medan eteriska oljor kan vara kraftfulla allierade i kampen mot smärta, bör de inte ses som en total lösning. Det är viktigt att samarbeta med läkare eller andra medicinska experter för att diagnostisera orsaken till smärtan och utveckla en omfattande behandlingsplan. Eteriska oljor kan vara en del av den planen, men de bör användas i kombination med andra terapier och behandlingar, som exempelvis vegansk makeup.

Och slutligen, alltid utför en hudlapp test innan du applicerar en ny eterisk olja för att säkerställa att du inte är allergisk eller överkänslig mot den.

 

Aktuellt

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk olja

Miljövänliga alternativ för inhalator för eterisk oljaEterisk oljeinhalatorer är också kända som nasala inhalatorer , aromaterapiinhalatorer och ibland aromstickor eller sniffy sticks. Jag älskar att använda eteriska oljeinhalatorer när jag är ute och går. Inhalatorer...

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Aromaterapi och eterisk olja inhalatorer

Guide till spridare för eterisk oljaAromaterapiinhalatorer är också kända som personliga inhalatorer , eteriska oljeinhalatorer och ibland sniffy sticks. Vad är aromaterapiinhalatorer? Aromaterapiinhalatorer omsluter en koncentrerad mängd eterisk olja och är ett...

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk olja

Guide till spridare för eterisk oljaDiffusion av eterisk olja är processen att sprida eteriska oljor så att deras arom fyller ett rum eller ett område med den naturliga doften. Från det enkla till det utarbetade finns det många olika metoder för att sprida eteriska...

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta dig

Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet: Köpare akta digIngen svensk statlig myndighet eller allmänt accepterad organisation "betygsätter" eller "certifierar" eteriska oljor som terapeutisk kvalitet, medicinsk kvalitet eller aromaterapiklass. Det finns ingen formellt...

Aromaterapiprodukter

Aromaterapiprodukter

Aromaterapi produktlistaTips om vad du ska leta efter när du handlar aromaterapiprodukter (och vad du ska se upp med!) I den här artikeln refererar jag löst till alla flyktiga aromaterapioljor inklusive eteriska oljor, absoluter och CO2 tillsammans som "eteriska...

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlista

Aromaterapi produktlistaNedan är ett urval av de typer av aromaterapiprodukter som är allmänt tillgängliga. Vissa produkter kan gälla för flera kategorier. Den här listan medföljer den detaljerade artikeln om hur man köper aromaterapiprodukter . Emotionellt välmående...

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljor

Ekologiska eteriska oljorI den här artikeln hänvisar jag löst till alla flyktiga organiska aromatiska oljor inklusive eteriska oljor och CO2 tillsammans som "organiska eteriska oljor." Generellt sett är certifierade ekologiska eteriska oljor vanligtvis överlägsna...

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk olja

Vad du ska leta efter när du handlar böcker om eterisk oljaAromatisk.se tillhandahåller 700 sidor med objektiva, varumärkesneutrala artiklar, guider, profiler för eterisk olja och bärarolja, blandningar, recept och annan användbar information. Men det finns så mycket...

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättning

Eterisk olja kostnader och prissättningNär du köper eteriska oljor är det inte ovanligt att hitta enorma prisskillnader mellan företag. För den individ som är ny på att handla eteriska oljor kan kostnadsskillnaden mellan leverantörer av eteriska oljor vara skrämmande....