Välj en sida

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljor

Alla växter producerar inte användbara eteriska oljor

När du tittar på Aromatisk.se katalog över eteriska oljor och när du besöker välrenommerade aromaterapihandlare/leverantörer kommer du att märka att eteriska oljor inte finns kommersiellt tillgängliga för många aromatiska växter som du kanske förväntar dig att de skulle vara tillgängliga.

De flesta frukter, med undantag för citrusfrukter som citron eller lime, kan inte destilleras effektivt för att producera eteriska oljor. Citrusfrukter är undantaget från min kommentar om generisk frukt eftersom citrusfrukter är omslutna av ett ”skal” som innehåller en stor mängd eterisk olja som kan ångdestilleras eller kallpressas för att framställa eteriska oljor.

Låt oss ta ” eterisk olja från äpplen ” som exempel…

Det finns ingen kommersiellt tillgänglig, ångdestillerad eterisk olja av äppelfrukt (fruktkött) eller eterisk olja av äppelblommor. Tidigare fanns det dock olika påståenden om att ”eterisk olja från gröna äpplen” var till hjälp för viktminskning. Sådana påståenden bör misskrediteras eftersom ingen välrenommerad expert på användning av eteriska oljor kan hävda att eterisk olja från gröna äpplen kan vara till nytta för viktminskning eftersom ingen sådan olja finns kommersiellt tillgänglig.

Det är viktigt att betona att eteriska oljor inte är samma sak som absoluta oljor, CO2-extrakt, örtextrakt, tinkturer, attar, vegetabiliska oljor/bäraroljor, macererade oljor, infunderade oljor, doftoljor eller smakoljor.

Eteriska oljor förväxlas ibland med dessa andra typer av oljor, extrakt och andra vätskor som härrör från växter. Detta kan vara problematiskt eftersom de terapeutiska fördelarna, aromen, de bästa användningsmetoderna, säkerheten och kostnaden kan variera beroende på om det rör sig om en ren eterisk olja eller något annat.

Om vi fortsätter med vårt äpplexempel är det möjligt att hitta eller tillverka naturliga äppelextrakt, tinkturer, smakoljor, macererade oljor, infunderade oljor, alla av olika kvalitet. Dessutom är det möjligt att äppelfröolja kan finnas tillgänglig som en kallpressad eller lösningsmedelsextraherad fetbärarolja/växtolja. Jag kan dock inte uttala mig om den potentiella kvaliteten, fördelarna eller farorna med en vegetabilisk äppelfröolja eftersom äppelfrön innehåller en förening som kan metaboliseras till cyanid. Säkerheten i att använda en sådan olja som bärare, om den ens finns tillgänglig, måste undersökas.

Varför finns det inte eteriska oljor för så många aromatiska blommor, frukter och andra växter?

Med undantag för citrusoljor som kan kallpressas eller ångdestilleras framställs de flesta eteriska oljor genom ång- eller vattendestillation.

De naturliga aromatiska molekyler som finns i många växter lämpar sig dock inte för ång- eller vattendestillation eller skulle kräva en sådan enorm mängd botaniskt material att kostnaden blir alldeles för hög.

Jasmin är ett bra exempel. Jasminblommor är särskilt aromatiska. De ömtåliga blommorna kan dock inte effektivt ångdestilleras. Jasmin tål i stället lösningsmedelsextraktionsprocessen väl, så jasmin är lätt tillgänglig som jasminabsolut. Jasmine CO2-extrakt börjar nu också bli mer kommersiellt tillgängligt, och det är utsökt.

I vissa fall är en aromatisk botanisk växt inte lämpad för någon form av extraktion eller destillation och är därför vanligtvis inte kommersiellt tillgänglig som eterisk olja, CO2-extrakt eller som absolut.

Är det en äkta eterisk olja eller inte?

Du kan stöta på välrenommerade försäljare som erbjuder begränsade mängder av eteriska oljor eller absoluter som är sällan tillgängliga. I dessa fall beror det vanligtvis på att den mängd växtmaterial som krävs och/eller den arbetskraft som krävs för att producera oljan är särskilt kostsam eller att efterfrågan är begränsad. Det finns dock otaliga företag på nätet som avsiktligt (eller bara av dumhet) säljer parfymoljor, förfalskade eteriska oljor, extrakt eller andra flytande aromämnen som felaktigt är märkta som rena eteriska oljor eller absoluter. Det är viktigt att kunna skilja mellan seriösa säljare av verkligt sällsynta och värdefulla eteriska oljor och vilseledande företag.

Lilac CO2-extrakt finns kommersiellt tillgängligt i begränsade mängder, men lila absolut och en äkta eterisk olja av lila är inte lättillgängliga. Det finns till exempel ett företag som producerar en aromatisk syrenolja genom att använda alkohol för att extrahera de aromatiska molekylerna från en pomad som de mödosamt tillverkar för hand med hjälp av syrenblommor som skördats från deras syrenodling. De marknadsför produkten som en ”eterisk olja”. Företaget förklarar att syrener inte kan ångdestilleras eller extraheras med lösningsmedel på grund av det unika sätt som syrenerna producerar sin arom. Personligen är jag tveksam till att produkten kallas ”eterisk olja”, eftersom den inte är destillerad. Det här företaget försöker dock inte heller lura sina kunder när det gäller produktens produktionsmetod, och det finns egentligen ingen term som används (som jag känner till) som gäller för den syrenolja som de med möda och kärlek producerar.

Det man kan dra av detta är att alltid bekräfta utvinningsmetoden för att säkerställa att du är klar över detaljerna i den olja du överväger att köpa. Seriösa leverantörer av sällsynta eteriska oljor kommer att ha ett gott rykte inom den holistiska aromaterapibranschen och/eller kommer i allmänhet att vara ivriga och stolta över att beskriva en olja, dess framställningsmetod och andra detaljer. Helst ska de också tillhandahålla oberoende tester som kan kasta ljus över oljans legitimitet.

Aktuellt

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtor

Fördelarna med att använda eteriska oljor för ryggsmärtorIntroduktion Eteriska oljor är naturliga föreningar som utvinns från växter, frukter och andra delar av naturen. De används för att skapa dofter, smakämnen och mediciner. Eteriska oljor har många terapeutiska...

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammation

Topp 10 eteriska oljor för svullnad och inflammationInflammation spelar en avgörande roll i kroppens naturliga immunsvar. Efter en skada eller infektion, när inflammation uppstår, reagerar ditt immunsystem genom att öka blodflödet till det drabbade området och...

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasa

Eteriska oljor för att stoppa dig från att people pleasaVi har alla varit där - speciellt vid den här tiden på året, eftersom vi är mitt i decembers julrus - i det ögonblicket när vi har så många krav på oss och vår kropp skriker "inte mer, jag behöver vila ”....

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magi

Eteriska oljor och nyårsritualer för att komma åt din inre magiNär vi välkomnar det nya året och släpper taget om det gamla, tänkte vi att nu skulle vara en underbar tid att minnas hur vi kan få tillgång till vår inbyggda magi för att skapa vår egen glädje inför detta...

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personer

Eteriska oljor för högkänsliga personerOm det är något jag känner till så är det att vara en "mycket känslig" - eller kanske "neurodivergent" - person - och jag vet att många människor som naturligt dras till eteriska oljor ofta också är det. Det är som om naturen...

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesen

Omfamna vinterns långsammare takt för att slå vinterbluesenNär vi tänker på pittoreska vinterscener kan vi föreställa oss människor omgivna av en vacker snöig miljö, med glittrande snöflingor som faller och krispig vit snö under fötterna. Realistiskt sett får vi...

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek

Eteriska oljor för djupare självkärlek"Självkärlek" har blivit lite av ett "buzz word" i världen av helande och självupptäckt - och den verkliga kraften i det underskattas ofta. Vi kan ofta felaktigt tänka på "självkärlek" som vad jag faktiskt skulle beskriva som...